• Pregleda: 1205

Održan okrugli sto na temu "Upotreba duvana i mladi"

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana, Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica organizovao je okrugli sto na temu "Upotreba duvana i mladi", s ciljem da se sagledaju novi izazovi i mogućnosti prevencije upotrebe duvanskih proizvoda među mladima u lokalnoj zajednici.
Održan okrugli sto na temu "Upotreba duvana i mladi"

Nacionalni dan bez duvanskog dima ove godine je posvećen opasnostima od izloženosti duvanskom dimu, sa fokusom na mlade i decu, kao dve najosetljivije grupe. Ovim povodom, na okrugli sto bili su pozvani predstavnici lokalne samouprave zaduženi za obrazovanje i zdravstvo, predstavnici zdravstvenih ustanova, osnovnih i srednjih škola, i ugostiteljskih objekata, kako bi zajedničkim delovanjem odgovorili na nove izazove i mogućnosti prevencije upotrebe duvanskih proizvoda.

- Želimo da pošaljemo poruku da obaveze i odgovornost odraslih, svih onih koji brinu o deci, učestvuju u njihovom vaspitavanju i zdravstvenoj zaštiti, jeste da im obezbedimo okruženje bez duvanskog dima. Na današnjem okruglom stolu želimo da poručimo da ne postoje bezbedni duvanski proizvodi, kao ni bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu. Nov izazov je taj što sada duvanska industrija plasira proizvode koji praktično ne sadrže duvanski dim, odnosno bezdimne duvanske proizvode, nargilu, ali i jednu novu vrstu duvana, takozvani aromatizovani duvan, koji ima različite vrste aroma. Njime se targetiraju upravo mlade osobe, koje se dovode u zabludu da je upotreba takvih vrsta duvana za njih potpuno bezbedna - istakla je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, koja je vodila diskusiju. 

Prvi razred srednje škole je period u kojem mladi najčešće počinju da puše, odnosno oko 14 i 15 godine, pokazala su istraživanja o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzrasta. Prema rečima dr Biljane Kilibarde, šefice Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", ovi podaci ne pokazuju da je granica konzumacije duvanskih proizvoda pomerena, ali da je neophodno da se u ovom uzrastu intenzivira zdravstveno-vaspitni rad sa mladima.

- Preventivne mere i poruke moraju da budu zasnovane na dokazima i informacijama, jer kako god posmatrali, većina mladih ne puši i to je poruka koju želimo da pošaljemo. Teme koje su usmerene na mlade moraju da imaju određeni sadržaj, jer nije toliko efikasno reći mladoj osobi i insistirati samo na tome da će za 20 godina sa većom verovatnoćom dobiti malignu bolest. Treba ih podsetiti i na kratkoročne posledice duvanskog dima, ali i upoznati sa tim da sve što se dešava je praktično ishod jedne vrlo pažljivo kreirane kampanje duvanske industrije, koja je usmerena upravo na njih, jer svaki pušač koji izgubi život, mora biti nadoknađen sa drugim pušačem - poručila je dr Kilibarda, dodajući da dodatno zabrinjava još uvek velika tolerantnost društva prema duvanskom dimu.

Poslednje istraživanje sa ovom tematikom, rađeno je tokom prošle godine i još uvek se čeka na završnu obradu podataka. Međutim, dr Kosić Bibić smatra da neće biti pomaka, u smislu smanjenja upotrebe duvana kod mladih, što jasno ukazuje da aktivnosti, koje su u prethodnom periodu preduzimane, nisu bile dovoljne i da je neophodna veća angažovanost svih na polju prevencije.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
5437341 Odgovori
cekaj da zapalim jednu pa cu onda procitati text
Pop Odgovori
Ja sam u prvom razredu mesca propusio, srecom posle dve god sam samo zguzvao kutiju i vise nisam zapalio.evo vec 21 god.u pocetku su svi oko mene pusili jer to je bila moda.sada su skoro svi prestali da koriste drogu zvanu duvan.to je teska zavisnost u rangu alkohola i heroina.skupo,steti plucima,zuti zubi ,los zadah.ja sam sretan covek...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.