• Pregleda: 1045

Održan kviz "Čitanjem do zvezda" za međuškolski nivo učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku

U Gradskoj biblioteci održan je međuškolski nivo projekta za podsticanje čitanja i kreativnosti pod nazivom „Čitanjem do zvezda” za učenike subotičkih osnovnih škola koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku.
Održan kviz "Čitanjem do zvezda" za međuškolski nivo učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku

Kviz „Čitanjem do zvezda” Gradska biblioteka već treću godinu zaredom sprovodi u saradnji sa Hrvatskim nacionalnim većem u školama u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku.

U kvizu znanja takmičilo se šest pobedničkih ekipa iz osnovnih škola „Matko Vuković” i „Ivan Milutinović” iz Subotice, te „Matija Gubec” iz Tavankuta, „Vladimir Nazor” iz Đurđina i „Ivan Milutinović” iz Male Bosne. Poseban deo takmičenja odnosio se  na ocenu plakata iz ovih škola.

- Samo takmičenje već deset godina organizuje Hrvatska mreža školskih bibliotekara.  Deca imaju zadatak da pročitaju tri ponuđena naslova,  a ove godine je tema „Zapisi iz škrnjice sećanja“. Na osnovu toga na određenim nivoima odgovaraju na pitanja različite složenosti – kaže Bernadica Ivanković, informatorka Gradske biblioteke. - Svaka ekipa broji po tri člana i četiri učenika koja se takmiče u kategoriji postera. Imamo tročlanu komisiju za test znanja i dvočlanu za plakate.

Kviz, prema rečima Mirjane Crnković, koja predaje u školama „Vladimir Nazor” i „Matija Gubec“, ima veliki značaj za podsticanje čitanja kod dece u osnovnoškolskom uzrastu.

- Kviz je izuzetno značajan za podsticanje čitanja, dopada mi se što svake godine imaju priliku da čitaju drugi žanr, ove godine su imali priliku da čitaju dnevnike. Nakon određenog vremena oni mogu da shvate šta im se sviđa i da izgrade svoj stav.  “Tajni dnevnik Adrijana Mola“ je bila jedna od tema i u školskom takmičenju, a pored ove deci su bile ponuđene još dve knjige. A u međuškolskom je bila samo ta knjiga, što je pokušaj da se koncentrišu na karakterizaciju likova i temu motiva - kaže Mirjana Crnković.

Na testu znanja 1. mesto osvojila je OŠ „Matko Vuković” Subotica, u sastavu: Anamarija Kuntić, Lea Vojnić Đanin i Claudia Karan, i oni će predstavljati Suboticu i nastavu na hrvatskom jeziku na državnom takmičenju  u Čakovcu.

TEST ZNANJA:

1. mesto - OŠ „Matko Vuković” Subotica:
Anamarija Kuntić, Lea Vojnić Đanin i Klaudia Karan - 74 boda
2. mesto - OŠ „Matko Vuković” Subotica:
Matea Rudinski, Katarina Ivanković Radaković i Ana Kujundžić - 54,5 boda
3. mesto - OŠ „Vladimir Nazor” Đurđin:
Josipa Horvacki, Mihaela Dulić i Katarina Ivković Ivandekić - 45 bodova
4. mesto - OŠ „Ivan Milutinović” Subotica:
Dunja Vojnić Hajduk, Ivan Huska i Mila Kujundžić - 40 bodova
5. mesto - OŠ „Ivan Milutinović” Mala Bosna:
Ana Marija Horvacki, Marija Stantić i Dražen Lješnjaković - 29 bodova
6. mesto - OŠ „Matija Gubec” Tavankut:
Rahela Šteković, Ana Vereb i Sara Vuković - 23,5 boda

PLAKAT:

1. Klaudia Karan, OŠ „Matko Vuković” Subotica - 89 bodova
2. Lucija Vukov, OŠ „Matko Vuković” Subotica - 72 boda
3. Josipa Horvacki, OŠ „Vladimir Nazor” Đurđin - 40 bodova
4. Rahela Šteković, OŠ „Matija Gubec” Tavankut - 30 bodova

Najbolji učesnici u obe kategorije putovaće 4. maja u Čakovec, u Hrvatsku, na državno takmičenje gde će se susresti s učenicima iz cele Hrvatske.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.