Komentara: 1
Pregleda: 1961

Održan "Dan otvorenih vrata" u Hemijsko-tehnološkoj školi

23.03.2018. u 00:00h
Izvor: RTV
Što je sredina manja, to škole moraju biti više fleksibilnije u odabiru profila koje će školovati. To je nedavno poručio ministar prosvete. Jedna od takvih je i Hemijsko-tehnološka škola u Subotici koja je danas organizovala "Dan otvorenih vrata" gde su osmacima pokazali široku lepezu zanimanja za koje ih mogu školovati.
Održan "Dan otvorenih vrata" u Hemijsko-tehnološkoj školi

Šta ćeš biti kad porasteš? Sazrelo je da ova deca konkretizuju svoje odgovore na pitanja iz detinjstva. Pekar, lekar ili apotekar? Za pekara se mogu obrazovati u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici i računati na siguran posao. Pa i stipendiju. Slično je i sa modelarima odeće.

- Škola mi se mnogo sviđa i znam da želim da upišem za modelara odeće. Potrudiću se što više mogu. Jako sam kreativna inače i mnogo volim da crtam. Takođe se bavim dizajniranjem i kreiranjem, sama sam započela još pre par godina i mnogo mi se sviđa ova škola - kaže Anđela Lebović, učenica osmog razreda OŠ "Sonja Marinković".

Prilagođavanjem ponude obrazovnih profila tržištu rada škola je postigla visok stepen zapošljivosti svojih učenika po dobijanju diplome. U prevodu, iz školske klupe mogu odmah na posao.

- Pekar možda može da bude jedan od najboljih primera, gde recimo za početnu platu može da dostigne čak i osamdeset hiljada dinara, što mislim da je zaista izvanredno i predstavlja jedan značajan motiv, naravno, pored ostalih motiva, kao što su mogućnost daljeg školovanja ili čak pokretanja sopstvenog posla - poručuje Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole.

Upravo zbog toga škola u nastavi neguje i razvoj preduzetničkih veština. A i sama struktura pojedinih preduzeća im je najbolja reklama.

- Potražnja za našim modelarima odeće je velika. Kompanije koje zapošljavaju hiljadu i dvesta zaposlenih kao što je Kalcedonija, po nekim podacima, ja mislim da je trećina zaposlenih završila našu školu - dodaje Matković.

Osim po aktraktivnosti zanimanja, ova škola izdvaja se i po uslovima za rad. Naime, Kancelarija za javna ulaganja opredelila je više od stotinu pedeset miliona dinara za obnovu ove škole, tako da učenici sada imaju savremene učionice.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 2 godine 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1961
Povezane teme
hemijska škola hemijsko tehnološka škola dan otvorenih vrata nikola matković otvorena vrata
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.