• Pregleda: 3328

Održan Dan otvorenih vrata sa inspekcijama

Savetodavnu posetu inspekcije do sada je zatražilo tek 4 odsto preduzeća, dok svega 20 odsto privrednika zna da savetodavna poseta uopšte postoji, rečeno je na Danu otvorenih vrata sa inspekcijama, na kojem su privrednici imali priliku da u razgovoru sa poreskim, tržišnim, sanitarnim i poljoprivrednim inspektorima reše neke od svojih nedoumica, dobiju savete i da se upoznaju s novim instrumentima Zakona o inspekcijskom nadzoru.
Održan Dan otvorenih vrata sa inspekcijama

Nedovoljna informisanost o pravima i obavezama, kao i tumačenje propisa, predstavljaju veliki teret privrednicima, naročito malim i srednjim preduzećima, a kako je istakao Milan Stefanović, savetnik za inspekcijske nadzore i regulatorna pitanja, najčešće nedoumice privrednicima stvaraju propisi iz domena poreske inspekcije.

- To su poreski propisi, PDV, fiskalne kase, porez po odbitku, naknada troškova dolaska i odlaska sa posla, pitanja zaštite potrošača, zatim različiti oblici rada van radnog odnosa, poput sezonskog angažovanja radnika na privremeno povremenim poslovima, trgovinsko poslovanje, sanitarno-higijenski uslovi, dok poljoprivredna gazdinstva imaju različite nedoumice u pogledu određenih podsticaja, načina funkcionisanja i slično - rekao je Stefanović, dodajući da problem predstavlja i to što privrednici inspekciju još uvek doživljavaju u klasičnom smislu korektivnih, prinudnih i represivnih funkcija, iako je ona dobila novu i veoma važnu savetodavnu funkciju. - Dan otvorenih vrata je jedan od tih oblika da se inspekcije i privrednici sastanu i da mogu u neposrednom kontaktu da reše određene probleme. Pored toga, tu je preventivno i savetodavno delovanje inspekcije kroz posebne postupke i oblike, zatim privrednici imaju mogućnost da urade samoprocenu poslovanja i samoproveru ispunjenosti zahteva, te da izveštaj o tome podnesu inspekciji koja bi to procenila. Ukoliko je izveštaj potkrepljen valjanim dokazima i kvalitetno urađen, onda ne bi bilo potrebe da se vrši nadzor.

Prema rečima Sanele Lukić, eksperta za poslovno okruženje na USAID-ovom projektu saradnje za ekonomski razvoj, privrednici imaju vrlo malo kontakta sa inspektorima pre neko što dođe do određenog problema, te da je cilj Dana otvorenih vrata, pored podsticanja otvorene komunikacije između inspekcija i privrede, da se ukaže na potrebu pružanja pomoći privrednicima u pogledu boljeg razumevanja i poštovanja propisa. 

- Osnovni preduslov za poštovanje propisa je da se propisi poznaju i razumeju, a upravo je to razlog zbog kojeg smo ovde - naglasila je Lukić. - Čini se da preduzetnici i privrednici veoma malo znaju o novim instrumentima koji bi im mogli pomoći, kao što je mogućnost da zatraže savetodavnu posetu inspektora u toku koje oni ne dele kazne, već daju savete o tome kako da dođu do kontrolnih lista i sami sebe provere, pre i bez inspekcije. Za razumevanje propisa koji se svakoga dana menjaju, jer smo zemlja koja je u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, postoji ogromna potreba, a vreme je da razmislimo i o nekim drugim, digitalnim instrumentima koji bi omogućili dvosmernu komunikaciju između regulatora i privrede, za čim je potreba takođe velika.

Dan otvorenih vrata sa inspekcijama organizovala je Regionalna privredna komora Severnobačkog okruga, u saradnji sa USAID-ovim projektom saradnje za ekonomski razvoj i projektom podrške Evropske unije u poboljšanju poslovnog okruženja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
B Odgovori
Kad bi inspekcija bila pravedna i nepotkupljiva onda bi mozda sve ovo imalo smisla. Sa obzirom da pripadnost stranci garantuje zastitu, da veliki igraci mogu da ne placaju porez/struju/vodu/itd do milionskih cifri a babi se oduzima stan za dug od 500e onda stvarno ne znam kome bi da mazu oci. Nema inspektora koji je cist, samo je pitanje za koliko se prodaje, neko za parfem od 100e ubrza pregled radnje, nekima doguraju kolica da ih pune, neki dobiju od turisticke agencije promo putovanje itditditd.
Svako ko uzima mito bio on policajac koji za crvenu ne vidi pojas ili doktor koji je bolji prema nekome ko je dao par stotina evra nego prema onome koji nema, ili inspektor koji zmuri, carinik koji se pravi lud itdItditd je KRIMINALAC!
Opravdanje tipa mala plata ne piju vodu, znaci mito je krivicno delo samim tim vi koji ga primate ste kriminalci a razlog zbog cega se bavite kriminalom je nebitan.
Petar Odgovori
Zvati inspekciju u savetodavnu posetu u svoju firmu?
Pa to vam je kao da šutnete uspavanog lava u d....e.
Hvala, ne treba, najlepše je kada se ne gledamo ili ako se vrlo retko gledamo.
billy Odgovori
Ma ovo je sve samo predstava , da bi zamazali oci kao da nesto rade ovi u privrednoj komori.
Uvek u pravu Odgovori
Svi koji su do sad komentarisali ovu vest su u pravu a još kad vidim ono USAID u pozadini za mene je to odmah the end.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.