• Pregleda: 4097

Odluka o oduzimanju državne zemlje crkvenim zajednicama nije usvojena

Skupština grada danas nije usvojila odluku Gradskog veća da proglasi ništavnom svoju odluku iz 2007. godine o ustupanju državnog zemljišta crkvama i verskim zajednicama.
Odluka o oduzimanju državne zemlje crkvenim zajednicama nije usvojena

Za donošenje ove odluke bilo je samo sedam odbornika, 20 je bilo protiv, dok je uzdržano bilo njih 23. Interesantno da su uzdržani bili odbornici SVMrogrlas-a, upravo oni koji su ovu tačku i stavili na skupštinski dnevni red.

Naime, Apelacioni sud u Novom Sadu nedavno je doneo presudu da se sva zemlja koja je u državnom vlasništvu uključi u godišnji Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a to uključuje i oko 700 hektara koje je bez naknade ustupljeno na korišćenje crkveni zajednicama.

- Mi smo odradili svoj deo posla, Gradsko veće je donelo odluku da se ova tačka stavi na dnevni red Skupštine, a rezultat je takav kakav je. Zemljište će se morati staviti u godišnji program, to nije uopšte sporno, a da li će on biti usvojen na sledećoj sednici  to ćemo videti - kaže Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća za poljoprivredu. -  Ukoliko ne bude usvojen, resorno ministarstvo će sprovesti licitaciju, a time će grad  ostati bez 40% od cene zakupa, ali i dobiti krivičnu prijavu.

Posledice po gradsku kasu neće biti nimalo blage, a po rečima Grgura Stipića, šefa Kancelarije za poljoprivredu, grad može ostati bez oko 100 miliona dinara.

- Program zakupa sadrži 13.500 hektara plus 700 hektara koje su sada u posedu crkava. Ukoliko sporna zemlja ne bude uvrštena i ministarsvo ne prihvati program, grad će ostati bez prihoda ne samo za tu zemlju, nego i od već sklopljenih sklopljenih ugovora. Ako je prošle godine početna cena bila 257 evra, a najviša 58.000 dinara po hektaru nije tešku izračunati koliko će grad izgubiti - objašnjava Stipić.

Dok odbornici Saveza vojvođanskih Mađara nisu želeli da komentarišu svoj uzdržan stav pri glasanju, njihov koalicioni partneri iz Srpske napredne stranke jasno tvrde da su oni uvek bili protiv ove odluke.

- SNS je uvek bio za to da se ova odluka ne usvoji i to smatramo da je potpuno normalno dok se zemlja u postupku restitucije ne vrati crkvenim i verskim zajednicama. Žao mi je što se koalicioni partner SVM sa nama najpre dogovorio da se odluka ne prihvati, a onda potom bio uzdržan. Očigledno je da nečiji lobiji preovladavaju. U svakom slučaju, treba sačekati da se restitucija završi, ako treba i da se proces ubrza i da se crkvama vrati ono što im je oduzeto – kategoričan je Gojko Radić, šef odborničke grupe SNS-a.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

19
Milan024 Odgovori
Mafija je i dalje nadmocna nad demokratijom i državom!!!
iveriklada Odgovori
Jesmo mi sekularna država, ali koaliciji samo BOG može pomoći... Pa kako onda da glasaju protiv "sirotih" crkvi. Nije se zamerati kleru, možda ipak imaju veze ka "gore" :)
Alvatna Odgovori
Kada je trebalo oduzeti drzavno zemljiste od radnickih kombinata niko se nije zabrinuo sto ce neki
ostati bez skromnih plata, a sada su se zbog crkvene zemlje najvise zabrinulu oni koji pre dvadeset
godina nisu ni znali za nju.U nedanim ratovima rusili su i palili crkve i dzamije i druge verske objekte.
stipe Odgovori
doslo je zadnje vreme kad se ni crkva vise ne postuje. sotone postaemo od ljudi. gde ce vam dusa kad se ne postuje ni rodjena majka a kamoli dzava...
definitivno napustam ove krajeve i selim se u oslo...
tetka Odgovori
U potpunosti se slažem da svima, pa i verskim zajednicama treba vratiti ono što im je oduzeto - ako im je oduzeto, ali se ne slažem sa tim da verske zajednice koriste nešto što nije njihovo.

Većina verskih zajednica su dovoljno bogate i bez korišćenja državnog zemljišta.
rubikon Odgovori
Svaka čast sns
boa Odgovori
"alvatna"

Tebi ne preostaje ništa nego da se pridružiš Nataši Kandić
Vesko Odgovori
Grgur sve briljira sa izdavnjem drzavne zemlje koja treba da se vrati bivsim vlasnicima,
a on se za svoju vec izborio, a ostali nek cekaju i gledaju kako im on izdaje, za dobru platu
i jos malo radasa. Njemu treba, ostali nek jos sacekaju 5-6 godina. Sta je to naspram 70
godina koliko vec cekaju. Mogu jos malo, dok se jos svi drugi ne obezbede. Mogla bi i
crkva malo vise agitovati, da se sve oduzeto vrati i njenim vernicima,a ne samo nima. Nisam ni
od crkvenih poglavara nista cuo, kada je drzavna zemlje oduzeta od poljop.kombinata, kada
je zbog toga dosta njenih vernika ostalo bez posla.
Adam Odgovori
Kao i svaka vlast do sada ,slizuje se sa najvecim stetocinama od kad postoji svet .Crkva kao glavni prodavac magle i obmane , treba da bude oporezovana po svakom osnovu , pocev od profita koji je ogroman a ne prijavljen ,do imovine ,objekti ,zemljiste ,radio i tv,automobili ,vinarije, sredstva informisanja itd itd itd . Sramno je nametanje crkvenih ideologija najmanjem uzrastu po skolama ,drzava se kune u nauku a podmece deci vracare i gatare i to u skolama .
suboticanin Odgovori
Crkve su posle vlade Srbije druga nsaveca lopovska skupina.
Sarmica Odgovori
Adame i alavantna vi triba da budete oporezovani za glupe komentare kone pisete drzava bih se obogatila!
Idite negde drugde pa pljujte crkvu
Udruženje građana Odgovori
Pa zaboga zbog čega nisu Crkvene Opštine tražile svoju oduzetu zemlju kad je za njih Zakon donešen još 2006. godine. Na ovaj način neće nikad ni tražiti, nego će koristiti " Državnu " oduzetu zemlju od građana zemlje Srbije. Pitamo se kako će se zemlja vraćati običnim građanima ako je donešena odluka da je i dalje koriste Crkvene Opštine. Koga briga za obične građane, i ovako se na stotine načina usporava vraćanje njihove dedovine. Najmanja briga Države i Crkvenih Opštrina su njihovi građani, pa se postavlja pitanje da li je Država zbod naroda ili narod zbog Države.
baco Odgovori
Nudim opkladu da će predlog Gradskog veća na sledećoj skupštini proći bez diskusije. Naš lokalni manipulator samo želi da kupi još neki poen kod lakovernih vernika, po ugledu na kancelara.
Dak Odgovori
Vaše carstvo je "Nebesko", držite se njega. A nama ostavite ovozemaljsko---
ekrem iz malog bajmoka Odgovori
Povecanje pdv ce dodatno oslabiti kupovnu moc gradjana Srbije i dovesti do dna ! A ni to nije dovoljno sto je akciza na gorivo bezmalo 70 din po litri i planiraju njeno dizanje , pa uvodjenje akcize na sokove ! DOKLE BRACO OVO MOZE DA SE TRPI ? SVAKA CAST BRACI GRCIMA UMELI SU RECI DOSTA !
Alvatna Odgovori
@ boa, nisam primetila do sada da ti branis crkvu, cak naprotiv.

@ Sarmica, malo bolje procitaj moj komentar. U kojoj recenici ili reci pljujem crkvu i po kom osno-
vu me prozivas. Ti izgleda nisi nista u zivotu Bogu gresio/la,pa mislis da imas pravo kamen baciti na
mene. Ja priznajem da sam gresna i kao vernica cu odgovarati za svoje grehe,kao i svaki za svoje.
Samo se ti staraj za svoja dela, a ne za moja, za koja cu ja licno Bogu odgovarati kada dođe vre-
me, a ne tebi za koju sebe smatras da si bezgresno stvorenje.
boa Odgovori
"alvatna"

Odlično si primetila tako je još uvek, religija samo razdvaja ljude, dok im crkva ispira mozak i navodi na svađu i rat.
Neke crkve pljačkaju manje ali vatikan najviše i ubedljivo ubira porez kao u srednjem veku, toliko da je morao osnovati svoju banku sa ogromnim rezervama novca, dok se u svetu gladuje i boluje.
Na svakoj njivi vidimo popove kako obrađuju zemlju koju su dobili ili koju imaju.
Verovatno Bog daje papi naređenja da tako postupa sa novcem i siromašnim ljudima.

Elem, paljenje verskih objekata je i način na koji si napisala zvuči kao retorika koju koristi Nataša Kandić, očigledno da ratovi još uvek traju u glavama mnogih ljudi, iako su odavno završeni.
ijavama Odgovori
Kršenje zakona je krivično delo i za to se odgovara pred sudom. Svi oni koji su učestvovali i učestvuju u donošenju protivzakonite odluke su prekršioci. Odbornici skupštine opštine Subotice treba da krivično odgovaraju i da nadoknade nanetu štetu budžetu Subotice. Kad se to desi, misliće svojom a ne partijskom glavom. Građani treba da sakupe potpise i da ih tuže i da traže nadoknadu štete za sve ove godine nezakonitog korišćenja zemljišta . Novac koji je trebao da uđeu gradski budžet otišao je u privatne džepove.
ante Odgovori
oduzmite I od crkve ali oduzmite I od vasih dupelizaca matijevica miskovica kostica jerkovica baje ivkovica brace poboznih ivkovica
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.