• Pregleda: 3731

Odeljenja sa šest i devet učenika

Odeljenja sa šest i devet učenika

Politehnička škola jedna je od onih koja je imala problema oko nedovoljnog broja đaka u određenim odeljenima. Ipak uz podršku Nacionalnih saveta, socijalnih partnera, Nacionalne službe za zapošljavanje i Regionalne privredne komore otvorena su dva odeljenja deficitarnih zanimanja. Na mađarskom nastavnom jeziku izvođač završnih instalaterskih građevinskih radova sa 9 učenika, i na hrvatskom nastavnom jeziku proizvođač finalnih proizvoda od drveta sa 6 učenika.

Kristijan Ivić jedan je od devet učenika koji su upisali tehnički smer izvođač završnih instalaterskih radova, na mađarskom jeziku. Kristijan kaže da njemu mali broj učenika u razredu odgovara.

Mali broj učenika ne smeta ni profesorima, šta više, njima to odgovara jer više pažnje mogu da posvete svakom učeniku.

Osim ovog odeljenja, otvoreno je i odeljenje na hrvatskom jeziku, a reč je o proizvođaču finalnih proizvoda od drveta. Tamo je prijavljeno 3 učenika, kao i jedan učenik sa posebnim potrebama, zbog čega se ovo odeljenje računa kao razred sa 6 đaka.

S obzirom na to da su ova odeljnja deficitarna kod nas, i pored podrške i Nacionalnih saveta, nažalost prijavio se mali broj učenika, a njihova stručnost biće potrebna ovom gradu u bližoj budućnosti.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

8
"Bravo , bravo!" Odgovori
E pa izgleda da je preče otvoriti razred na jeziku nacionalne "manjine" nego u ovoj žestokoj krizi uraditi ono o čemu se govori sve vreme - Racionalizacija u prosveti. U mnoge škole se upisuju đaci i do broja 37-40 a da fizički nema dovoljno ni mesta ni za klupe, niti dovoljno kubika vazduha a vidi ovo! Ne razumem ovu ekonomiju! Srećom pa će profesori moći da se posvete deci - ima svi da budu odlični. Bolje bi bilo da su Nacionalni savet, socijalni partneri, Nacionalna službe za zapošljavanje i Regionalna privredna komora omogućili normalan rad prenapučenim odeljenjima nego što finansiraju instalatere i stolare koji ce, u ukupnom broju od njih čitavih 12, rešiti u bližoj budućnosti njihov deficit ovog zanimanja---ohhhh....
cika crny Odgovori
@"Bravo , bravo!" E nak si im reko svaka ti na mestu!A neki su vec ostali bez posla i na ulici uz pomoć te racionalizacije i bodovanja!
Poreski obveznik Odgovori
Nije baš tako,to nisu deficitarna zanimanja jer ih ima nezaposlenih.Moje dete ide u tu školu i pouzdano znam da ima daleko više odeljenja do dest i oko deset učenika i na srpskom.Odeljenja na hrvatskom jeziku je manipulacija,kako idu na pravoslavni veronauk?Svašta tu ima.
bukin Odgovori
Zamislite kakve traume moze da dozivi decko koji se obucava za molera na srpskom a ne na hrvatskom jeziku.
Da nije zalosno bilo bi smesno.
robin Odgovori
Žalosno je što mladi judi niszainteresovani za završne gerađevinske radoveunaše vrreme po 30 učenika je bilo na svaki razredina srpskom ina mađarskom ja mislim dajoš nije dovojno cenjen rad dobrih majstora nekada smo po svetu gradili igledajte sad Austrijanci če nam odneti dobre majstore Tako nam i treba
petar Odgovori
Politehnička škola bila je godinama za primer za obuku budući kvalifikovani radnika, najednom je postao problem, osim objektivnih problema u društvu treba tražiti i u rukovođenjem te specifine ustanove jedan od osnovni uslova treba da rukovodni kadar ima određeno provedeno vreme radnog staža u privredi / firmi / kao i nastavni kadar jer teorija vezana za slovo knjige treba da bude odrađena na praksi da bi kvalitet rada određenog proizvoda imao tržište, novi rukovodni kadar treba da to svati HVALA na odvojenom prostoru
28 u dnevniku Odgovori
Ma ljudi, svejedno je što je na hrvatskom i madjarskom, ali tri učenika. eeeeeeeeeeeej tri učenika u odeljenju. A gde je tu druženje, dobacivanje, prepisivanje, simpatija iz druge klupe, a o bežanju sa časa nek i ne misle. Biće veselo na zimu. Dvojica se razbole, a treći nek sedi sam u učionici. Pedagoški, nema šta.
36 u dnevniku Odgovori
Bravo 28 u dnevniku,slažem se sa tobom, naveo si jako bitne činjenice koji su bili sastavni deo đačkog doba!!! Nas je 36 bilo u razredu 77 god J.J Zmaj.
Pozdrav svima!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.