Komentara: 2
Pregleda: 4241

Odelenje hemodijalize dobilo privremene klime dok se ne popravi centralna

24.08.2015. u 16:03h
Izvor: Subotičke novine
Nakon skoro nedelju dana otežanih uslova za lečenje na odelenju hemodijalize u subotičkoj Opštoj bolnici, stanje je poboljšano i pacijenti više nisu životno ugroženi.
Odelenje hemodijalize dobilo privremene klime dok se ne popravi centralna

Krajem prošle nedelje, prestankom rada centralne klime (koja još uvek nije popravljena), na odelenju hemodijalize pacijenti su se žalili na neadekvatne uslove lečenja, koji im loše utiču na zdravlje. U međuvremenu montirane su 3 klime koje obezbeđuju adekvatnu temperaturu, kako za boravak pacijenata, tako i za rad samih uređaja za hemodijalizu, potvrdili su za naš list iz Uprave subotičke bolnice.

- Stanje se popravilo, ali bi idealni uslovi bili kada bi proradila centralna klima koja je u kvaru. Ipak, montiranjem 3 nove klime, uspeli smo donekle da rešimo problem, te sada sve funkcioniše u granicama normale za lečenje pacijenata.  Trenutno imamo 69 osoba na hemodijalizi koji dolaze u 4 smene, a sve vreme i dok smo imali problem sa klimama, moram istaći da nije bilo ni jednog vitalno ugroženog pacijenta.  Ukoliko neko od rodbine želi da donese ventilatore u sale za dijalizu može to učiniti za svoje najbliže, ali samo ukoliko to ne smeta ostalim pacijentima - rekao je dr Janoš Zadori, zamenik načelnika odelenja hemodijalize.

Prema rečima dr Branke Milisavljević, pomoćnika direktora subotičke bolnice, na odelenju hemodijalize klima je centralnog tipa, a jedan njen deo se pokvario. Ona takođe negira bilo kakvu ugroženost pacijenata na ovom odelenju tokom njihovog boravka na lečenju.

- Deo centralne klime na hemodijalizi koji se pokvario je starije proizvodnje, naručili smo ga odmah iz Austrije i za dve do tri nedelje ovaj sistem će ponovo biti aktivan. Za to vreme pacijentima su obezbeđene prošlog petka još 3 klime koje omogućavaju adekvatnu zdravstvenu brigu o pacijentima. Dakle, nema nikakvog straha, niti problema vezanog ni za pacijente, niti za aparate za hemodijalizu - objašnjava dr Milisavljević.

Klime rade i na odeljenju neonatologije

U vreme velikih vrućina koje su vladale tokom protekle nedelje, spekulisalo se i o tome da li su i bebe i porodilje adekvatno zbrinute, odnosno da li se nalaze u sobama gde se održava adekvatna temperatura. U bolnici tvrde da nije bilo nikakvih problema.

- U Službi za ginekologiju nalaze se porodilje odnosno majke sa novorođenim bebama i one imaju klimu u svakoj sobi.  Ta klima je instalirana još pre nekoliko godina Projektom renoviranja odeljenja za akušerstvo.  Od kada su novorođene bebe premeštene na odeljenje koje se nalazi u sklopu operacionih sala, one se praktično nalaze u sistemu centralne klimatizacije, tako da se i novorođene bebe i porodilje nalaze u sistemu adekvatnih klimatskih uslova, bez obzira da li se radi o toploti ili hladnoći. To znači da temperatura treba da bude adekvatna od oko 24 do 25 stepeni, a mi je kao takvu održavamo bez ikakvih problema - tvrdi dr Milisavljević.

U poslednje vreme dosta se govori i o tome da se u pojedinim bolnicama u Srbiji ne poštuje propisan Pravilnik o ishrani porodilja i trudnica. U subotičkoj bolnici kažu da su i pre dobijenih smernica od Ministarstva, već uveli dopunjeni režim ishrane za mame i trudnice.

- Smernicu za unapređenje ishrane trudnica i porodilja propisanu u stacionarnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji naša bolnica i više nego poštuje.  Bitno je da se vrsta hrane koja se upotrebljava za ishranu, a govorimo o ishrani trudnica i porodilja, zadovolji po vrsti, količini i kalorijskim vrednostima koje one zahtevaju. Znamo da je potreba ishrane ovih žena za 200 do 380 kilokalorija veća u odnosu na ishranu kada nismo u drugom stanju, a u našoj bolnici se te smernice poštuju u delu količine i vrste hrane koja je adaptirana. Koristili smo ih i pre preporuka Ministarstva. U našoj ishrani koja je hiperproteinska, ima manje ugljenih hidrata, manjeg procenta masti i većeg procenta proteina, što je i više od propisanog standarda - kaže dr Milisavljević

Fale pojedini aparati - Iako odelenje neonatologije bolnice slovi za jedno od bolje snabdevenih tog tipa u Vojvodini što se tiče aparata koji se koriste za pružanje adekvatne zdravstvene zaštite novorođenim bebama, ipak nedostaju još neki aparati. Kako kažu nadležni, aparati se vremenom troše, pa tako trenutno na odeljenju ima samo 2 aparata za mehaničku ventilaciju, koji su stari preko 30 godina i više ne mogu da se servisiraju, te postoji potreba za bar još jednim. Takođe, nedostaju aparati koji se koriste za fototerapiju, odnosno lampe kojima se smanjuje nivo bilirubina u koži novorođene dece.

Mesečno 120 beba - Na mesečnom nivou u Subotici se rodi i do 120 novorođenčadi.  Ova brojka se prema tvrdnjama nadležnih na porođajnom odelenju u bolnici ne menja u poslednje dve godine. Takva statistika ocenjuje se kao pozitivna, obzirom da je samo do pre 4 do 5 godina taj broj bio na nivou od samo 60 beba u mesecu.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4241
Povezane teme

opšta bolnica

hemodijaliza

odeljenje neonatologije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.