Komentara: 12
Pregleda: 6426
Foto

Odbijen predlog za formiranje gradskih opština

24.11.2016. u 12:41h
Izvor: Subotica.com
Inicijativa Pokreta za građansku Suboticu da se na teritoriji grada formiraju još tri gradske opštine - Bajmok, Palić i Čantavir, odbijena je jer su za njeno ostvarivanje potrebna velika materijalna sredstva.
Odbijen predlog za formiranje gradskih opština

Kako stoji u predlogu odluke Gradska opština Palić, obuhvatila bi područje MZ Palić, MZ Hajdukovo, MZ Šupljak, MZ Bački Vinogradi i MZ Radanovac, Gradska opština Bajmok područja MZ Bajmok, MZ Mišićevo, MZ Tavankut, MZ Ljutovo i MZ Đurđin, Gradska opština Čantavir MZ Čantavir, MZ Višnjevac, MZ Bačko Dušanovo, MZ Stari Žednik i MZ Novi Žednik, dok bi gradska opština Subotica obuhvatala sve ostale mesne zajednice.

Da bi se ovo ostvarilo neophodna je priprema elaborata na osnovu kojeg će se pristupiti promeni Statuta Grada Subotice obrazovaće se Komisija.

- Nesporna je činjenica da je u prethodnih nekoliko decenija došlo do veoma ozbiljnog nazadovanja prigradskih naselja i to u svim segmentima društvene i ekonomske sfere života. Ova tendencija je i danas veoma prisutna sa tendencijom daljeg osiromašenja i nestajanja prigradskih naselja na teritoriji grada Subotice – stoji u obrazloženju predloga. - Decentralizacijom lokalne vlasti  stvorile bi se pretpostavke i mogućnosti da građani dobiju neophodne i potrebne usluge bliže mestu svog stanovanja, što bi smanjilo njihove izdateke i olakšalo ostvarivanje usluga koje državni organi pružaju građanima. Prenosom dela nadležnosti na buduće gradske opštine kao i mogućnost ostvarivanja i realizacije sopstvenih budžeta, značilo bi da deo sredstava ostvarenih u tim sredinama ostaje istima na raspolaganju i na taj način bi se stvorile mogućnosti za efikasniju realizaciju razvojnih potencijala prigradskih naselja.

Odbijen predlog za formiranje gradskih opština

Jene Maglai, predsednik odborničke grupe PGS, koja je pokrenula ovu inicijativu, tvrdi da je formiranje gradskih opština predlagao i ranije, ali nije naišao na razumevanje Ištvana Pastora, predsednika stranke kojoj je tada pripadao.

- Nažalost, sadašnja vlast nije spremna da ide u projekat i izađe u susret zahtevu većine sugrađana u prigradskim naseljima.

Stvaranjem male administracije mi bi približili usluge lokalne samouprave građanima, da i republički organi kao što su preska uprava, katastar, zdravstveno i penziono osiguranje imaju svoje poslovnice da ne moraju da idu u Suboticu – dodao je Maglai.

Odbijen predlog za formiranje gradskih opština

Po rečima gradonačelnika Bogdana Labana inicijativa je odbijena jer njena realizacija zahteva velika finansijska sredstva, a s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi ne samo grad, nego i cela država, u ovom momentu je nerealno razmišljati o formiranju novih gradskih opština.

- Ni veći gradovi od nas, poput Novog Sada, nemaju gradske opštine. Ovo je iskorišćeno u dnevno političke svrhe a ako je to bio zahtev tadašnje stranke, trebali su to da urade mnogo ranije – smatra gradonačelnik. - Znamo koje su potrebe naših građana u prigradskim naseljima, oni imaju poverenje u nas da neće biti zaboravljeni i da će infrastrukturni projekti biti nastavljeni i unapređeni.

Izvor: Subotica.com
6. sednica Skupštine grada 6. sednica Skupštine grada 6. sednica Skupštine grada 6. sednica Skupštine grada 6. sednica Skupštine grada 6. sednica Skupštine grada 6. sednica Skupštine grada 6. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 6426

Povezana vest

Povezane teme

jene maglai

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.