• Pregleda: 5456

Odbijen predlog za formiranje gradskih opština

Inicijativa Pokreta za građansku Suboticu da se na teritoriji grada formiraju još tri gradske opštine - Bajmok, Palić i Čantavir, odbijena je jer su za njeno ostvarivanje potrebna velika materijalna sredstva.
Odbijen predlog za formiranje gradskih opština

Kako stoji u predlogu odluke Gradska opština Palić, obuhvatila bi područje MZ Palić, MZ Hajdukovo, MZ Šupljak, MZ Bački Vinogradi i MZ Radanovac, Gradska opština Bajmok područja MZ Bajmok, MZ Mišićevo, MZ Tavankut, MZ Ljutovo i MZ Đurđin, Gradska opština Čantavir MZ Čantavir, MZ Višnjevac, MZ Bačko Dušanovo, MZ Stari Žednik i MZ Novi Žednik, dok bi gradska opština Subotica obuhvatala sve ostale mesne zajednice.

Da bi se ovo ostvarilo neophodna je priprema elaborata na osnovu kojeg će se pristupiti promeni Statuta Grada Subotice obrazovaće se Komisija.

- Nesporna je činjenica da je u prethodnih nekoliko decenija došlo do veoma ozbiljnog nazadovanja prigradskih naselja i to u svim segmentima društvene i ekonomske sfere života. Ova tendencija je i danas veoma prisutna sa tendencijom daljeg osiromašenja i nestajanja prigradskih naselja na teritoriji grada Subotice – stoji u obrazloženju predloga. - Decentralizacijom lokalne vlasti  stvorile bi se pretpostavke i mogućnosti da građani dobiju neophodne i potrebne usluge bliže mestu svog stanovanja, što bi smanjilo njihove izdateke i olakšalo ostvarivanje usluga koje državni organi pružaju građanima. Prenosom dela nadležnosti na buduće gradske opštine kao i mogućnost ostvarivanja i realizacije sopstvenih budžeta, značilo bi da deo sredstava ostvarenih u tim sredinama ostaje istima na raspolaganju i na taj način bi se stvorile mogućnosti za efikasniju realizaciju razvojnih potencijala prigradskih naselja.

Jene Maglai, predsednik odborničke grupe PGS, koja je pokrenula ovu inicijativu, tvrdi da je formiranje gradskih opština predlagao i ranije, ali nije naišao na razumevanje Ištvana Pastora, predsednika stranke kojoj je tada pripadao.

- Nažalost, sadašnja vlast nije spremna da ide u projekat i izađe u susret zahtevu većine sugrađana u prigradskim naseljima.

Stvaranjem male administracije mi bi približili usluge lokalne samouprave građanima, da i republički organi kao što su preska uprava, katastar, zdravstveno i penziono osiguranje imaju svoje poslovnice da ne moraju da idu u Suboticu – dodao je Maglai.

Po rečima gradonačelnika Bogdana Labana inicijativa je odbijena jer njena realizacija zahteva velika finansijska sredstva, a s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi ne samo grad, nego i cela država, u ovom momentu je nerealno razmišljati o formiranju novih gradskih opština.

- Ni veći gradovi od nas, poput Novog Sada, nemaju gradske opštine. Ovo je iskorišćeno u dnevno političke svrhe a ako je to bio zahtev tadašnje stranke, trebali su to da urade mnogo ranije – smatra gradonačelnik. - Znamo koje su potrebe naših građana u prigradskim naseljima, oni imaju poverenje u nas da neće biti zaboravljeni i da će infrastrukturni projekti biti nastavljeni i unapređeni.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

12
Овца за шишање Odgovori
Нема разлога за формирање нових општина - већ су снс и свм - штеточине запослиле своје људе по јавним установама и предузећима!
radijator Odgovori
Postavlja se pitanje zašto nije smenjen direktor Toplane Dervo Ahmetović jer je :
- nestručan za osnovnu delatnost kojom se Toplana bavi,
- ogromno nezadovoljstvo građana u toku prošle grejne sezone
- treba pogledati većinu javnih nabavki u Toplani i zaključak o nepravilnostima će se nametnuti
- u Toplani ima 15 ekonomista što je skoro 25% od ukupnog broja zaposlenih, a pre mesec dana se zaposlio bivši direktor "Željezničara" rođen 1955.godine !!!
- poslati su ugovori kupcima toplotne energije u kojima se ne navodi garantovana temperatura u stanovima, ali se u članu 15 navodi sledeća nebuloza " kupcu usluga prodaje toplotne energije mora da bude pružena po pristupačnoj ceni"
- zaposleni u Toplani imaju besplatne naočare, lekarske preglede, kafu, čaj, sokove, vodu, idu na Zlatibor svake godine itd. Nadam se da će doći do promene u Toplani.
Vesko Odgovori
Mogli su to i ranije uraditi, kad su bili u vlasti, ovi sto to predlazu. Vi ste ukinuli racune u mz. i i sve preneli na grad. Da li je to bila decentralizacija gospodo, za koju se sada zalazete?
Yupi Odgovori
Pa Liga je to predlagala od 2008. godine, ali su drugovi iz SVM-a, na čelu sa Jencikom svaki put odbili.
Izgleda da ga je odlazak u opoziciju prosvetlio.
blago nama Odgovori
Toplotnu energiju jos i malo placate s obzirom da vam je vecinu toplovoda izgradila Marija Terezija. To je sve dotrajalo trebalo bi ga obnoviti. Da ne dolazi do tolikih gubitaka toplote koje sami placate.
Alfica Odgovori
Što Maglaji nije ovo realizovao za vreme svog mandata,.
torpedo Odgovori
Jos jedno Barbikino blamiranje u nizu, Josipa ti si stamota za parlament, ima ih svakakvih ali ti prednjacis
šandorčanin Odgovori
Ja sam zato da Šandor bude republika, a ne opština.
suboticanin Odgovori
grad treba da sadrzi 3 ili vise opstina to su trebali da formiraju davnih dana kada je Subotica od opstine presla u status grada.
dule
Nije istina. Novi Sad je grad četiri puta veći od Subotice ali nema opštine.
Coyote Nervosius Odgovori
Šta treba nama građanima ..... Crnogorska ulica , urbanizovana već 50 godina
nema :

- gradsku kanalizaciju,
- gradski vodovod (udaljena 400m od gradskih bunara),
- asfalt,
- kablovske instalacije.

Živimo u gradskoj zoni, plaćamo porez u gradskoj zoni,
a oko nas drže svinje i krave i to preko 100kom po komšiluku.
ka Odgovori
Ako se nevaram, a mogu potražiti ako treba g. Vučić je u programu SNS tendencija je puštanje politike na MZ nivo zbog eliminisanja tutora pri svim odlukama. Na taj način bi se mogli izbeći partijsko zapošljavanje i stavarnje razne drugarske veze radi donošenja raznih odluka mimo stanovništva. Političari samim izborom nemaju pravo na samostalnu odluku bez predhodnog odobrenja lokalnog stanovništa. Zatim zakonom bi trebalo odrediti da na svim nivoima uzastopce samo vredi izbor za dva mandata a ne do večnosti. U najvećim zemljama sveta svake (4) četvrte godine se vrše izbori, na svim nivoima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.