Komentara: 43
Pregleda: 9365

Odbačena krivična prijava zbog provokacije na Vaskrs, oborio je nedostatak dokaza

23.06.2020. u 15:36h > 17:48
Izvor: Subotica.com
Krivična prijava zbog izazivanja nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti protiv 51-godišnjeg I.M. je odbačena. Muškarcu iz Subotice nisu uspeli da dokažu delo za koje se teretio. U Tužilaštvu navode da isticanje zastave druge države nije krivično delo, kao i da svedoka za emitovanje, kako se tvrdilo nacionalističkih pesama, nije bilo.
Odbačena krivična prijava zbog provokacije na Vaskrs, oborio je nedostatak dokaza

Više javno tužilaštvo u Subotici usled nedostataka dokaza odbacilo je 12. juna Krivičnu prijavu protiv muškarca iz Subotice koji se teretio za izazivanje nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti.

- Prijava je odbačena jer nema elemenata krivičnog dela. Isticanje zastave strane države nije krivično delo. Saslušali smo sve svedoke i niko od njih nije čuo pesmu pevača Tompsona, što je bila ključna stvar u predmetu - objasnio je za naš sajt Branislav Rankov, zamenik Višeg javnog tužioca u Subotici - Ovde nema elemenata za krivičnu prijavu, postupili smo u skladu sa Zakonom.

Podsetimo, 51-godišnjak je na Vaskrs (14. april) na Prozivci, na balkonu stana zgrade u kojoj stanuje izvesio zastavu Republike Hrvatske, a kako su neke komšije i prolaznici tada tvrdili puštao nacionalističke pesme kontraverznog hrvatskog pevača koji je poznat po veličanju ustaštva. Više autentičnih fotografija naša redakcija je dobila od posetioca sajta, te je istu koristila kao ilustraciju.

Fotografija od 14. aprila

Zanimljivo je da već nekoliko nedelja unazad na istoj ovoj terasi stoji izvešena srpska trobojka. Kakvu poruku, posle svega, naš sugrađanin želi da pošalje možemo samo da nagađamo. Nezvanično saznajemo da je u iskazu Tužilaštvu rekao da je samo želeo da (baš tog dana) osuši (hrvatsku) zastavu, a ne da uvredi Subotičane. Da li je i ova srpska zastava posle tri nedelje na sušenju - možemo takođe da nagađamo.

Fotografija od 2. juna

Fotografija od danas (23. jun)

Informacija je prostrujala društvenim mrežama i drugim kanalima elektronske komunikacije i Subotičani su izrazili nezadovoljstvo i gnev zbog takvog gesta sugrađanina, ističući kako je u pitanju jasna provokacija, na taj mnogima sveti dan, zatim da je to klasičan primer da jedan glup potez pojedinca može da poruši mostove dobrih međunacionalnih odnosa kakvi se od davnina neguju u Subotici, u okruženju gde je multietničnost najizraženija, a suživot za primer.

Dok je bilo mnogih koji su bili ljuti i uvređeni ovim gestom, bilo je i onih koji su smirivali situaciju, ističući da nepromišljen potez jedne osobe ne bi smeo da utiče na ogorčenost prema našim komšijama Hrvatima, ili bilo kojim drugim nacionalnostima.

S obzirom da je tada trajao vikend policijski čas Subotičanin je verovatno računao da će njegova provokacija dugo trajati, međutim brzom reakcijom policije zastava je uklonjena, a protiv njega je podneta krivična prijava za izazivanje nacionalne, rasne verske mržnje i netrpeljivosti, a pre toga je priveden i određen mu je pritvor do 30 dana.

Nezvanično saznajemo da muškarac iza sebe ima istoriju incidentnih situacija koje imaju veze i sa nacionalističkim ispadima, a od ranije je poznat policiji po više osnova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 11 meseci i 3 nedelje
Komentara: 43
Pregleda: 9365
Povezana vest
Povezane teme
krivična prijava verska netrpeljivost
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.