Komentara: 11
Pregleda: 5045

Od sutra više novca za lokalne samouprave

30.09.2011. u 16:03h
Izvor: RTV City
Od sutra više novca za lokalne samouprave
Izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave sutra stupaju na snagu, a omogućiće da gradovi i opštine dobijaju dvostruko više prihoda od poreza na zarade.

Tim zakonom, koji je usvojen 27. juna, na predlog Ujedinjenih regiona Srbije, predviđeno je da najviše novca iz transfera solidarnosti pripadne nerazvijenim opštinama. Lokalne samouprave će, umesto dosadašnjih 40 odsto, dobijati 80 odsto sredstava od poreza na zarade. Izuzetak je Beograd, koji će dobijati 70 odsto od tog poreza.

Grad Beograd od sutra neće dobijati transfere iz republičkog budžeta jer će taj novac, kao transfer solidarnosti, pripasti drugim gradovima i opštinama. Lokalne samouprave će ubuduće finansirati projekte od lokalnog značaja, a samo one koje su u četvrtoj grupi razvijenosti, u kojoj su najnerazvijenije opštine i gradovi, za te projekte moći će da konkurišu i kod republičkih organa, javnih preduzeća, agencija ali i medjunarodnih fondova.

Opštine i gradovi samostalno će utvrditi maksimalan iznos godišnje lokalne komunalne takse.
Izvor: RTV City
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5045
Povezane teme

budžet lokalne samouprave

finansiranje lokalnih samouprava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.