Komentara: 5
Pregleda: 16078

Od sutra dostupno testiranje prisustva antitela na korona virus

02.06.2020. u 15:35h
Sugrađani koji žele da se testiraju na prisustvo antitela na korona virus, od sutra će moći to da urade u Zavodu za javno zdravlje Subotica od 7 do 12 časova, uz prethodnu uplatu od 1.200 dinara na jedinstveni žiro račun. Reč je brzom serološkom testu za čije potrebe se uzima venska krv, a nije potrebna nikakva prethodna priprema i rezultati su poznati već za 15 minuta.
Od sutra dostupno testiranje prisustva antitela na korona virus

Za potrebe zdravstvenih ustanova u Severnobačkom okrugu obezbeđeno je ukupno 8.000 seroloških testova, koje će od sutra sugrađani moći da urade u lokalnom Zavodu za javno zdravlje. Kako objašnjava epidemiolog dr Nebojša Bohucki, ovaj test može da bude vrlo koristan jer, osim što pokazuje da li je osoba bila u kontaktu sa virusom, može da pokaže i da li je osoba trenutno inficirana.

- Ukoliko je osoba negativna, jasno je da nije imala nikakav kontakt sa virusom kovid-19, ali ukoliko je imala, test pokazuje dve vrste antitela, a to su IgM koji pokazuje da li je osoba trenutno inficirana, i IgG antitela koja pokazuju da je osoba imala virus, ali ga je preležala. Ukoliko je  osoba pozitivna na IgM antitela, odmah se upućuje i na pi-si-ar test koji je onda besplatan, a može se desiti i da je osoba pozitivna na oba antitela, što znači da infekcija polako prolazi i ide ka izlečenju, pa su se stvorila antitela. Međutim, važno je naglasiti da IgG antitela nastaju nedelju do tri nedelje nakon infekcije, stoga pokazuju da li je u prethodnih nekoliko nedelja ili meseci osoba bila u kontaktu sa virusom, a da nije imala nikakvu kliničku sliku - objašnjava dr Bohucki, dodajući da pre testiranja sugrađanima nije potrebna nikakva priprema, već da slobodno mogu da popiju kafu i doručkuju, ali je potrebna uplata na jedinstveni žiro račun u iznosu od 1.200 dinara.

Od sutra dostupno testiranje prisustva antitela na korona virusUkoliko rezultati testa pokažu da je osoba pozitivna samo na prisustvo IgG antitela, znači da je infekcija prošla i da nije zarazna, ali to ne znači da sa sigurnošću više ne može da oboli od ovog virusa.

- Verovatno da od tog jednog serotipa koji je kod nas aktuelan i od kojeg je osoba obolela, više ne može da se zarazi, ali od nekog drugog možda može. Mi to ne možemo pouzdano da znamo, jer su države bile izolovane i svaka je imala svoje serotipove koji su kružili unutar zemlje. Sada kada su granice otvorene, može da se pojavi drugi serotip, a ono što brine je što ne znamo koliko će još virus kovid-19 da mutira i koje sve serotipove ima - kaže epidemiolog.

Od sutra dostupno testiranje prisustva antitela na korona virusKada su u pitanju pi-si-ar testovi koji su sugrađanima dostupni od 22. maja, do sad ih je uradilo ukupno 152 osobe, pretežno za potrebe odlaska u inostranstvo.

- U početku je broj zainteresovanih bio veći, ali kako su države polako počele da povlače odluku da je za ulazak potreban negativan pi-si-ar test, tako je i broj zahteva opao. Pravilo je među retkima zadržala Austrija, za koju je još uvek potreban negativan test, posebno za one koji tamo odlaze da rade i zadržaće se duži vremenski period - dodaje dr Bohucki.

Od sutra dostupno testiranje prisustva antitela na korona virusTokom protekle sedmice, u našem gradu zabeležena su još dva nova slučaja zaraze korona virusom, te iako je epidemiološka situacija stabilna, virus još uvek nije iščezao iz populacije, te se i dalje preporučuju oprez i preventivne mere.

Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 16078

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.