Komentara: 36
Pregleda: 3855
Video
Foto

Od rebalansa budžeta pomoć javnim preduzećima i vraćanje duga

02.12.2021. u 08:50h > 12:34
Izvor: Subotica.com
Od rebalansa budžeta pomoć javnim preduzećima i vraćanje duga

S obzirom na povećanje prihoda od naplate poreza, u gradsku kasu se sliva više novca nego što je planirano, te su odbronici Skupštine grada danas usvojili drugi rebalans budžeta, čiji obim sada premašuje 7,4 milijarde dinara.

- Analizom ostvarenja budžeta za period januar – oktobar, koji je iznosio 71 odsto, procenili smo da će obaveze prihodovane strane budžeta biti premašene od planiranog. Zato smo pristupili rebalansu i prihodovanu stranu budžeta podigli za 171 milion - objasnio je gradonačelnik Stevan Bakić. - Povećali smo i rashodovanu stranu za 217 miliona dinara, a najveći deo toga namenili smo javnim i javno-komunalnim preduzećima da bismo im omogućili i ojačali investicione izdatke. Dodatna sredstva smo namenili da bismo kompletno otplatili nenamirene obaveze za Dom vojske i kasarnu „Kosta Nađ“, tako ćemo u potpunosti otplatiti dug od 214 miliona dinara, koji sam zatekao kada sam stupio na funkciju.

Kako se moglo čuti, Grad će uložiti dodatnih 25 miliona dinara u obnovu ulica, što je ukupno 165 miliona dinara za ovu godinu. Takođe, uskoro će biti potpisan ugovor za projekat „Čista Srbija“ u okviru koga će biti urađeno 110 kilometara kanalizacione mreže i dva prečistača otpadnih voda, a biće rešen višedecenijski problem otvorenog kanala na Prozivci.

Kako ističe Janoš Nagel, šef odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, budžet je sa planiranih 6,3 milijarde tokom godine uvećan za milijardu dinara.

- Uz usvajanje rebalansa budžeta, usvojili smo i izmenu programa javnih preduzeća. Suština rebalansa je da se kontinuirano prate rezultati i ostvarenje i možemo da vidimo da se prihodi budžeta odlično ostvaruju. To omogućuje da se investira u kupovinu opreme javnim preduzećima - dodao je Nagel.

Odbornici Pokreta za građansku Suboticu nisu glasali za drugi rebalans, jer smatraju da „Grad jednom rukom daje, drugom uzima“.

- U ovoj godini je došlo do snažnog oporavka privrede i priliva sredstava u budžet i time smo zadovoljni, ali ne i načinom na koji se ona raspoređuju. Sada se preduzećima daje novac, a onda će tražiti od njih da prijave dobit i deo nje uplate je u budžet - smatra Miroslav Milojević. - Infrastruktura je prioritet, iako se dosta ulaže to još uvek nije dovoljno.

Odbornici su usvojili i Plan detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane na Bikovu, ali zbog procedure koja je još uvek u toku, detalji investicije nisu poznati.

U nastavku možete da pogledate kompletan snimak 16. sednice Skupštine grada.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 36
Pregleda: 3855
Povezane teme
Skupština grada Subotice skupština subotice sednica skupštine grada gradska skupština skupštinsko zasedanje stevan bakić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.