Komentara: 36
Pregleda: 4661
Video
Foto

Od rebalansa budžeta pomoć javnim preduzećima i vraćanje duga

02.12.2021. u 09:50h > 13:34
Izvor: Subotica.com
Od rebalansa budžeta pomoć javnim preduzećima i vraćanje duga

S obzirom na povećanje prihoda od naplate poreza, u gradsku kasu se sliva više novca nego što je planirano, te su odbronici Skupštine grada danas usvojili drugi rebalans budžeta, čiji obim sada premašuje 7,4 milijarde dinara.

- Analizom ostvarenja budžeta za period januar – oktobar, koji je iznosio 71 odsto, procenili smo da će obaveze prihodovane strane budžeta biti premašene od planiranog. Zato smo pristupili rebalansu i prihodovanu stranu budžeta podigli za 171 milion - objasnio je gradonačelnik Stevan Bakić. - Povećali smo i rashodovanu stranu za 217 miliona dinara, a najveći deo toga namenili smo javnim i javno-komunalnim preduzećima da bismo im omogućili i ojačali investicione izdatke. Dodatna sredstva smo namenili da bismo kompletno otplatili nenamirene obaveze za Dom vojske i kasarnu „Kosta Nađ“, tako ćemo u potpunosti otplatiti dug od 214 miliona dinara, koji sam zatekao kada sam stupio na funkciju.

Od rebalansa budžeta pomoć javnim preduzećima i vraćanje duga

Kako se moglo čuti, Grad će uložiti dodatnih 25 miliona dinara u obnovu ulica, što je ukupno 165 miliona dinara za ovu godinu. Takođe, uskoro će biti potpisan ugovor za projekat „Čista Srbija“ u okviru koga će biti urađeno 110 kilometara kanalizacione mreže i dva prečistača otpadnih voda, a biće rešen višedecenijski problem otvorenog kanala na Prozivci.

Kako ističe Janoš Nagel, šef odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, budžet je sa planiranih 6,3 milijarde tokom godine uvećan za milijardu dinara.

- Uz usvajanje rebalansa budžeta, usvojili smo i izmenu programa javnih preduzeća. Suština rebalansa je da se kontinuirano prate rezultati i ostvarenje i možemo da vidimo da se prihodi budžeta odlično ostvaruju. To omogućuje da se investira u kupovinu opreme javnim preduzećima - dodao je Nagel.

Od rebalansa budžeta pomoć javnim preduzećima i vraćanje dugaOdbornici Pokreta za građansku Suboticu nisu glasali za drugi rebalans, jer smatraju da „Grad jednom rukom daje, drugom uzima“.

- U ovoj godini je došlo do snažnog oporavka privrede i priliva sredstava u budžet i time smo zadovoljni, ali ne i načinom na koji se ona raspoređuju. Sada se preduzećima daje novac, a onda će tražiti od njih da prijave dobit i deo nje uplate je u budžet - smatra Miroslav Milojević. - Infrastruktura je prioritet, iako se dosta ulaže to još uvek nije dovoljno.

Od rebalansa budžeta pomoć javnim preduzećima i vraćanje duga

Odbornici su usvojili i Plan detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane na Bikovu, ali zbog procedure koja je još uvek u toku, detalji investicije nisu poznati.

U nastavku možete da pogledate kompletan snimak 16. sednice Skupštine grada.

Izvor: Subotica.com
16. sednica Skupštine grada 16. sednica Skupštine grada 16. sednica Skupštine grada 16. sednica Skupštine grada 16. sednica Skupštine grada 16. sednica Skupštine grada 16. sednica Skupštine grada 16. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 36
Pregleda: 4661
Povezane teme

Skupština grada Subotice

skupština subotice

sednica skupštine grada

gradska skupština

skupštinsko zasedanje

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.