Komentara: 15
Pregleda: 5033

Od maja do decembra 56 hiljada posetilaca SRC "Prozivka"

10.01.2013. u 20:46h
Izvor: SuMedija
Sportsko-rekreativni centar „Prozivka”, multifincionalni objekat sa dva zatvorena bazena, koji je otvoren krajem aprila, jedan je od značajnih događaja za Suboticu u protekloj godini. Da je bazen u potpunosti opravdao uložena sredstva i očekivanja, pokazuje i podatak da ga je od maja do decembra posetilo 56.000 ljudi.
Od maja do decembra 56 hiljada posetilaca SRC "Prozivka"

Ovaj objekat izgrađen u rekordnom roku za 180 dana, površine 4.000 kvadrata sa dva bazena je upravo ono što je Subotici i bilo potrebno. Iako su se zaposleni našli u nečem potpuno novom, trudili su se da zacrtane ciljeve ispunjavaju polako i da posetiocima u svemu izlaze u susret.

- Nije bilo lako na početku, jer je u Subotici prvi put izgrađen jedan ovakav reprezentativan objekat. Svi koji smo došli u ovaj objekat nismo imali iskustva u praksi, ali svi smo se veoma brzo uhodali. Naša vizija je od prvog dana bila da ovaj objekat napravimo tako da on opravda naziv Sportsko – rekreatvini centar i samim tim osim bazena smo proširivali paletu usluga — kaže Boris Vugdelija, upravnik SRC „Prozivka”.

Funkcionalnost ovog objekta uvećana je otvaranjem velnes centra u sklopu kojeg se nalaze tursko kupatilo, finska sauna, đakuzi, aromatična sauna što čini lepu i šaroliku ponudu.

— Što se tiče novoizgrađenog bazena sa vremenske distance, od maja do decembra, nismo nijednog momenta sumnjali da li je takva investicija potrebna gradu. Logično je da grad sa 150 hiljada stanovnika zaslužuje da ima takav multifunkcionalan objekat. Svakog meseca upotpunjujemo rad bazena sa nekim novim sadržajima. Nakon velnesa, uskoro će proraditi teretana čije opremanje je u toku. Odnedavno radi i frizerski salon, a sa radom fitnes centra ćemo zaokružiti ponudu u centru — ističe Nemanja Simović, član gradskog Veća zadužen za sport.

Subotičani neguju kulturu odlaska na bazen

Za nepunih osam mesci koliko radi, bazen „Prozivka” je posetilo 56.000 ljudi. Što se tiče zimskog perioda, od 11. novembra do 11. decembra novi bazen u proseku je posetilo od 180 do 200 ljudi, dok je vikedom ta brojka nešto veća i iznosi 250 ljudi. U poređenju sa posetom na Gradskom bazenu u Dudovoj šumi u odnosu na isti period u toku prošle godine, koji je posetilo oko 50 građana, a vikendom oko 80 ljudi, a ta brojka je ista i za ovu godinu, lako je zaključiti da je zatvoreni bazen zaista bio potreban. Subotičani imaju lepu kulturu odlaska na bazen i izgradnja zatvorenog bazena na Prozivci je zaista opravadana i na radost svih onih koji vole da idu na kupanje.

- Mi smo sasvim zadovoljni sa tim brojkama, termini su popunjeni i to je ono najvažnije. U poslednje vreme javlja nam se sve više škola i preduzeća koji uzimaju karte, tako da i na taj način vidimo koliko je značajno što ovaj bazen postoji. Želimo da podignemo svest dece da dolaze na bazen i upravo sa tim ciljem smo organizovali „Dečje igre bez granica” kako bi svi oni dobili priliku da dođu na bazen i da se druže. Mislim da je ta akcija urodila plodom, jer se sve više škola javlja da dovode decu na časove fizičkog vaspitanja na bazen. Imamo obećanje gradske uprave da će za narednu godinu iz budžeta biti izdvojena sredstva da sve škole određen broj časova fizičkog vaspitanja održavaju na bazenu i mislim da će to uticati i da roditelji dolaze na bazen, da će odziv biti još veći — rekao je Vugdelija.

Za još bolje rezultate sportista

Otvaranjem zatvorenog bazena plivači i vaterpolisti su dobili kvalitetnije uslove za rad i priliku da sve rezultate podignu na još viši nivo. Zbog velikog broja sportista, trebalo je uklopiti termine za sve i svima izaći u susret.

Postojala je dilema da li više izaći u susret sportskim klubovima ili građanima. Subotica je specifičan grad u kome su plivanje i vaterpolo izuzetno razvijeni, tu je i ronilački klub i svi oni zaslužuju određeni broj termina, jer svi imaju razvijene škole sa velikim brojem polaznika. Zato smo možda malo više izašli sportistima u susret na uštrb građana. Ali mislim da građani to razumeju. Drago mi je da se svaki sportski kolektiv drži pravila termina i da svako svakog poštuje. Što se tiče popunjenosti kapaciteta, podsetio bih da smo jedno vreme u letnjem periodu, bez obzira što je tada radio i bazen u Dudovoj šumi u kontinuitetu imali posetu od 500 gostiju svaki dan, što je za početak rada bazena odličan rezultat. Raduje me i to što i u jutarnjim satima rekreativci redovno dolaze da isplivaju svoje deonice. Bazen zaista radi punom parom i njegovi kapaciteti su u potpunosti ispunjeni — ističe Simović.

Da su sportisti postojanjem zatvorenog bazena prebrinuli dosta briga i da sada imaju prave uslove za rad, potvrđuju i treneri vaterpolo kluba „Spartak Prozivka” i plivačkog kluba „Spartak”.

Postojanje zatvorenog bazena pomaže mnogo pogotovo mlađim članovima plivačkog kluba, jer sada mogu da treniraju u prijatnijim i boljim uslovima zimi, nego što je to do sad bilo. Na novom bazenu su bolji uslovi i za starije plivače, a kombinujući rad na bazenu „Prozivka” i na bazenu u Dudovoj šumi gde je sada postavljen balon u prilici smo kvalitetno da odradimo treninge i da se ti takmičari još bolje sprema za takmičenja. Vaterpolisti „Spartak Prozivka” imaju ogroman benefit od ovog bazena. To se odnosi na sve kategorije u klubu. U školi vaterpola imamo veliki broj polaznika i zatvoren bazen je istorijski korak ka razvijanju vaterpola u Subotici. Kod ostalih kategorija se takođe osećaju prednosti rada na zatvorenom bazenu. Savršena higijena na bazenu omogućava i manje pojave sezonskih prehlada, gripa i raznih upala, infekcija koje su bila redovna pojava dok smo radili na bazenu u Dudovoj šumu. Koristi ima i klub, jer dolaskom ekipa iz drugih gradova svi hvale ovaj bazen. Pogled na Suboticu je drugačiji i svrstava se u sam vrh zatvorenih bazena u Srbiji — rekli su Bojan Race, trener Plivačkog kluba "Spartak" i Vil Ludvig, trener Vaterpolo kluba „Spartak Prozivka”.

Kao ni mnogi bezeni, ni Sportsko -rekreativni centar „Prozivka” se ne može sam isfinansirati. Uz pomoć grada on živi i održava se.

Nigde se bazen ne gradi da bi bio profitabilan i da bi on kao objekat zarađivao. Naravno da i ovaj kao i svuda mora biti dotiran od strane grada, otprilike između 15 do 20 posto troškova može da pokrije SRC „Prozivka” sopstvenim prihodima, a oko 75, 80 posto troškova mora da pokriva grad bužetskim sredstvima. Najvažnje je da nakon sedam meseci SRC „Prozivka” nema dugove prema nikome — objašnjava Simović.

„Prozivka” centar za pripreme vaterpolo reprezentacije Srbije

Na novom bazenu imamo priliku da ugostimo naše reprezentativce i mogu se pohvaliti činjenicom da smo od Vaterpolo saveza Srbij dobili potvrdu da će Subotica sa ovakvim bazenom često biti centar za pripreme reprezentacije pred velika takmičenja. Raduje me i inicijativa zaposlenih u SRC „Prozivka" da se iz meseca u mesec organizuju nova dešavanja. Tako smo prve subote u decembru završili sa „Dečjim igrama bez granica" gde je nastupilo 23 škola. Najavio bih da ćemo sledeće godine nastaviti sa ovom akcijom gde će osim mlađih osnovaca biti uključeni i stariji osnovci — rekao je Simović.

Nove akcije na bazenu

Verujem da ćemo imati još novih ideja, ove za prvu godinu su realizovane. Ovaj centar mora non-stop da se razvija i diše i upotpunjuje novim sadržajima. Biće tu još sadržaje na malom bazenu, proslave rođendana, organizovanje predstava za decu, predavanja poznatih sportskih ličnosti i slično. Ovaj objekat mora da diše 365 dana u godini da bi opravdao svoja ulaganja, a na nama je da sa novim sadržajima to ispunjavamo — kaže Vugdelija.

Plivanje čuva zdravlje

Zbog izuzetno pozitivnih karakteristika preporučuje se pola sata plivanja slobodnim stilom tri puta nedeljno ili dva puta nedeljno sat vremena. Plivanje je uz gimnastiku i atletiku jedna od retkih fizičkih aktivnosti kojom se možemo baviti od ranog detinjstva do kasne starosti, ističu stručnjaci.

Plivajući se aktiviraju ruke, noge, trbuh, leđa, zatim rad srca, dolazi do produbljenog disanja i raste vitalni kapacitet pluća, zbog čega se preporučuje i asmatičarima. Uz plivanje dolazi do snižavanja nivoa holesterola, smanjivanja krvnog pritiska, preporučuje se i kod šećerne bolesti jer dolazi do povećane osetljivosti na inzulin. U plivanju je minimalna izloženost povredama za razliku od trčanja, teretane i kontaktnih sportova. Telo i um se u vodi opuštaju i iz tog razloga dolazi do olakšanja od stresa i napetosti. U toku plivanja mišići su ravnomerno i simetrično opterećeni, zato se kod deformiteta kičmenog stuba i grudnog koša, takođe, preporučuje plivanje. Plivanje je idealno kod onih koji imaju problema sa zglobovima, hronične, degenerativne bolesti, istrošenost kukova ili kolena. Takođe se preporučuje i gojaznim osobama, jer je rasterećen kičmeni stub i jer prvo treba da se skinu kilogrami, da bi se posle krenulo eventualno na trčanje, hodanje ili neki drugi sport — kaže dr Ibolja Radulović, lekar specijalista sportske medicine.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 5033
Povezane teme

boris vugdelija

bazen prozivka

bazen na prozivci

dečje igre bez granica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.