Komentara: 26
Pregleda: 6310

Od droge i alkohola tokom prošle godine u Subotici preminulo 28 osoba

26.06.2020. u 11:42h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle godine, u subotičkoj bolnici se lečilo 269 osoba zbog korišćenja psihoaktivnih supstanci, od kojih je 28 osoba preminulo naviše od posledica upotrebe alkohola, a svaka druga osoba je izgubila život pre 60 godine, podaci su sa kojima dočekujemo ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.
Od droge i alkohola tokom prošle godine u Subotici preminulo 28 osoba

Kako objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja, poseban izazov današnjice predstavljaju nove psihoaktivne supstance koje se mogu kupiti preko interneta ili u specijalizovanim prodavnicama, a predstavljaju se kao zakonom dozvoljena sredstva, čime se mladi dovode u zabludu, verujući da se radi o sredstvima koja nisu opasna i štetna.

- Mnogi mladi veruju da marihuana nije droga koja može dovesti do zavisnosti ili oštećenja fizičkog i mentalnog zdravlja. Takođe, veruju da mogu povremeno uzimati drogu bez rizika i da mogu kontrolisati korišćenje nekih psihoaktivnih supstanci, uključujući cigarete i pivo, te da se njima ne može destiti da postanu zavisnici - objašnjava dr Kosić Bibić, poručujući da život može biti lep i bez droga. - Čovek je utoliko srećniji, ukoliko ima više različitih aktivnosti koje mu donose zadovoljstvo i bez veštačkih stimulansa. Iako je teško biti mlad u današnje vreme, prihvatanje izazova, istrajavanje u naporima i stizanje do cilja, donose veliko zadovoljstvo i samopoštovanje.

Ovogodišnjim sloganom kampanje "Razvijmo naše živote, naše zajednice i naš identitet bez droga" šalje se poruka važnosti izgradnje otpornih zajednica i pojedinaca, koji će se uspešno odupirati izazovima savremenog života koji uključuju brzo i kratkotrajno zadovoljstvo stvoreno veštačkim stimulansima, beg od problema, netoleranciju neprijatnosti i frustracije usled neispunjenja zahteva i očekivanja.

- Stvaranje bezbednog okruženja je preduslov za bezbedno odrastanje mladih i pravljenje dobrih izbora i ponašanja u korist zdravlja. Mladi se u periodu adolescencije suočavaju sa velikim brojem razvojnih zahteva na koje treba da odgovore, a pozitivna podrška porodice i cele zajednice treba da im bude "vetar u leđa" koji će ih bezbedno voditi ka ostvarenju ovih zahteva, bez korišćenja psihoaktivnih supstanci - ističe dr Kosić Bibić.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1987. godine proglasila 26. jun Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama, kao izraz odlučnosti da pomogne u stvaranju međunarodnog društva bez droga. Proslavljajući ga svake godine na ovaj dan, Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal ukazuje na opasnosti upotrebe droga i njene ilegalne trgovine, obezbeđujući edukativni materijal nastavnicima i zdravstvenim radnicima širom sveta, kako bi pomogla u širenju poruka o zdravstvenoj, kulturnoj i ekonomskoj šteti trgovine drogom koja je prisutna i danas, 100 godina nakon početka rata protiv droga u Šangaju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 6310
Povezane teme

subotica droga

zavod za javno zdravlje

dan borbe protiv droge

nada kosić bibić

mladi i droga

centar za promociju zdravlja

međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.