Komentara: 2
Pregleda: 10498

Očekuje se ekspanzija setve soje

10.03.2015. u 17:52h
Izvor: RTV Yueco
U predstojećoj prolećnoj setvi u Subotici najveće površine zauzeće kukuruz, a očekuje se ekspanzija soje, ocenio je direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga.
Očekuje se ekspanzija setve soje

On smatra da će kukuruz biti posejan na oko 35.000 hektara, što je za oko 5.000 hektara manje u odnosu na period od pre pet godina, kada je po njegovoj oceni, svetsko tržište diktiralo veću setvu ove kulture.

Sada se, po njegovim rečima, subotički poljoprivrednici pri setvi kukuruza vraćaju u okvire plodoreda, odnosno u granice optimalnog koje iznose između 33.000 i 35.000 hektara pod kukuruzom u ovom kraju.

Značajnije površine zauzeće i suncokret, dok kod soje Varga očekuje ekspanziju, odnosno setvu na bar 2.000 hektara, o čemu svedoči interesovanje poljoprivrednika, kao i činjenica da je genetički nemodifikovana soja, kao što je naša, sve traženija.

Poljoprivrednicima će, kako je najavio, na temu predstojeće setve sledeće nedelje predavanje održati i profesor Miroslav Malešević.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 10498
Povezane teme

setva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.