• Pregleda: 5621

Očajno stanje u subotičkim javnim preduzećima

Za gradonačelnika Subotice je prioritet izgradnja zaobilaznog puta, ali smatra važnim i uređenje situacije u javnim preduzećima. Jene Maglai naglašava da još nikad nije bila toliko detaljna kontrola u gradskim firmama kao sada, a rezultati ukazuju da su postojali veliki propusti.
Očajno stanje u subotičkim javnim preduzećima

U vezi zaobilaznog puta, takozvanog Y kraka oko Subotice je Maglai izjavio: prošle nedelje je posetio J.P. Putevi Srbije i shvatio da se još mnogo stvari treba uraditi da bi se ova investicija nastavila. Treba rasčistiti da li je izvršena eksproprijacija zemljišta, treba osvetliti da li su vlasnički odnosi uređeni.

„Ispostavilo se da 51 parcela još uvek nije eksproprisana, što su moji prethodnici negirali. Dogovorili smo se da će stručne službe lokalne samouprave pomoći Puteve Srbije da se ovo pitanje uredi. Putevi Srbije je mišljenja da se ovaj posao može odraditi do septembra, ja, kao advokat mislim da će potrajati i do novembra. Drugo je pitanje stanje planiranja. Kako država može da gradi na teritoriji koja nije u njenom vlasništu odnosno u slučaju da postoje nedostatci u planskoj dokumentaciji? O toj temi ću voditi razgovore u ministarstvu sledećih nedelja. Nije završeno projektovanje jednog nadvožnjaka i kružnih tokova koji bi trebalo da se izgrade na tom potezu, a bez toga nema ni gradnje. Dosadašnji izvođač radova nije svoje obaveze ispunio u potpunosti, tako da se i to pitanje mora rešiti. Bilo bi dobro da se sve ovo rasčisti do proleća sledeće godine i ako postoji otvorenost ministarstva da se već budžet za 2015 godinu projektuje na način da bude para i za izgradnju ovog krana. Ako volja postoji i ako bude novaca, sama gradnja bi se mogla završiti do kraja sledeće godine. Prvobitni planovi su računali da bi gradnja koštala 33-35 miliona evra, ali nakon što smo pregledali računice ispostavilo se da bi sa najviše 25 miliona mogao završiti ovaj projekat” – naglasio je Maglai.

Gradonačelnik je izjavio da je dobio rezultate o revizorskoj kontroli u jednom od javnih preduzeća, i da je rezultat očajan.

„Pre nego što imenujem ovo preduzeće želim da razgovaram sa pravnicima o pronađenim manjkavostima u vezi pokretanja krivičnog procesa. U poslednja dva meseca su finansijski rukovodioci u dva javna preduzeća dobili otkaze, a podneli smo i krivične prijave protiv njih jer se sumnja da su oštetili javna preduzeća. Revizorska kontrola predstoji u J.P. Parkingu, u Vodovodu, u Stadionu, u Direkciji za izgradnju grada. Ako pravna država bude funkcionisala, moguće je da će ove kontrole doneti rezultate. U slučaju J.P Čistoća je nedvosmisleno da su bile neregularnosti u poslovanju, i zbog toga je podneta i krivična prijava protiv NN lica, ali do danas nije ništa preduzeto, niko nije uhapšen” – dodao je Maglai.

Izvor: Magyar Szó

povezane teme

14
Mikola Odgovori
Kakva tuga od gradonacelnika,covek bez vizije sa mrznjom prema svima,bruka za grad
Milisav Odgovori
Dobro je što ovu analizu pravi čovek čija je stranka u Subotici na vlasti 22 godine od prethodne 24, taman da vidi kakvu zaostavštinu su oni iz SVM-a ostavili budućim generacijama.
Milan024 Odgovori
..privatizacija, privatizacija i samo privatizacija..!!!!
exsex Odgovori
Joj gde je kraj svemu ovom. Gradjani zive od nicega, a neki otimaju ogromne summe, gradjane zakoni terete za izmirenja dugova. A za neke neke, isti zakon ne moze nista...Drzava koja ima dva zakona za iste prekrsaje.
ferrari Odgovori
... a jadni rukovodioci će biti "strogo" kažnjeni. Premesti će se u druga JP i tamo će biti savetnici za "bedene" plate od neki 100 000 i kusur dinara... i otvoreni računi u raznim kafićima....
Vesko Odgovori
Neki su bivsu rukovodici JP preduzeca tako " kaznjeni " da su dobili otkaze sa velikom otpremninon,
na teret geada uz odobrnje gradonacelnika, pa i jedan bivsi protiv kojeg je kao podneta krivicna pri-
java dobio je 12.000 eura, a ostala dvojica, od kojih je jedan bi pritvorenik dobili su po 9.000 euro
novcanica. Pored toga imaju pravo na nadoknadu od Naconalne sluzbe za zaposljavanje, ali brzo ce
se i oni udomiti. Maglai, sampo zamajava građane, a naprednjaci vam pomazu, SPS funkcionera koli-
ko hoces, ako treba ima ih iz naftalina, a sta su ucinili za o vaj grad? Gradonacelnice, nemoj kukati,
otimao si se samo da budes gradonacelnik, a prethodno si sve iskoristi od ranije koalicije sa DS
kao i vasi clanovi koji su zadzali pozicije. Ispada da vi ni u cemu ranije niste ucestvovali. To pricajte
drugima i nemojte prodavati maglu.
Micojka Odgovori
"Podneta je krivicna prijava protiv NN lica, ali do danas nista nije preduzeto "
Ako se negde krene mora se napraviti prvi korak ! U ovom slucaju je tesko ustanoviti cinjenicno stanje jer situacija moze da se poredi sa obicnim djevdjirom - kad prdnes u nju tesko mozes
da pokazes rupu kroz koje je izaslo. Ako se vec tuzi , moralo bi se konkretizovati jer istazni organi
su u stanju da zalutaju..
Milojko Odgovori
A kad će biti revizija u Poslovnom inkubatoru, ili je tamo sve super zato što je SVM kadar gospođa!
Darth Odgovori
Hapsi bandu, nije ništa maznuo samo onaj ko nije imao priliku! A što se Y kraka tiče, pa zašto ne osposobe bar deo od somborskog puta do uključenja na auto put kod Bikova? Ta deonica je skoro odmah upotrebljiva, a sigurno bi mnogo značila da se rastereti saobraćaj kroz grad.
Riki Odgovori
Evo ja cu vam otkriti mlaku vodu!
Resicu za vas problem u J.P. Parkingu.
Ugasite to preduzece i neka parking bude besplatan.
Tu ce biti svi na dobitku i grad i gradjani.
Isto tako moze i za J.P. Dimnicar.
Ko hoce da cisti dimnjak neka zove privatnika ko nece neka necisti.
ffilozoff Odgovori
PITANJE-Nije li vasa partija na vlasti u GRADU SUBOTICI 22god.???? PITANJE 2-Kolko ste direktora do sada imali iz svm-a u JP za 22god??? PITANJE 3- ZASTO su urusavali JP i Vasi direktori decenijama(STA oni su posteni)???? PITANJE 4-ZASTO Vas pocasni predsednik nije nista uradio za SUBOTICU kad je bio potpredsednik vlade???? PITANJE 5-STA TRENUTNO rade Vasi sekretari u vladi Srbije za GRAD SUBOTICU??? PITANJE 6-ZASTO NE podnesete ostavku na mesto GRADONACELNIKA????
Zoran Odgovori
Šta kaže Maglai, poslaće inspekciju u JKP-STADION. Zar kod onog VD Direktora Tot Roebrta, pa to je njegov kadar. U tom preduzeću su potrošili više od 5.000.000 miliona dinara, ALO LJUDI PET MILIONA dinara ( 58 HILJADA EURA ) na razne ne zapušene rupe i još se troši a tu su uključene i neke Subotičke revizorske kuće. Ajde Maglai pošalji tu inspekciju i pokaži tvoje POŠTENJE, ali pošalji one iz Beograda nepristrasne inspektore pa ako vam ne pritvore tog direktora i one dve starije dame računovođu i blagajnicu koje dele svaka dva dana neke viškove i svi se hvale time, prihvatićemo da je sve ispravno!
ewa Odgovori
bravo \\\\\\\vesko svaka Vam cast u pravu ste potpuno samo mnogi ne vide, ali progledace kad tad.
radijalac Odgovori
Dali vredi komentarisati uopste.?
Kada dogadjaje u proteklih godina nije VMSZ sprovodio, nego su DRUGI iz jaceg partijskog krugova ovi vms ovci su bili sitna rba prema DS itd.
Odluke su doneli skolski drugari O.D.Iv.... J..... i Vu.....koji su bili bliski i vladi
A sada sve zelimo svaliti na Maglaija ,kao sve nevolje prepisujemo gosp Vucicu-a ostali ? koji letuju na Havajima,i u drugim drzavama i na dalekom ,drugim kontinentima i danas ko koristi kuset kola do Bara ? penzioneri, radnici sa berze ili minimalci?
Vidite ko moze danas sedeti po pola dana u kaficima itd
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.