Komentara: 14
Pregleda: 6274

Očajno stanje u subotičkim javnim preduzećima

16.07.2014. u 17:26h
Izvor: Magyar Szó
Za gradonačelnika Subotice je prioritet izgradnja zaobilaznog puta, ali smatra važnim i uređenje situacije u javnim preduzećima. Jene Maglai naglašava da još nikad nije bila toliko detaljna kontrola u gradskim firmama kao sada, a rezultati ukazuju da su postojali veliki propusti.
Očajno stanje u subotičkim javnim preduzećima

U vezi zaobilaznog puta, takozvanog Y kraka oko Subotice je Maglai izjavio: prošle nedelje je posetio J.P. Putevi Srbije i shvatio da se još mnogo stvari treba uraditi da bi se ova investicija nastavila. Treba rasčistiti da li je izvršena eksproprijacija zemljišta, treba osvetliti da li su vlasnički odnosi uređeni.

„Ispostavilo se da 51 parcela još uvek nije eksproprisana, što su moji prethodnici negirali. Dogovorili smo se da će stručne službe lokalne samouprave pomoći Puteve Srbije da se ovo pitanje uredi. Putevi Srbije je mišljenja da se ovaj posao može odraditi do septembra, ja, kao advokat mislim da će potrajati i do novembra. Drugo je pitanje stanje planiranja. Kako država može da gradi na teritoriji koja nije u njenom vlasništu odnosno u slučaju da postoje nedostatci u planskoj dokumentaciji? O toj temi ću voditi razgovore u ministarstvu sledećih nedelja. Nije završeno projektovanje jednog nadvožnjaka i kružnih tokova koji bi trebalo da se izgrade na tom potezu, a bez toga nema ni gradnje. Dosadašnji izvođač radova nije svoje obaveze ispunio u potpunosti, tako da se i to pitanje mora rešiti. Bilo bi dobro da se sve ovo rasčisti do proleća sledeće godine i ako postoji otvorenost ministarstva da se već budžet za 2015 godinu projektuje na način da bude para i za izgradnju ovog krana. Ako volja postoji i ako bude novaca, sama gradnja bi se mogla završiti do kraja sledeće godine. Prvobitni planovi su računali da bi gradnja koštala 33-35 miliona evra, ali nakon što smo pregledali računice ispostavilo se da bi sa najviše 25 miliona mogao završiti ovaj projekat” – naglasio je Maglai.

Gradonačelnik je izjavio da je dobio rezultate o revizorskoj kontroli u jednom od javnih preduzeća, i da je rezultat očajan.

„Pre nego što imenujem ovo preduzeće želim da razgovaram sa pravnicima o pronađenim manjkavostima u vezi pokretanja krivičnog procesa. U poslednja dva meseca su finansijski rukovodioci u dva javna preduzeća dobili otkaze, a podneli smo i krivične prijave protiv njih jer se sumnja da su oštetili javna preduzeća. Revizorska kontrola predstoji u J.P. Parkingu, u Vodovodu, u Stadionu, u Direkciji za izgradnju grada. Ako pravna država bude funkcionisala, moguće je da će ove kontrole doneti rezultate. U slučaju J.P Čistoća je nedvosmisleno da su bile neregularnosti u poslovanju, i zbog toga je podneta i krivična prijava protiv NN lica, ali do danas nije ništa preduzeto, niko nije uhapšen” – dodao je Maglai.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 6274

Povezana vest

Povezane teme

jene maglai

javna preduzeća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.