• Pregleda: 7354

Obrazovni profil bravar - zavarivač garantuje zaposlenje

Uprkos visokoj stopi nezaposlenosti u Srbiji, radna mesta za kvalifikovani kadar u zanatstvu i tehničkim zanimanjima uglavnom ostaju nepopunjena, jer poslodavci ne mogu da nađu odgovarajuće stručnjake. Zahvaljujući saradnji Ministarstva prosvete i SR Nemačke, u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ će biti obrazovan kadar koji odgovara savremenim potrebama tržišta rada. Najveća škola u našem gradu, otvara novi smer bravar-zavarivač, koji učenicima nakon završenog trogodišnjeg školovanja garantuje pronalazak posla.
Obrazovni profil bravar - zavarivač garantuje zaposlenje

Iako interesovanje učenika za trogodišnje obrazovanje poslednjih godina nije na zavidnom nivou, uvođenje novog smera koji u potpunosti odgovara savremenim potrebama tržišta rada, trebalo bi da promeni takvu sliku. Stručnjaci su saglasni da su za društveno-ekonomski razvoj izuzetno važni kvalifikovani kadrovi tehničke struke obrazovani u skladu sa potrebama privrede, pa se i načešće opaske poslodavaca tiču nedostatka praktičnih veština i prenatrpanosti teorijskim sadržajem.

Obrazovanje za ovaj profil učenicima omogućava brojne prednosti kao što su zaposlenje po završetku školovanja, isplatu novčane naknade za vreme provedeno na praksi i za rad van redovne nastave, kao i naknadu za topli obrok.

U narednoj školskoj godini Tehnička škola „Ivan Sarić“ ima mesta za 388 đaka. Na područjima rada mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika i saobraćaj biće otvoreno ukupno 14 odeljenja.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Ivana Radinović

povezane teme

13
MG Odgovori
Ne zanosite se lažima. I odakle su te informacije ? Bravar-zavarivač može da nađe posao samo sa vezom, kao i svi ostali kadrovi...osim ako neće da ide u Rusiju da radi na građevini ili da radi na crno, honorarne poslove.
Pametnjaković Odgovori
"Najveća škola u našem gradu, otvara novi smer bravar-zavarivač, koji učenicima nakon završenog trogodišnjeg školovanja garantuje pronalazak posla."

Da niste možda zaboravili navesti da je za garantovano zaposlenje potreban i mađarski pasoš????
Barem po dosadašnjim lošim iskustvima.
Jer nešto imam blag osećaj da se Ministarstvo prosvete bavi ne samo školstvom, već i trgovinom sa potrebnim stručnim kadrovima na zapadu.
Memla Odgovori
Za zavarivače ima posla,uvek i svuda to potenciraju....ali da ne bude sve tako lepo,odmah treba reći da se prvih nekoliko godina radi za minimalac,i to ako ga i dobiješ,naravno pod uslovom da uopšte ima posla.ja sam atestirani zavarivač za više postupaka i nemogu naći dobro plaćen posao,25-6hiljada je ponižavanje struke.....u firmi imam istu platu kao "fizičar" koji da bi radio ne mora ništa da zna.....sramota
Mirjana Odgovori
Blago vama kad napiste ovakvu laz i niko vam nista ne moze,muz mi ima ovo zanimanje a bez posla je vec odavno,a i ono sto radio i kao zavarivac nikad mu nije isplaceno......!!
bojan Odgovori
jak posao,jos kad bi moglo i da se zaradi bilo bi extra!
exsex Odgovori
Tu pise, sr njemacka, znaci po zavsetku skole, ides van zemlje. Ovo se zove, moderna i legalna trgovina sa decom.
as Odgovori
Posao je zagarantovan u kompanijama poput Simensa ali su zaboravili da naglase da isti taj Simens otpusta radnike a o zaposljavanju nema ni govora. Kad bi oni znali sta ce biti za 4-5 godina , gde bi im bio kraj?! Taj zanat vredi u inostranstvu ali je potrebno barem godinu dana iskustva. Sve vam ovo govorim jer radim napolju a radio sam u Simensu. Plata u Simensu je izmedju 35000-40000 pa ko voli neka izvoli.
ffilozoff Odgovori
ZA KOGA VI SKOLUJETE ZAVARIVACE??? Za strane berze rada sa Madjarskim pasosem!! Kakvi INTELEKTUALCI???
Memla Odgovori
@as : ovo je i pokrenuto zbog siemensa i zato što njima "trebaju" zavarivači....ja sam u siemensu,taj posao radim pa znam....e sad osnovica je daleko manja od toga što si napisao,35000 je sa toplim obrokom(oko 8-9 hiljada) tako da zavarivač ima 25-6 kako sam i gore već napisao....naravno ima i onih sa preko 60k,ali to su ljudi koji rade od početka u loher-u...i da,otpuštaju se radnici,zavarivači za sad ne jer je uloženo u obuku i atestaciju dosta,pa im je skupo....ali zato nabijamo minus sate,radimo samo po tri četri dana nedeljno....tek na jesen se očekuje normalizacija
Vladi Odgovori
Inace zavarivanje je jako lose po zdravlju. Zracenje je veliko nikakva kozna zastita ne pomaze, da ne pisem kakvi se gasovi pojavljuju tokom postupka zavarivanja. Varnice po celom telu znaju da padaju ponekad neka i opece. Jednom recju uslovi rada su veoma losi. Retko ko dozivi penziju.
Mirjana Odgovori
Volela bih ovo troje sto si lupili minus na moj komentar da mi se jave da mi kazu sta im nije jasno[*...*]
lakumity103 Odgovori
Kod nas lažovi još uvek najbolje prolaze.
zozon Odgovori
bravar-zavarivac - mrtav zanat u srbiji
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.