• Pregleda: 5215

Obnova vitraža u Senćanskoj crkvi

Obnova vitraža u Senćanskoj crkvi

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, predsednik Skupštine Grada Slavko Parać i pokrajinski poslanik dr Nenad Ivanišević obišli su danas Senćansku crkvu Svetog Đurđa, gde je u toku obnavljanje vitraža uništenih tokom i posle Drugog svetskog rata.

Obnovljena su dva vitraža, od kojih je vitraž sa grbom Grada Subotice, izrađen u klasičnoj tehnici koja podrazumeva spajanje stakla olovom i ručno slikanje, finansirao Grad Subotica.

Uz podsećanje da je u Senćanskoj crkvi krajem prošle godine obeležena 170. godišnjica od osnivanja župe Svetog Đurđa, Slavko Parać je istakao da je Grad preuzeo obavezu da pomogne u restauriranju uništenih vitraža.

-Verujemo da ćemo u periodu pred nama uspeti da obnovimo sve te predivne vitraže koji su ne samo zbog žive slike i prelamanja svetla u obojenom staklu, već i zbog puno uloženog truda, kreativnosti i ljubavi umetnika koji su pravili svaki njihov delić, krasili unutrašnjost ove crkve, istakao je Slavko Parać.

Sveštenik župe Svetog Đurđa Ištvan Palatinuš izrazio je zahvalnost i Gradu Subotici, i gradonačelniku, na nesebičnoj pomoći oko obnavljanja uništenih vitraža, i što grb Grada Subotice ponovo oplemenjuje unutrašnjost Senćanske crkve Svetog Đurđa.

-Prošle godine smo, u okviru obeležavanja 170. godišnjice utemeljenja naše Župe, koja je osnovana 1841. godine, započeli obnovu zidnih fresaka i vitraža. Drago nam je što su nam Grad Subotica i gradonačelnik izašli u susret i pomogli nam da, kao što je to svojevremeno i bilo, stavimo grb Subotice u prozor naše crkve, odnosno da izradimo vitraž u spomen te velike znamenitosti i tih događaja vezanih za 170 godina od osnivanja župe, naglasio je Ištvan Palatinuš.

Vitraž sa grbom Grada Subotice uradio je umetnik Stevan Stanišić, iz renomiranog „Ateljea Stanišić”, iz Sombora.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

10
Jovana Odgovori
Prelep je... Zaista sjajno! Bravo za umetnika koji je ovo napravio i hvala Lokalnoj samoupravi koja je ovo izfinansirala!
Sanda Odgovori
hehehe od sada pa nadalje nema šanse da Saša Vučinić mrdne negde iz svoje kancelarije da bi se slikao za javnost a da mu za vratom nebude ubuduće dahtao Nenad Ivanišević ....
http://www.subotica.info/eventview.php?event_id=40023&subsite=zajednica
jadan Saša, baš mi ga je žao, ali će zato ljubitelji Nenadovi od sada imati prilike da se dive njegovom liku pri svakom slikanju i za najmanju sitnicu koju DS sprovodi u javnosti !
Nikolina Odgovori
Sanda, tvoj komentar ima neku poentu, ili...?
Javićemo direktoru da ti isključi pristup subotica.com-u u toku radnog vremena ;)
su.88 Odgovori
Bice izuzetno lepo kada se ovi vitrazi obnove. Drago mi je sto grad misli i na verske objekte u ovom gradu...
DSS glasac Odgovori
A kako to da direktorka gerontološkog centra dozvoljava svome zameniku da u toku radnog vremena gleda vitraže ? Posle će još i na bolovanje da ide kada mu se vrat ušine a za sve vreme bi da mu bude plaćena plata !
Citalac Odgovori
@Sanda:Ovde je jedna lepa vest, humana od grada, a Ti sta je sa tobom?
Gde Ti radis? sta Ti radis? Ko si Ti? Kojoj stranci pripadas? Sta je Tebi OK.?
Da li je tu u pitanju omrazenost, netrpeljivost, bolest, bez sramnost, ili ko zna sta, ali Tvoji komentari su vise zabrinjavajuci od onoga sto Ti kritikujes.
Spasic Marko Odgovori
Vest kao vest je lepa i za svaku pohvalu i odobravanje ali čitalac ne konta da nije problem u samoj vesti nego akteri koji se tamo pojavljaju pogotovo onaj koji u opisu svog radnog mesta zamenika direktora gerontološkog centra sigurno nema predviđeno razgledanje vitraža.
Poslanik Odgovori
Citalac i Marko...

"On" ne ide u svojstvu zamenika direktora, nego u svojstvu pokrajinskog poslanika sa te izborne jedinice. Samo je potrebno pročitati vest i ne vršiti zlonamerna izvrtanja činjenice.
Citalac Odgovori
@Poslanik: dali si ti procitao sta sam ja napisao? pa da je to lep gest od grada i sa tim sam se slozio, nego sam komentarisao, Sandu na sve do jednog komentara koji su joj negativni, i mislim da je to neka bolest u pitanju kod nje.
DSS glasac Odgovori
Kako može u nekoj firmi direktorka dopustiti svome zameniku da za vreme radnog vremena zagleda vitraže ?! Neka ide izvan radnog vremena da gleda šta hoće i koliko hoće u bilo kom svojstvu da bude a za ovakvo ponašanje bi u jednoj ozbiljnoj i normalnoj firmi u najmanju ruku sledovao disciplinski postupak i minimalna kazna umanjenje plate ako ne i otkaz !
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.