Komentara: 2
Pregleda: 7399
Foto

Obnova Letnje pozornice na Paliću

14.06.2017. u 15:30h
Izvor: Subotica.com
Letnja pozornica, jedan od simbola Palića, uskoro će zasijati starim sjajem. U toku su radovi na popločavanju platoa na ulazu i stepenica u samoj dvorani, obnoviće se gledalište, odnosno do hiljadu mesta na drvenim klupama za sedenje, a biće urađeni i osnovni građevinski radovi u garderobi i pomoćnim prostorijama iza scene.
Obnova Letnje pozornice na Paliću

Sredstva za ove radove u iznosu od 9.5 miliona dinara  obezbeđena su putem konkursa raspisanog od strane Ministarstva trgovine, telekomunikacija i turizma. Posao na adaptaciji dela Letnje pozornice radi se pod budnim okom Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kako kažu u preduzeću „Park Palić“ radovi treba da budu gotovi do početka idućeg meseca, kako bi spremno dočekali predstojeći Festival evropskog filma.

Pre nekoliko godina, takođe sredstvima Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija, urađen je prostor iza same scene i stavljena je tartan podloga na pozornicu.

Obnova Letnje pozornice na Paliću

Obnova i adaptacija Letnje pozornice, deo po deo, nastaviće se i ubuduće, sve dok ona ne bude kompletno sređena.

Letnja pozornica, u srcu Velikog parka izgrađena je 1950. godine po projektu inženjera Baltazara Dulića. Na najakustičnijem mestu, od neobrađenog prirodnog rumenog kamena iz Rakovca, sa Fruške Gore, izgrađena je bajkovita scena pod vedrim nebom. Zavesu na Letnjoj pozornici podigla je opera „Prodana nevesta“, 30. juna 1950. godine, a već naredne, na ulazu je postavljena skulptura boginje Talije, zaštitnice i muze pozornišne umetnosti.

Izvor: Subotica.com
Rekonstrukcija Letnje pozornice Rekonstrukcija Letnje pozornice Rekonstrukcija Letnje pozornice Rekonstrukcija Letnje pozornice Rekonstrukcija Letnje pozornice Rekonstrukcija Letnje pozornice Rekonstrukcija Letnje pozornice Rekonstrukcija Letnje pozornice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 7399
Povezane teme

letnja pozornica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.