Komentara: 58
Pregleda: 8533
Foto

Obeleženo 95 godina od oslobođenja Subotice

13.11.2013. u 13:45h
Izvor: RTV City
Polaganjem venaca na spomen ploču na Železničkoj stanici i na spomenik palim junacima na Puškinovom trgu, danas je obeleženo 95 godina od ulaska srpske vojske u Suboticu i oslobođenja našeg grada u Prvom svetskom ratu.
Obeleženo 95 godina od oslobođenja Subotice

Na današnji dan pre tačno 95 godina, Srpska vojska oslobodila je Suboticu u završnim vojnim operacijama Prvog Svetskog rata. Procenjuje se da je u Prvom svetskom ratu poginulo 27 posto srpskog stanovništa, i više od polovine muške populacije.

Venci su danas položeni na spomen ploču na Železničkoj stanici, a zatim i na spomenik palim junacima na Puškinovom trgu, a položili su ih članovi Udruženja ratnih dobrovoljaca, predstavnici republike, grada, SKC Sveti Sava, Bunjevačkog kulturnog centra i drugih udruženja.

13. novembra 1918. godine doneta je odluka da se Vojvodina sjedini sa Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenca, čime je ostvarena želja Srpskog i Bunjevačkog naroda koji je živeo na ovom prostoru.

Obeleženo 95 godina od oslobođenja Subotice

Nakon zanemarivanja obeležavanja ovog datuma iz ideoloških razloga, u organizaciji Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Srpskog kulturnog centra, Bunjevačkog kulturnog centra i grada Subotice ovaj značajan datum danas se obeležava po 21. put.

Povodom 95. godina od oslobođenja Subotice, sinoć je u Sokolskom domu održana Svečana akademija pod nazivom "Braća uvek–uvik zajedno". U programu su učestvovali dečiji i mešoviti hor SKC-a, folklorni ansambl i orkestar Bunjevačkog kulturnog centra, i glumac Miloš Stanković.

Obeleženo 95 godina od oslobođenja Subotice

Izvor: RTV City

Obeležavanje 95 godina oslobođenja Subotice

Obeležavanje 95 godina oslobođenja Subotice Obeležavanje 95 godina oslobođenja Subotice Obeležavanje 95 godina oslobođenja Subotice Obeležavanje 95 godina oslobođenja Subotice Obeležavanje 95 godina oslobođenja Subotice Obeležavanje 95 godina oslobođenja Subotice Obeležavanje 95 godina oslobođenja Subotice Obeležavanje 95 godina oslobođenja Subotice
Pogledaj ostale fotografije

Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice)

Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice) Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice) Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice) Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice) Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice) Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice) Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice) Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 58
Pregleda: 8533

Povezane vesti

Povezane teme

dan oslobođenja subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.