Komentara: 13
Pregleda: 7586
Foto

Obeleženo 70 godina postojanja Sportskog društva "Spartak"

16.05.2015. u 10:59h
Izvor: RTV
Sportsko društvo "Spartak" iz Subotice, jedno od najbrojnijih i najtrofejnijih društava u našoj zemlji, ove godine obeležava 70 godina postojanja. Tim povodom, juče je održana svečana akademija, na kojoj su zaslužni sportisti i sportski radnici dobili posebna priznanja za svoj rad i sportske rezultate.
Obeleženo 70 godina postojanja Sportskog društva "Spartak"

Sportsko društvo "Jovan Mikić Spartak" nosi ime jugoslovenskog rekordera u atletici i narodnog heroja, koji je poginuo 1944. godine, u akcijama konačnog oslobođenja Subotice od fašizma i trenutno okuplja ekipe u 29 sportova, od fudbala i odbojke, do mačevanja, hokeja na ledu i planinarstva.

Za sedam decenija postojanja, Spartak je izrastao u jedno od najkvalitetnijih, najbrojnijih i najuspešnijih sportskih društava u Srbiji, a samo ime sinonim za grad na severu Vojvodine.

Na svečanoj sednici uručene su plakete i priznanja za sportska udruženja, saveze, neke od značajnih sportista kao sportskim radnicima koji su dali, a daju i danas veliki doprinos u radu ovog SD. Među dobitnicima zahvalica našli su se nacionalni savezi u fudbalu, odbojci, rvanju, stonom tenisu, vaterpolu, tenisu, šahu, kao i Sportski savez Srbije i nacionalni Olimpijski komitet.

Priznanje za svoj doprinos subotičkom sportu u radijskom izveštavanju dobio je Ivan Kajdoči, dugogodišnji sportski novinar Radio Subotice, koji je radio u više medijskih kuća. Od sportskih novinara, priznanje je dobio još i Milenko Brustulov, dugogodišnji sportski novinar i urednik sportske rubrike u "Subotičkim novinama".

Obeleženo 70 godina postojanja Sportskog društva "Spartak"

U drugom delu uručivanja plaketa predsednik SDŽ "Spartak" Đula Mešter prvo je uručio zahvalnice predstavnicima lokalne samouprave gradonačelniku Jeneu Maglaiju i članu Gradskog veća za sport, omladinu i turizan Vjekoslavu Ostrogoncu.

U nastavku plakete su uručene brojnim sportistima koji su tokom 70-godišnje istorije ovog sportskog društva, jednog od najbrojnijeg i najstarijih na prostoru bivše Jugoslavije, svojim sportskim uspesima upisali zlatnim slovima i izgradili veliko poštovanje sportske javnosti. Među nagrađenima našli su se Mileva Smiljanić Vasić, Marija Agnelović Antunović, Jovana Jurčak Popov, Jelena Bedalov, Nikola Sedlak, Bela Mesaroš, Zoran Kalinić, Dragutin Zurković, Elvira Pančić, Mirko Vujković, Eleonora Wild Đoković, Nikola Kalinić, Nikola Špear, Dragomir Vujković, Marinko Boško, Sreten Damnjanović, Karlo Čović, Senad Rizvanović, Momir Petković, Karolj Kasap, Davor Štefanek, Miodrag Gvozdenović i Đula Mešter.

Obeleženo 70 godina postojanja Sportskog društva "Spartak"

Subotičani i Spartak mogu da se pohvale sa nekoliko svetskih i evropskih prvaka, kao i osvajača Olimpijskih zlatnih medalja, ali i drugim sportskim radnicima koji su ostavili dubok trag u subotičkom i srpskom sportu.

- "Naše generacije su najveće rezultate postizale u bojama Spartaka. To nas, nekako, još više vezuje. Zajedno smo stasali i rasli, pravili rezultate i posle, kako to biva u sportu, tražili angažmane i ugovore na drugim mestima, kako bi se obezbedili. Drago mi je da smo danas zajedno na ovoj proslavi", ističe Zoran Kalinić, svetski prvak u stonom tenisu.

Obeleženo 70 godina postojanja Sportskog društva "Spartak"

"Uvek smo bili najbrojniji, najjači i najuspešniji. Bez obzira na Crvenu zvezdu i Partizan, mi smo pravili rezultate iza kojih možemo da stanemo i kažemo da smo bili neko i nešto u tadašnjoj Jugoslaviji", kaže Sreten Damnjanović, svetski prvak u rvanju.

Kalinić i Damnjanović samo su dvojica od brojnih subotičkih sportista i sportskih radnika koji su povodom 70 godina postojanja sportskog društva Spartak dobili posebna priznanja za svoj rad i sportske rezultate.

Među nagrađenima je bio i sadašnji predsednik društva, odbojkaš Đula Mešter, Olimpijski prvak iz Sidneja 2000. godine.

Obeleženo 70 godina postojanja Sportskog društva "Spartak"

- "Ja sam rođeni Subotičanin, ali sam u odbojkaškom klubu Spartak proveo samo dve sezone. Taj početak mi je, međutim, pružio osnovu koju sam kasnije nadograđivao u Vojvodini, inostranstvu i igrajući za reprezentaciju. Nakon završene karijere vratio sam se u rodni grad da pomognem i nadam se da ću dugo ostati u odbojci i sportu", ističe Mešter.

Obeleženo 70 godina postojanja Sportskog društva "Spartak"

Svečanoj sednici održanoj u Velikoj većnici prethodilo je okupljanje sportista 29 klubova koji nastupaju pod imenom "Spartak". Po oblačnom i povremeno kišovitom vremenu veliki broj dece i mladih sportista okupilo se ispred  Gradske kuće i na improvizovanim terenima prikazivali neke od svojih veština. Bili su tu rukometaši, odbojkaši, dizači tegova, fudbaleri, stonoteniseri, atletičari i mnogi drugi granski sportovi koji ovo sportsko društvo čine velikim i značajnim u sprskom sportu.

U holu Gradske kuće (svečani ulaz) u toku je izložba sporskih rekvizita, dresova, pehara, amblema i drugih predmeta iz 70-godišnje istorije ovog sportskog društva.  Zainteresovani građani će izložbu moći pogledati i večeras u sklopu Noći muzeja.

Izvor: RTV

Svečana sednica u sklopu proslave 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak"

Svečana sednica u sklopu proslave 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak" Svečana sednica u sklopu proslave 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak" Svečana sednica u sklopu proslave 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak" Svečana sednica u sklopu proslave 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak" Svečana sednica u sklopu proslave 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak" Svečana sednica u sklopu proslave 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak" Svečana sednica u sklopu proslave 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak" Svečana sednica u sklopu proslave 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak"
Pogledaj ostale fotografije

Proslava 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak"

Proslava 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak" Proslava 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak" Proslava 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak" Proslava 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak" Proslava 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak" Proslava 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak" Proslava 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak" Proslava 70 godina Sportskog društva željezničara "Jovan Mikić - Spartak"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 7586

Povezane vesti

Povezane teme

velika većnica

zoran kalinić

davor štefanek

svečana sednica

jovan mikić spartak

sreten damnjanović

đula mešter

sportsko društvo spartak

saša jevremov

sportsko društvo železničara spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.