• Pregleda: 10450

Obeleženo 40 godina Regionalne privredne komore Subotica

Svečanom akademijom sinoć u Velikoj većnici Gradske kuće Regionalna privredna komora Subotica obeležila je četiri decenije postojanja i rada, kao i 165 godina komorskog sistema na ovim prostorima.
Obeleženo 40 godina Regionalne privredne komore Subotica

Po rečima Slobodana Vojinovića, prvog čoveka RPK Subotica, radom komore i privredom severa Bačke i Potisja može da se ponosi cela naša zemlja.

- Možemo reći da je privreda ovog regiona lokomotiva privrednog razvoja na novoj pruzi između Beograda i Budimpešte. Ponosni smo što je veliki broj firmi odgovorio surovim zahtevima Evropske unije i sigurno smo jedini region koji je 78 odsto ukupnog izvoza imao sa EU a uz to i zabeležio i suficit sa EU – naglasio je Vojinović. - U protekloj godini privreda regiona ostvarila je prihod od 700 miliona dolara i moramo da se zahvalimo svima koji su tome doprineli. Godina koja dolazi će biti teška, ali zbrajanjem u redove svih kvalitetnih činilaca, dobrom saradnjom sa svim nivoima vlasti verujem da ćemo je prevazići.

Okupljene privrednike iz šest lokalnih samouprava (Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Kanjiža i Ada) pozdravio je i gradonačelnik Jene Maglai, ističući da lokalna samouprava i RPK imaju odličnu i izuzetno produktivnu saradnju.

- Zajedničkim radom možemo da postignemo da privreda ovog regiona bude nosilac privrednog razvoja Vojvodine, a velikim delom i Srbije – istakao je Maglai. - Privreda Subotice beleži  stalni uspon, imali smo nekoliko investicija koje će usloviti otvaranje novih radnih mesta, imamo stalno smanjivanje broja nezaposlenih, a  očekujemo i da će se to nastaviti i naredne godine. Imamo najavljene investicije u Privredno-tehnološkim parkovima, nove hale grade „Kontinental“, „Ametek“, „Patent co“ u Mišićevu, i plašim se da ćemo za godinu dana imati problema sa nedostatkkom radne snage. Kao i do sada, apliciraćemo za sredstva za razvoj investicija a imaćemo i kreditne aranžmane za podršku malim i srednjim preduzećima.

Značajan jubilej bio je i prilika da se dodele godišnje nagrade najuspešnijim preduzećima a to su „Agrokons“ iz Malog Iđoša, „ATB Sever“ Subotica, „Patent co“ iz Mišićeva, „Tamp oprema“ iz Sente i SZR „Metalkop“ iz Stare Moravice. Zlatne značke RPK dobili su Nenad Đurović, Nenad Vunjak, Gojko Muhadinović, Tivadar Bunford, dr Jelena Šavanja i Ivan Vojnić Tunić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
Nekoiz mase Odgovori
Prvi čovek RPK Subotica nije apsolutno doprineo razvoju privrede u gradu. Poznajemo ga dugo i znamo koji su njegovi dometi. Samo što pre da mu vidimo leđa.
antifašista Odgovori
Pa imate se čime ponositi, Subotica je bila etalon, i sada je, ali sa uništenom privredom !
Milan024 Odgovori
Stenice, koje žive na račun privrede i radnika !!!!!
Dule Odgovori
Lepo čovek organizovao proslavu RPK, a sada ADIO U PENZIJU !
агротико Odgovori
Кићење туђим перјем.
Тако би се могло окарактерисати настојање људи из коморе да себе удену у заслуге за резултате и успехе привреде са подручја северне Бачке, односно подручја који Ko(a)мора покрива. Заиста, колико је комора довела инвеститора? Шта је комора урадила за побољшање привредне климе? Шта је комора урадила на повезивању домаћих и страних фирми? Шта је комора урадила да нам Фиделинка не доспе у жалосну ситуацију у којој се сада налази? А Фиделинка је само један од низа случајева, који је, нажалост, још увек актуелан. То су питања, на која би комора требала да одговори.
А, што се тиче награђених, важи она народна изрека, да у сваком житу има и кукоља.
29.11. Odgovori
Odličan završeta godine uz želju da lepo provodite naredne penzionerske dane.
Vesko Odgovori
Vase zasluge su stvarno velike sto tako dobro soijimo, pa mladi moraju begati iz svog grada,
a penzioneri moraju ostati da uzivaju, sa podsisanim penzijama.
Krompirko Odgovori
Kako je radio dobro da ima privrednika u gradu. E, kome se daje prostor i o kome se piše. Davno zaboravljena persona.
Sting Odgovori
Dželati privrede
ffilozoff Odgovori
Molim Vas NEMOJTE zajebavati inteligenciju SUBOTICANA,[*...*]
marko Odgovori
Skupili se podelili nagrade izmedju sebe e sad se razidjite i kud koji mili moj .....nece on u penziju bice on tu savjetnik ih kao da ih neznamo....kakva privredna komora takva privreda
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.