Komentara: 6
Pregleda: 4335

Obeleženo 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša

27.09.2013. u 11:18h
Izvor: RTV Yueco
U SKC "Sveti Sava" sinoć je održana književna tribina povodom dva veka od rođenja Petra II Petrovića Njegoša. O Kosovskoj tradiciji u Njegoševoj poeziji govorio je najbolji poznavalac našeg najvećeg pesnika prof. dr Milo Lompar. Stihove iz „Gorskog vijenca“ i jedne malo poznate Njegoševe ljubavne pesme je govorio glumac Miloš Stanković.
Obeleženo 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša

Njegoš je nesumljivo centralni pesnik srpske kulture jer se u njegovom delu spajaju različite tradicije srpske duhovnosti. Spaja se srednjovekovna spiritualna tradicija u svojoj mističkoj dimenziji ali prirodom njegovog okruženja, jer je on pesnik epske kulture, u njegov delu se oglašava i epska tradicija. Sa druge strane, prirodom Njegoševog senzibiliteta, u njegovom delu se pojavljuje i moderna tradicija, u jednom neobičnom obliku istorijske političke drame.

Glumac Miloš Stanković je recitovao stihove iz „Gorskog vijenca“, kao i jedne neobične Njegoševe ljubavne pesme „Noć skuplja vijeka“. Ova malo poznata pesma je objavljena tek 50 godina posle Njegoševe smrti.

Ovo književno veče je bilo samo prvo u nizu, kojim će SKC Sveti Sava obeležiti 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša i tako se priključiti mnogim ustanovama kulture u našoj zemlji, koji slave ovu značajnu godišnjicu.

Izvor: RTV Yueco
Kosovska tradicija u Njegoševoj poeziji Kosovska tradicija u Njegoševoj poeziji Kosovska tradicija u Njegoševoj poeziji Kosovska tradicija u Njegoševoj poeziji Kosovska tradicija u Njegoševoj poeziji Kosovska tradicija u Njegoševoj poeziji Kosovska tradicija u Njegoševoj poeziji Kosovska tradicija u Njegoševoj poeziji
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4335
Povezane teme

miloš stanković

srpski kulturni centar

srpski kulturni centar sveti sava

petar petrović njegoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.