Komentara: 6
Pregleda: 6702
Foto

Obeleženo 126 godina Gradske biblioteke

13.10.2016. u 15:19h > 20:10
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom i izložbom obeležen je 126. rođendan Gradske biblioteke, kao i 120. godina velelepnog zdanja u kome se danas nalazi ova ustanova kulture.
Obeleženo 126 godina Gradske biblioteke

Najstarija kulturna ustanova u gradu je, prema rečima direktora, Dragana Rokvića rođendan dočekala sa  zapaženim rezultatima na polju bibliotečke delatnosti.

- Imali smo godinu koja je bila bremenita i sa mnogim teškoćama, ali uprkos tome uspeli smo da napravimo niz pomaka u onome što nam je osnovna delatnost. U toku je proces temeljnog renoviranja i građevinskih radova u Gradskoj biblioteci, taj proces će biti završen 2017. godine i nadam se da ćemo tada moći da utvrdimo da je pred nama jedna lepa, evropska moderna biblioteka - izazio je nadu  Rokvić.

Godišnjica jedne od najlepših subotičkih građevina, koja je delo čuvenog arhitekte Ferenca Rajhla, obeležena je izložbom u tri segmenta. Zdanje u neobaroku prvobitno je bilo Gradska kasina, da bi od polovine prošlog veka postalo biblioteka.

- Jedan deo izložbe tiče se samog graditelja, Ferenca Rajhla, drugi deo je posvećen samom toku gradnje koji pratimo kroz zavičajnu štampu, od samog otkupa mesta na kome će se podići zdraanje do završetka gradnje. Takođe, imamo jedan deo koji je služio kao inspiracija. Vidimo da su mnogi knjiživnici među kojima je Deže Kostolanji koji je čak radnju svoje „Ševe“ smestio u samu zgradu i Čitaonicu Gradske biblioteke, bili inspirisani i pisali o ovoj zgradi. Imamo i poznatog bibliotekara Lazara Franciškovića, koji je bio inspirisan ovom zgradom. Dosta je i samih dela nastalo od keramike, slika i fotografija zahvaljujući ovoj zgradi, koja je večita inspiracija našim sugrađanima i onima koji dolaze sa strane, budući da je jedna od najviše fotografisanih zgrada u gradu - kaže informatorka Gradske biblioteke Sanja Vasić .

Po tradiciji, na Dan biblioteke dodeljeno je i priznanje za zavičajnu knjigu godine. Značajno priznanje pripalo je Dragutinu Miljkoviću za monografiju „Banja Palić“.

Obeleženo 126 godina Gradske biblioteke

- U minuloj godini pojavila se sjajna knjiga Dragutina Miljkovića, to je  jedna celovita knjinja o Paliću u kojoj je sabrano svekoliko napisano o banjskom prostoru. Knjiga je dvojezična, na srpskom i mađarskom jeziku, ima oko 500 strana i autor se zdušno potrudio da napravi nezaobilazno delo. Od kada se knjiga pojavila, često se koristi, kod nas dolaze osnovci, srednjoškolci, akademski građani, subotički istraživači jer ima puno ne samo fotografija, faksimila što je jako značajno - kaže Mile Tasić, zadužen za zavičajnu zbirku u Gradskoj biblioteci.

I najverniji čitaoci dobili su priznanje, a svima koji to žele da postanu, Gradska biblioteka je omogućila da po povoljnijim uslovima, do kraja nedelje, steknu člansku kartu.

Obeleženo 126 godina Gradske biblioteke

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje 126. godišnjice Gradske biblioteke Obeležavanje 126. godišnjice Gradske biblioteke Obeležavanje 126. godišnjice Gradske biblioteke Obeležavanje 126. godišnjice Gradske biblioteke Obeležavanje 126. godišnjice Gradske biblioteke Obeležavanje 126. godišnjice Gradske biblioteke Obeležavanje 126. godišnjice Gradske biblioteke Obeležavanje 126. godišnjice Gradske biblioteke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 6702
Povezane teme

gradska biblioteka

biblioteka subotica

dan gradske biblioteke

gradska biblioteka subotica

dragan rokvić

svečana akademija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.