Komentara: 37
Pregleda: 4851
Foto

Obeleženo 103 godine od oslobođenja Subotice

14.11.2021. u 09:29h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomen ploču na Železničkoj stanici i na spomenik Junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu juče je obeleženo 103 godine od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.
Obeleženo 103 godine od oslobođenja Subotice

Subotičani čuvaju uspomenu na 13. novembar 1918. godine kada je tačno u 10.15 časova srpska vojska ušla u naš grad i bez ispaljenog metka i bez ijedne žrtve donela dugoočekivanu slobodu.

- Naše udruženje je osnovano pre 25 godina sa ciljem da izvučemo iz zaborava ono što nas nisu naučili, da sačuvamo uspomenu na ljude koji nikada nisu bili u Srbiji ali su se za nju borili i ginuli. Uspeli smo da u skoro svakom mestu podignemo spomenike tim ljudima, koji su osnovali sela a potom i proživeli pravu golgotu u Drugom svetskom ratu – podseća Dušan Vulić, predsednik udruženja Potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca „Kralj Petar Prvi“.

Obeleženo 103 godine od oslobođenja Subotice

Nikola Jovičić je potomak Gvozdena Jovičića, narednika Kraljevine Jugoslavije, koji je učestvovao u svim ratovima od 1912. do 1918. godine, a na ovaj način čuva uspomenu na njega i njegove saborce.

- Moj prađed je često bio na vojnim vežbama u ovim krajevima i Drugi svetski rat je dočekao kod Pačira, a kada je došlo do rasula vojske, peške je došao do Bajine Bašte i doneo vest o početku rata – seća se Nikola. – Naša deca treba da se sećaju da je vojska Kraljevine Srbije na današnji dan donela slobodu  Srbima, Bunjevcima i svim drugim narodima Na temelju te borbe stvorena je Kraljevina SHS, a potom i Kraljevina Jugoslavija.

Obeleženo 103 godine od oslobođenja Subotice

Drago Lukić je podsetio da se ove godine obeležava i vek od naseljavanja ratnih dobrovoljaca u ove krajeve.

- Oni su svesno žrtvovali sve za spas srpske zemlje i srpskog naroda, a nisu tražili ništa. Došli su na gole vojvođanske pustare i ritove, država za koju su se borili ih je brzo zaboravila. Svoje rodoljublje platili su 1941. odlaskom u logore Šarvar i Barč - podsetio je Lukić.

Obeleženo 103 godine od oslobođenja Subotice

Izvor: Subotica.com

Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice

Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice
Pogledaj ostale fotografije

Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice

Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 4851
Povezane teme

polaganje venaca

dan oslobođenja subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.