Komentara: 2
Pregleda: 5122

Obeležena šesta decenija književnog rada Ršumovića

17.02.2017. u 16:13h
Izvor: TV Subotica
U Srpskom kulturnom centru sinoć je predstavljen književni portret Ljubivoja Ršumovića, povodom 60 godina književnog rada našeg poznatog pesnika.
Obeležena šesta decenija književnog rada Ršumovića

Nema onog ko nije odrastao uz dečje pesmice, poput „Au što je škola zgodna“, „Vuče, vuče, bubo lenja“ ili „Braću ne donose rode“. Nadaleko je poznato da je Ršum jedan od najistaknutijih srpskih pesnika koji je pod uticajem Duška Radovića, počeo da piše i ostavio neizbrisiv trag u poeziji za decu. Objavio je 86 knjiga i za većinu dobio najprestižnije književne nagrade. Kao autor emisija za najmlađe, kroz „Hiljadu zašto“, „Hajde da rastemo“ i „Fazoni i fore“ edukovao je i animirao decu na najbolji način.

O njegovom književnom opusu i delu u zadužbini Dušana Radića, govorio je književni kritičar Petar Arbutina, dok je sam Ljubivoje Ršumović prisutnima pričao o svom poreklu, počecima i neiscrpnoj inspiraciji, i tom prilikom istakao da svi veliki stvaraoci nagrađuju svoje detinjstvo i u svojim delima odaju počast svom poreklu.

Ja se gotovo kunem u svoje detinjstvo i govorim to sa punim pravom. Sve što sam u životu uradio i napisao vodi poreklo iz detinjstva, iz Ljubiša, iz Murtenice, sa Zlatibora. Naravno, ja sam i gradski čovek. Živim mnogo duže u Beogradu nego što sam živeo tamo na Zlatiboru, ali je možda upravo to na neki način učvrstilo tu grudvu vremena u kome sam ja bio zaista najsrećniji. Srećan sam bio u jednoj siromašnoj porodici, u siromašnom selu, bogu iza leđa, u selu bez struje, puteva, radio aparata i televizije“, rekao je Ljubivoje Ršumović, književnik.

Ršumović je pisao i pozorišne komade, režirao je preko 600 emisija, autor je tri udžbenika za osnovne škole, a uporedo sa kreativno-umnim radom bavio se i sportom. Inspiracija za stvaranje ne izostaje, te se uskoro mogu očekivati njegova nova dela.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 5122
Povezane teme

ljubivoje ršumović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.