Komentara: 7
Pregleda: 2801
Foto

Obeležena godišnjica stradanja mladih kraj spomenika „Balada vešanih“

18.11.2023. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Komemorativnim skupom i polaganjem venaca na spomenik „Balada vešanih“ juče je obeležena 82. godišnjica od stradanja 15 subotičkih mladih rodoljuba koji su se suprostavili ideologiji nacizma i fašizma.
Obeležena godišnjica stradanja mladih kraj spomenika „Balada vešanih“

Oni su 18. novembra 1941. godine pred fašističkim prekim sudom osuđeni na smrt i pogubljeni vešanjem.  Na spomeniku su uklesana imena 14 mladića i jedne devojke čija se mladost naprečac ugasila.

Sticajem okolnosti njihovu sudbinu u poslednji čas izbegao je otac Geze Babijanovića, koji je pomilovan jer mu je žena bila trudna.

- Otac mi je govorio da je bio dosta hladan, snežan dan, da je Lola Vohl obišla neku baru ovde i da su svi bili dostojanstveni, da se skupio narod. Moja majka je bila trudna, stajala je preko i otac je pomilovan na doživotnu robiju i skinut je sa vešala. Odatle je poslat u Vac Margit Keruti, kasnije u Dahau i odatle se vratio sa vrlo malo njih. Najstariji među njima bio je jedan lekar, Jevrejin. Bili su to mladi ljudi i to raznih nacija, bilo je i Jevreja, Mađara, Bunjevaca i Srba. Nije to bilo  partijski, nego je to bio jedan opštenarodni otpor i bunt protiv okupatora – seća se  Geza.

Obeležena godišnjica stradanja mladih kraj spomenika „Balada vešanih“

Ovaj datum je  crnim slovima upisan u istoriju našeg grada, jer su deca, rodoljubi, antifašisti, zbog crne ideologije i strašnih ideja doživeli najgoru moguću sudbinu.

- Pogubljeni su na ovom stratištu ovdem kraj monumentalnog spomenika „Balada vešanih“ . Trudimo se svake godine da obeležavamo ovaj datum, da se prisetimo te dece i duboko poklonimo njihovim senima. Time želimo da poručimo da neonacizam i fašizam nisu dobrodošli. Mladima poručujemo da budu svoji, kreativni, da budno čuvaju slobodu i uspomenu na one koje su najsvetije položili na oltar otadžbine -  poručio je Aleksandar Toković, predsednik gradskog odbora SUBNOR-a.

Obeležena godišnjica stradanja mladih kraj spomenika „Balada vešanih“Učenici Politehničke škole položili su po jedan crveni karanfil za stradale mlade Subotičane.

- Naša škola se nekada zvala “18. novembar” u spomen na ove  ljude koji su ovde stradali. Oni su bili antifašisti i komunisti i zbog toga su bili i ubijeni. Oni su se borili za svoja prava, za svoj narod i mi smo tu da im odamo počast i da se podsetimo svega što su uradili za nas i za ovaj grad“ – kaže učenica Dunja Mokan.

Obeležena godišnjica stradanja mladih kraj spomenika „Balada vešanih“U ime Grada Subotice, Severnobačkog upravnog okruga i Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, venac je položila delegacija koju je predvodio član Gradskog veća Srđan Samardžić. Vence su položili i predstavnici Jevrejske opštine Subotica, Komunista Subotice i Udruženja „Centar Tito“ i Pokreta socijalista Subotice.

Nakon polaganja venaca na spomenik „Balada vešanih“, položeni su venci i na Jevrejskom groblju, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti.

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 meseci i 2 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 2801
Povezane teme

spomenik balada vešanih

aleksandar toković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.