Komentara: 1
Pregleda: 2997
Foto

Obeležena godišnjica rođenja poznatog književnika Danila Kiša

22.02.2018. u 17:12h
Izvor: Subotica.com
Godišnjica rođenja poznatog književnika Danila Kiša obeležena je u  Osnovnoj školi "Miroslav Antić" u okviru kulturne kampanje "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas", koju realizuje Fondacija „Danilo Kiš“.
Obeležena godišnjica rođenja poznatog književnika Danila Kiša

Jedan od najznačajnijih srpskih pisaca, Danilo Kiš, rođen je u našem gradu na današnji dan pre 83 godine. Povodom godišnjice od Kišovog rođenja glumci Narodnog pozorišta, Sanja Moravčić i Vladimir Grbić pred učenicima sedmog razreda  izveli su njegovu dramu "Noć i magla".

- Odabrao sam ovu dramu iz više razloga. Kao prvo ona ima zanimljive okolnosti, dugo se ne zna ko su likovi, pa postoji neka vrsta misterije, što je đacima ovog uzrasta zanimljivo. Drugi razlog je što se bavi pitanjem vremena.  Neke uspomene koje smo imali a koje su zajedničke sa nekim ljudima, deluju drugačije nama, a drugačije tim ljudima. Kada je u pitanju vreme, mislim da je to nešto što bi mladi ljudi trebalo da cene, pogotovo što živimo u vremenu kada se vreme izuzetno ubrzava - rekao je glumac Vladimir Grbić.

Obeležena godišnjica rođenja poznatog književnika Danila Kiša

Iako su dela Danila Kiša deo obavezne lektire, ovakve manifestacije prema rečima pedagoga Osnovne škole „Miroslav Antić“, Ksenije Tasić, najbolji su način da  deca steknu kulturu čitanja.

- Kulturne manifestacije  događaju se po našem gradu, ali mislim da ih treba uvesti u škole, uputiti decu u sve što se dešava i početi ih na vreme uvoditi u ceo taj svet. Danilo Kiš, koji je preveden na 30 jezika, koji je živeo i radio u mnogim zemljama, i napisao puno knjiga, dobio mnogo nagrada, vrlo je značajan. Čita se u osnovnim školama, kasnije i u srednjoj školi, ali kako bi  deca još više upoznala njegov svet i uputila se u njegove knjige, pisane na poseban način, odlučili smo da deci prikažemo jedan drugačiji svet Danila Kiša. Treba mnogo da radimo da deca stvore kulturu čitanja, da ih uvedemo u svet knjige. Upravo na ovakav način trebalo bi da im pružimo nešto više, da to ne budu lektire, da to ne bude samo knjiga iz koje se uči, nego da oni knjigu zavole i da na poseban način uđu u taj ceo svet - istakla je Ksenija Tasić.

Obeležena godišnjica rođenja poznatog književnika Danila Kiša

Obeležavanje godišnjice rođenja velikana naše književnosti, čije ima Fondacija nosi, organizovano je u okviru kulturne kampanje pod sloganom "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas!", koja se sprovodi tri godine zaredom.

Cilj naše kampanje je da kulturna dešavanja izmestimo iz naše institucije u javni prostor. Naišli smo na izuzetnu saradnju sa predstavnicima ove škole, koji su prepoznali  značaj ovakvih zajedničkih susreta, koji iako  kratko traju ostavljaju suštinski značaj za sve nas, te su se u našu kampanju uključili i učenici  koji su govorili o piscu čiji su prvi dani detinjstva vezani za naš grad a čije su misli, reči i dela zaista poslužili za mnoge stvaraoce kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu - rekla je Milanka Kostić, rukovodilac programskih aktivnosti Fondacije za omladinsku kulturu „Danilo Kiš“.

Izvor: Subotica.com
Obeležena godišnjica rođenja Danila Kiša Obeležena godišnjica rođenja Danila Kiša Obeležena godišnjica rođenja Danila Kiša Obeležena godišnjica rođenja Danila Kiša Obeležena godišnjica rođenja Danila Kiša Obeležena godišnjica rođenja Danila Kiša Obeležena godišnjica rođenja Danila Kiša Obeležena godišnjica rođenja Danila Kiša
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2997
Povezane teme

Danilo Kiš

vladimir grbić

milanka kostić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.