Komentara: 35
Pregleda: 5265
Foto

Obeležena godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

25.11.2022. u 14:58h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomenik Kralju Petru prvom Karađorđeviću ispred zgrade „Jadrana“ Subotičani su danas obeležili Dan prisajedinjenja, u spomen na 25. novembar 1918. godine, kada je na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Hrvata, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu odlučeno da se Srem, Banat, Bačka i Baranja pripoje Kraljevini Srbiji.
Obeležena godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Inicijativa za obeležavanje ovog istorijski značajnog datuma potekla je od „Udruženja ratnih dobrovoljaca  1912-1918. i njihovih potomaka i poštovalaca kralj Petar I“, a ideju je podržala lokalna samouprava.

Obeležena godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji- U Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu važnu ulogu su imali mnogi Subotičani – poručio je gradonačelnik Stevan Bakić podsećajući na život kralja Petra i podizanje spomenika u centru Subotice prošle godine. – Kralj Petar je prihvatio nacionalni program koji je predviđao ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca. Novostvorena država nastala je posle tri teška i oslobodilačka rata, u kojoj je Srbija podnela  mnoge žrtve. Naša obaveza je da čuvamo sećanje na žrtve tih šest ratnih godina i odamo počast našim slavnim precima. To je najmanje što možemo da uradimo za njih. Podizanjem spomeika prvom vladaru SHS Subotica se pridružila obnovi državotvorne svesti.

Vence su položili predstavnici lokalne samouprave, Severnobačkog upravnog okruga, Vojske Srbije, bunjevačke nacionalne zajednice, udruženja građana…

Obeležena godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću Polaganje venaca na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću Polaganje venaca na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću Polaganje venaca na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću Polaganje venaca na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću Polaganje venaca na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću Polaganje venaca na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću Polaganje venaca na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 35
Pregleda: 5265
Povezane teme

dan velike narodne skupštine

stevan bakić

spomenik kralju petru prvom karađorđeviću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.