Komentara: 0
Pregleda: 1638

Obeležena 150. godišnjica "Nepkera"

26.10.2021. u 11:00h
Izvor: subotica.rs
Pozdravnim obraćanjima, dodelom priznanja i prigodnim kulturno-umetničkim programom, Mađarski kulturni centar "Nepker" u nedelju je obeležio 150. godišnjicu postojanja i rada.
Obeležena 150. godišnjica "Nepkera"
Foto: RTV Pannon, snimak ekrana

Na svečanosti, koja je počela intoniranjem himni Srbije i Mađarske, jubilarna zahvalnica dodeljena je i Gradu Subotici. U ime lokalne samouprave priznanje je preuzeo Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, koji je rekao da je MKC "Nepker", negujući kulturu i tradiciju pripadnika mađarske nacionalne zajednice, doprineo očuvanju prepoznatljivog subotičkog duha, u kome se prožimaju i stapaju vanvremenske i univerzalne ljudske vrednosti i vrline svih naroda koji zajedno i složno vekovima žive u Subotici.

- Treba da budemo ponosni na to da i u Republici Srbiji, i u Subotici, svaka zajednica ima prostor da neguje i razvija svoj kulturni, prosvetni i društveni život, kao i na činjenicu da živimo u vremenu kada ubiremo plodove vekovnog suživota na ovim prostorima oličenim u bliskim odnosima naše zemlje i Mađarske. Nedavno započeti zajednički veliki infrastrukuturni projekti su najbolji dokaz, ali i mnogo dosadašnjih realizovanih projekata. Samo zajedno, oslonjeni jedni na druge i posvećeni zajedničkom napretku možemo u lepšu, bolju i pravedniju budućnost, idući brzim prugama, auto-putevima ili biciklističkim stazama, ali suštinski važno, duboko zagledani u svoja srca voleći svoje, a iskreno pošujući druge i njihove različitosti - naglasio je Samardzić.

Obeležena 150. godišnjica "Nepkera"

Prisutnima na proslavi jubileja u svečanoj sali "Deže Kostolanji" obratili su se i predsednica MKC "Nepker", dr Marta Takač, konzul u Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici, Đerđ Balog, potpredsednik Nacionalnog kulturnog fonda Mađarske, Balaž Buš, i predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, Aron Šutuš.

Obeležena 150. godišnjica "Nepkera"Priznanja nagrađenima uručili su Hajnalka Bodrogi i Bela Bodrogi, izvršni direktor i generalni sekretar MKC "Nepker".

U kulturno-umetničkom delu programa nastupio je Folklorni ansambl "Kečkemet".                     

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1638
Povezane teme

nepker

MKC Nepker

srđan samardžić

jubilej

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.