Komentara: 3
Pregleda: 4572

Obeležen Vodeni ponedeljak

09.04.2012. u 17:01h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici mnogi pokušavaju da sačuvaju od zaborava običaj polivanja devojaka prvog dana Uskrsa, takozvani Vodeni ponedeljak. Mnoge gradske mesne zajednice da bi očuvale običaj od zaborava organizovano u karucama posećuju nekoliko domaćinstava, gde ukućani žele da se očuva običaj Vodenog ponedeljka. Običaj simbolizuje vaskrs, novi život, proleće, začeće i radost. Uz živu muziku, u okićenim karucama, s flašama, šmrkovima vode i parfemima, desetak mladića i poznavaoci tradicije u dvorištima nestrpljivo su dočekivale žene i devojke.
Obeležen Vodeni ponedeljak

Članovi Mesne zajednice “Veliki Radanovac” obišli su nekoliko domaćinstava. Kažu da žele da omladinu nauče običajima koji se prenose s kolena na koleno. Gordana Sili u svom domu je dočekala polivače.

Za razliku od predstavnika Mesne zajednice “Veliki Radanovac” koji su izabrali moderniji pristup polivanju, grupa mladića iz Subotice je se opredelila za tradiciju. Sa dvoje okićenih karuca, tamburašima i u nošnjama mladići su krenuli u “polivanje”. Prema tradiciji, mladići obučeni u svečano ruho polivaju devojke vodom iz kablova, a one ih daruju šarenim jajima, pićem, kolačima ili cvećem.

Nekada je “Vodeni ponedeljak” bio i prilika da se zna u kojoj kući su devojke za udaju. Kako pričaju, devojka koja je imala najviše odeće na štriku znalo se da je imala najviše polivača. Danas, običaj je teško održati, momci idu sa malim parfemima i polivaju devojke.

Običaj je vezan za biblijsko doba. Prema predanju, polivanje devojaka je poteklo iz dogadjaja vezanog za biblijsko vreme, kada su žene, koje su pronele vest da je Isus uskrsnuo, polivane hladnom vodom kako bi se ućutkale.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 nedelju
Komentara: 3
Pregleda: 4572
Povezane teme

Uskrs

vodeni ponedeljak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.