• Pregleda: 3816

Obeležen Svetski dan zdravlja, pod sloganom "Pobedi dijabetes"

Povodom Svetskog dana zdravlja, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Pobedi dijabetes“, održana je konferencija za medije, na kojoj su predstavnici Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja, Crvenog krsta, Apoteke Subotica i Udruženja građana Plavo srce istakli značaj podizanja svesti o prevenciji ove bolesti.
Obeležen Svetski dan zdravlja, pod sloganom "Pobedi dijabetes"

Dijabetes ili šećerna bolest je najčešća metabolička bolest savremenog doba. To je oboljenje u kome je nivo šećera u krvi iznad normalnih vrednosti, zbog smanjenog lučenja insulina ili zbog defekta u njegovom dejstvu. Prema proceni Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u Republici Srbiji od dijabetesa boluje približno 600.000 osoba, što ovo oboljenje svrstava na peto mesto vodećih uzroka umiranja našeg stanovništva.

- Podaci o mortalitetu od šećerne bolesti, u Severnobačkom okrugu 2015. godine su sledeći: šećerna bolest je bila osnovni uzrok smrti kod 83 osobe (34 muškog i 49 osoba ženskog pola), predhodni uzrok smrti kod 21 osobe (10 muškog i 11 ženskog pola), prema starosti posmatrano, učestalost umiranja raste sa godinama starosti, a značajno, posle sedamdesete godine života. Prema najnovijim procenama Internacionalne dijabetes federacije danas u svetu svaka dvanaesta osoba, ili oko 378 miliona ljudi, ima dijabetes. Svakih sedam sekundi se dogodi da jedna osoba izgubi život, od posledica ove bolesti, kaže dr Zorica V. Dragaš, ZZJZ:

Postoje dva tipa dijabetesa. Tip 1, koji nastaje u detinjstvu, kada pankreas ne proizvodi dovoljnu količinu insulina i Tip 2, kao najčešći oblik dijabetesa, u kom pankreas proizvodi insulin, ali telo ne može efikasno da ga iskoristi. Glavni faktor rizika ovog tipa je gojaznost.

- Smanjenjem prekomerne telesne težine za 10 posto, smanjujete rizik za dijabetes za 50 posto, a time i redukujete krvni pritisak i ukupni holesterol za 10 posto. Dijabetes je bolest koja ne boli, može se imati više godina a da to ne osetite. Ova bolesti je često nasledna. Rano otkrivanje šećerne bolesti, obezbeđuje dug i kvalitetan život, uz poštovanje nekoliko jednostavnih pravila, dok kasno otkrivanje, dovodi do ozbiljnog ugrožavanja srca, krvnih sudova, bubrega i nervnog sistema. Ako već imate ovu bolest, onda je važno prevenirati komplikacije dijabetesa, zato su redovne godišnje kontrole kod izabranog lekara u savetovalištima za dijabetes od izuzetnog značaja, rekla je na konferenciji prim dr Radmila Pavić, Preventivni centar DZ Subotica.

Ukoliko se rastući trend oboljevanja od dijabetesa nastavi, u narednih 20 godina, broj obolelih osoba će se povećati čak za 50 procenata, zbog toga su mere prevencije od izuzetnog značaja.

U cilju promocije ovih mera, Zavod za javno zdravlje i Dom zdravlja, sutra u periodu od 9 do 12 časova, u marketu Roda kod Bolnice, organizuje akciju besplatnog merenja nivoa šećera i masnoće u krvi i krvnog pritiska.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

2
Zare Odgovori
Svake godine ide ova akcija i u Medic.skoli....
pere Odgovori
Katastrofa, kako još uvek nemogu lekari i zdravstveni radnici da shvate da se dijabetes pa i druge bolesti ili tegobe ne leče i ne preveniraju na konferencijama za medije. Ovakve konferencije služe za ličnu promociju i "otaljavanje" plana rada i aktivnosti. Nevidim u članku prisutnog novinara, osim načelnih i uopštenih upozorenja i saveta (koje možemo naći i na stranicama interneta) nijedan konkretan zahtev ili predloge akcija kojima bismo pomogli i olakšali lečenje i tretman tih dijabetičara (tipa: bolju organizovanost kod zakazivanja i pregleda, udobnije i makar sa stolicama čekaonice u dispanzeru, smanjiti ili pojednostaviti papirologiju (i u zdrav. ustanovama a pogotovo u RFZO), unaprediti procedure lečenja sa savremenijim lekovima i sredstvima (insulin pumpe sa senzorima i dr), obezbediti dovoljan i potreban broj potrošnog materijala (trakice, kateteri, iglice idr.) i na kraju barem lepi osmeh. Gde su ovakvi predlozi od strane PLAVOG KRUGA i gde su konkretni zaključci u ovom pravcu ?
Ako želimo dati doprinos ili pomoći odredjenoj populaciji stanovništva, a u konkretnom slučaju veoma velikom broju gradjana koji boluju od dijabetesa, neophodno je umesto "otaljavanja" konf. za medije konkretnim potezima i delanjem učiniti nešto za te gradjane. Verujte mi oni bi vam bili zahvalni i opravdali biste svoju "humanitarnu stranu poziva" koju tako rado i često ističete.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.