• Pregleda: 2244

Obeležen Svetski dan slepih i slabovidih

Povodom obeležavanja Svetskog dana belog štapa, danas su članove gradskog Udruženja slepih i slabovidih posetili gradonačelnik Jene Maglai i Milimir Vujadinović, član Gradskog veća resor socijalne zaštite.
Obeležen Svetski dan slepih i slabovidih

Međuopštinsko udruženje slepih i slabovidih Subotice osnovano je još pre 64 godine, 1951.Tada je brojalo12 članova, dok danas ima 620 članova, među kojima su i građani iz opštinskih organizacija slepih i slabovidih Kanjiže, Malog Iđoša i Bačke Topole, pri čemu je dve tećine starije od 65 godina.

Subotičko Udruženje je među najstarijim u Savezu slepih Srbije koji sledeće godine obeležava 70 godina postojanja.  U ovogodišnjem Proglasu Saveza slepih Srbije  ističe se želja „da  se skrene  pažnja javnosti na pristupačnost, odnosno nepristupačnost, životnog okruženja slepima i slabovidima koji žive u našoj zemlji“ , naglašavajući "da se tu posebno misli na pristupačnost informacija, objekata, javnih površina i upotrebnih predmeta".

U gradskom Udruženju ističu, da nemaju adekvatan prostor za rad koji bi bio najbolje prilagođen slepim i slabovidim licima. Na današnjoj svečanosti Stipanu Rudiću uručena je medalja  Udruženja  za doprinos i razvoju organizacije i afirmaciji slepih i slabovidih, našem sugrađaninu, krepkom devedestogodišnjaku, rođenog 1925 godine. U okviru svečanosti izloženi su umetnički radovi članica Udruženja.

Izvor: RTV City

povezane teme

3
Vesko Odgovori
Lepo je od nasih gradskih otaca sto su odazvali i prisustvovali ovoj svecanosti.
Dax Odgovori
Milimir!!!!
jeremija Odgovori
lepo je što su bili a još lepše da vide kakvi su im uslovi za rad i okupljanje, pa nakon toga valjda urade nešto i za njih.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.