• Pregleda: 3879

Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

Puštanjem plavih balona, simbola prijateljstva sa osobama sa autizmom i njihove integracije u društvo, u vazduh danas je u centru grada obeležen Svetski dan osoba sa autizmom. Manifestaciju, u okviru koje je održano niz inklzuivnih radionica organizovalo je Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, a podršku oboleloj deci dali su Aleksandar Vulin, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević, državni sekretar u ovom ministarstvu, fudbaleri Spartaka, đaci subotičkih osnovnih škola...
Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

- Vi niste sami i želimo da budete deo našeg sveta! Međutim, ne treba samo danas da mislimo na ljude sa autizmom, već svakog dana u godini i zato ministarstvo vodi računa o obolelima, kako odvajajući novac za njihove aktivnosti, tako i ljudskim odnosom iskrenog poštovanja i želje za saradnjom -  poručio je ministar Aleksandar Vulin. - Na današnji dan svi treba da posvetimo minut svog vremena deci sa autizmom,  da iz našeg sveta pružimo ruku u njihov svet, da pokušamo da dođemo do njih, da ih dodirnemo i da njima dopustimo da svoj svet podele sa nama.

Zahvaljujući Ministarstvu za rad, jedan zaposleni u subotičkom Udruženju dobio je mogućnost da studira, dok su članovi Udruženja, kojih trenutno ima 40, dobili sobu za senzornu integraciju, koja omogućava razvoj senzomotornih sposobnosti dece sa autizmom.

Po rečima Suzane Skenderović, predsednice Udruženja, broj obolelih od autizma je u stalnom porastu i zbog toga se mora probuditi svest građana.

- Udruženje je osnovano 2011. godine, upravo iz razloga što su osobe sa autizmom nailazile na razne probleme. Skoro dve godine smo bili bez prostorija, onda nam je grad izašao u susret, dodbili smo svoje mesto, svoju kuću „Iza duge“, koju smo uz pomoć brojnih građana adaptirali – objasnila je Suzana Skenderović. – Društvo nema razumevanja za ove ljude i onda ne može ni da im pomogne, zbog toga je naša sledeća akcija personalna edukacija, koja će pomoći porodici u radu sa decom. Kao majka deteta koje ide u četvrti razred, vidim kako se ono bori sa gradivom koje mu nije primereno i kako sve to savladava uz toplinu učiteljice koja ga voli kao majka.

Podršku osoba sa autizmom pružile su i osnovne škole, fudbaleri FK „Spartak“ i pevači Iva i Vuk Vučinić, Mirna Radulović, Bojana Šarović i Nebojša Vojvodić, koji će učestvovati na humanitarnoj zabavi u Gentlmen's klubu, 7. aprila.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
u prolazu Odgovori
Bilo bi lepo da je ovo zaista samo humano,ali vise lici na predizborno..........
Marga Odgovori
iznteresantno da Državni sekretar koji je Vulinov i koji je Suboticanin nikad ne dodje a Vulin stalno???treba da poloze racune ako za njih glasamo. zasto da on ne dodje nikad?? narod treba da zna
mmaajjaa Odgovori
Prisećanje autistične dece samo jedan dan u godini je jedna kap vode u moru.Sutra ce se sve vec zaboraviti a jadna deca i roditelji sa njima nastavljaju borbu tekom cele godine pa tako i celog zivota.
Veoma je tesko i zalosno imati autisticno dete i to zbog krivnje drugih "farmaceutske mafije" koja nikako da ukine vakcinu MMR.To je strasno sta vakcine rade danasnjoj generaciji a da za to niko ne odgovara.Nevakcinisana deca su zdravija od vakcinisa
Masha Odgovori
Svaka cast Suzani i ekipi oko nje..mnogo rada,truda,suza je ulozeno u sve ovo i gradski oci bi mogli mnogo vise da im pomognu.
Salašar Odgovori
Ko je ovaj čovek u Subotici teško nama došao da nam ulepša veliki petak a i dobijo je pruku idi bre pa se l....
roditelj Odgovori
Strasno!!! Dodju slikaju se i ne urade ama bas nista! roditelji sa decom sa posebnim potrebama su prepustena sami sebi, eventualno nevladinim organizacijama a ko ima pare (drzava) nista ne pomaze samo se slikaju i pustaju balone. Znam o cemu pisem i ja sam jedan od tih roditelja, gde god da se okrenes za pravu pomoc kao u smislu lekarskog ili novcanog ZID pa opet ZID, slucajno probijes zid onda formulari komisije itd.... Verujte mi povraca mi se od ovakvih sakupljanja nista konkretno za nase porodice, ali ipak oni uzeli dnevice za sluzbeni put. Kao i Srbija tako i Subotica se stidi svojih gradjana sa posebnim potrebama. Pokazite mi bar jednu porodicu gde jedan od roditelja dobije novcanu nadoknadu (platu od drzave a ne socijalnu pomoc) jer mu je dete sa posebnim potrebama. Kada to uradite postovani ministre slikajte se smesite se i pustajte balone. Zasad toliko od mene.
sekretar Odgovori
@Marga ne čita tekst, samo podebljana slova.Ne gleda ni slike.
Ni jedan grad u Srbiji nema toliko akcija iz oblasti socijalne zaštite na kojima se pojavljuju: ministar, državni sekretar, član gradskog veća, direktori ustanova...

Zamislite svi iz RAZLIČITIH STRANAKA !

Margo, Margo, šta si htela reći?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.