Komentara: 7
Pregleda: 4621

Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

02.04.2015. u 17:44h
Izvor: Subotica.com
Puštanjem plavih balona, simbola prijateljstva sa osobama sa autizmom i njihove integracije u društvo, u vazduh danas je u centru grada obeležen Svetski dan osoba sa autizmom. Manifestaciju, u okviru koje je održano niz inklzuivnih radionica organizovalo je Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, a podršku oboleloj deci dali su Aleksandar Vulin, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević, državni sekretar u ovom ministarstvu, fudbaleri Spartaka, đaci subotičkih osnovnih škola...
Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

- Vi niste sami i želimo da budete deo našeg sveta! Međutim, ne treba samo danas da mislimo na ljude sa autizmom, već svakog dana u godini i zato ministarstvo vodi računa o obolelima, kako odvajajući novac za njihove aktivnosti, tako i ljudskim odnosom iskrenog poštovanja i želje za saradnjom -  poručio je ministar Aleksandar Vulin. - Na današnji dan svi treba da posvetimo minut svog vremena deci sa autizmom,  da iz našeg sveta pružimo ruku u njihov svet, da pokušamo da dođemo do njih, da ih dodirnemo i da njima dopustimo da svoj svet podele sa nama.

Zahvaljujući Ministarstvu za rad, jedan zaposleni u subotičkom Udruženju dobio je mogućnost da studira, dok su članovi Udruženja, kojih trenutno ima 40, dobili sobu za senzornu integraciju, koja omogućava razvoj senzomotornih sposobnosti dece sa autizmom.

Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

Po rečima Suzane Skenderović, predsednice Udruženja, broj obolelih od autizma je u stalnom porastu i zbog toga se mora probuditi svest građana.

- Udruženje je osnovano 2011. godine, upravo iz razloga što su osobe sa autizmom nailazile na razne probleme. Skoro dve godine smo bili bez prostorija, onda nam je grad izašao u susret, dodbili smo svoje mesto, svoju kuću „Iza duge“, koju smo uz pomoć brojnih građana adaptirali – objasnila je Suzana Skenderović. – Društvo nema razumevanja za ove ljude i onda ne može ni da im pomogne, zbog toga je naša sledeća akcija personalna edukacija, koja će pomoći porodici u radu sa decom. Kao majka deteta koje ide u četvrti razred, vidim kako se ono bori sa gradivom koje mu nije primereno i kako sve to savladava uz toplinu učiteljice koja ga voli kao majka.

Podršku osoba sa autizmom pružile su i osnovne škole, fudbaleri FK „Spartak“ i pevači Iva i Vuk Vučinić, Mirna Radulović, Bojana Šarović i Nebojša Vojvodić, koji će učestvovati na humanitarnoj zabavi u Gentlmen's klubu, 7. aprila.

Izvor: Subotica.com

Obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom

Obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom Obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom Obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom Obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom Obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom Obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom Obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom Obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom
Pogledaj ostale fotografije

Gradska kuća u plavom

Gradska kuća u plavom Gradska kuća u plavom Gradska kuća u plavom Gradska kuća u plavom Gradska kuća u plavom Gradska kuća u plavom Gradska kuća u plavom Gradska kuća u plavom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 3 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 4621

Povezana vest

Povezane teme

aleksandar vulin

osobe sa autizmom

autizam

svetski dan osoba sa autizmom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.