Komentara: 2
Pregleda: 1587

Obeležen Svetski dan kvaliteta

09.11.2017. u 17:11h
Izvor: Subotica.com
Stručnim skupom na temu „Kvalitet i bezbednost pacijenata“, koji je okupio zdravstvene radnike sa teritorije Severnobačkog okruga, u Zavodu za javno zdravlje obeležen je Svetski dan kvaliteta.
Obeležen Svetski dan kvaliteta

Moto ovogodišnjeg obeležavanja glasi „Slavite svakodnevno liderstvo“, jer je prepoznato da su lideri odgovorni za postizanje rezultata u svakoj organizaciji i preduzeću. U oblasti zdravstvene zaštite kvalitet se,  prema rečima stručnjaka, posmatra kao stepen do kojeg zdravstveni sistem povećava verovatnoću željenog ishoda, kako kod pojedinica, tako i  u populaciji, uz primenu onoga što je u nauci danas poznato.

- Kvalitet zdravstvene zaštite podrazumeva stalno unapređenje kvaliteta, zahteva da se naši korisnici, pacijenti sa svojim potrebama nalaze u centru tog sistema.  Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je od 1. jula 2004. godine uvelo praksu stalnog unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbednosti pacijenata u zdravstveni sistem Republike Srbije. Taj sistem kvaliteta je integralni deo rada u svim zdravstvenim ustanovama.  I pored brojnih napredaka koje smo napravili u unapređenju kvaliteta, još uvek nismo dostigli stepen  kada  pacijentove potrebe, mišljenje i iskustvo zaista jesu u samom centru sistema. Zbog toga svake godine radimo na unapređenju kvaliteta - kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje.

Kako bezbednost pacijenata predstavlja važan segment kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama, prema rečima dr Kosić Bibić neophodno je stalno ulaganje u prevenciju grešaka i neželjenih događaja.

- Prevencija grešaka i neželjenih događaja u toku pružanja zdravstvene usluge je moralno i etičko opredeljenje svih zdravstvenih radnika, jer je primarna odgovornost zdravstvenog sistema  da osigura da prednosti intervencije u zdravstvenom sistemu prevazilaze njene rizike i eventualne štetne efekte. Ulaganje u prevenciju se isplati, ulaganje u kvalitet je neophodno jer dok god to budemo smatrali kao trošak teško i sporo ćemo napredovati u smislu unapređenja kvaliteta - poručila je dr Kosić Bibić.

Jedan od dokaza uspešne primene i upravljanja kvalitetom u ovoj zdravstvenoj ustanovi je posedovanje Sertifikata za sistem menadžmenta kvalitetom prema zahtevima Standarda ISO 9001.

- Ove godine  imali smo čast da sa sertifikacionom kućom proslavimo dvadesetogodišnjicu od kada nas je sertifikovala i da u isto vreme pređemo na novu verziju standarda 9001-2015. iako je taj period prelaska do 2018. godine.  Naša ustanova se pre 15 godina akreditovala za laboratorijska ispitivanja iz oblasti ekologije, higijene i hrane, a pre dve godine smo se akreditovali prema zahtevima standarda   SRPS EN ISO 15189:2014 koji se odnosi na medicinske laboratorije, odnosno klinička ispitivanja. Jako su nam važne primedbe i sugestije pacijenata, pa zahvaljujući anketiranju i ispitivanju tržišta svake godine uvodimo nove usluge, koje su se prema zahtevu korisnika, pokazale kao potrebne - istakla je Gordana Petrović, koordinator za primenu sistema kvaliteta u Zavodu za javno zdravlje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1587
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

svetski dan kvaliteta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.