Komentara: 17
Pregleda: 3064
Foto

Obeležen Svetski dan kravate

20.10.2020. u 12:30h
Izvor: Subotica.com
Uz kutak za fotografisanje i razglednice koje su pripremili učenici OŠ "Matija Gubec" iz Tavankuta, danas je na Gradskom trgu obeležen Svetski dan kravate, jednog od najprepoznatljivijih modnih detalja i simbola poslovne komunikacije.
Obeležen Svetski dan kravate

Na međunarodni Dan kravate, učenici OŠ "Matija Gubec" u Tavankutu svake godine dolaze u školu sa ovim modnim detaljem oko vrata, a potom čitaju tekstove o poreklu i značaju kravate prenoseći na taj način znanje mlađim kolegama, da bi pre nekoliko godina odlučili da isto to urade i na Gradskom trgu, edukujući građane koji se na njemu zateknu.

- Na ovaj način šaljemo poruku ostalim građanima da kravata nije samo modni detalj, već da ona nosi tradiciju i da se nosi kroz tradiciju - kazao je Fabian Dulić, učenik sedmog razreda OŠ "Matija Gubec".

Kao modni detalj koji je nastao u Hrvatskoj, o čemu svedoči i poreklo reči, Svetski dan kravate se obeležava u okviru nastave hrvatskog jezika u OŠ "Matija Gubec", uz sve važne datume koji se vezuju za tradiciju hrvatskog nasleđa.

- Učenici sada već to znaju, neki misle da je kravata nastala u Francuskoj, neki misle da je u Engleskoj, ali se trudimo da sve učenike naučimo da je poreklo reči od kroat, odnosno Hrvat, pa da su tek kasnije na francuskim ili nekim drugim dvorovima ustaljene navike nošenja kravate - objasnila je Josipa Kojić, nastavnica hrvatskog jezika sa elementima nacionalne kulture u OŠ "Matija Gubec". - Svake godine se trudimo da obeležimo ovaj dan na poseban način, da pokažemo našim sugrađanima šta mi to radimo i da donesemo tradiciju na trg.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 17
Pregleda: 3064
Povezane teme
Matija Gubec dan kravate
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.