Komentara: 4
Pregleda: 2300
Foto

Obeležen praznik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

24.11.2012. u 13:29h
Izvor: RTV Yueco
Bunjevačka nacionalna zajednica juče je obeležila nacionalni praznik, Dan Velike narodne skupštine. U Velikoj većnici Gradske kuće svečano je obeleženo 94 godine od održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu, kada je doneta odluka o prisjedinjenju Bačke, Banata i Baranje Srbiji. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti.
Obeležen praznik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

Svečanost je počela intoniranjem himne Bože pravde i svečane bunjevačke pesme. Pre više od devet decenija Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena donela je odluku o prisjedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. Za Bunjevce je ovaj praznik veoma značajan, jer je to datum kada su postali državotvoran narod.

Posle oslobođenja u Prvom svetskom ratu, u Novom Sadu je 25. novembra 1918. godine Velika narodna skupština. Identičnu odluku o prisajedinjenju Srbiji donela je, dan ranije, Sremska skupština u Rumi.Poslanici za Veliku narodnu skupštinu u Novom Sadu birani su tako da je na svakih hiljadu stanovnika dolazio jedan.

Svečanosti je prisustvovao direktor Kancelarije za ljudska prava, Dušan Ignjatović koji je istakao da ima odličnu saradnju sa nacionalnim zajednicama, a naročito Bunjevcima. Problemi koji su se pojavili sredinom godine oko finansiranja su rešeni.

Dan Velike narodne skupštine jedan je od četiri bunjevačka praznika. Pored 25. novembra Bunjevci obeležavaju 2. februar, kada je Veliko prelo, 23. februar dan kada je 2003. osnovan Bunjevački nacionalni savet i 15. avgust, kada se obeležava Dužijanca.

Izvor: RTV Yueco
Obeležavanje Nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine Obeležavanje Nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine Obeležavanje Nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine Obeležavanje Nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine Obeležavanje Nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine Obeležavanje Nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine Obeležavanje Nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine Obeležavanje Nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2300
Povezane teme

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.