• Pregleda: 6138

Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice

Svetom misom u Franjevačkoj crkvi i kulturno-umetničkim programom u Velikoj većnici Gradske kuće, hrvatska nacionalna zajednica sinoć je obeležila dan Svetog Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda.
Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice

U organizaciji Hrvatskog nacionalnog veća Sveti Josip, jedan od četiri nacionalna praznika Hrvata u Srbiji, obeležen je uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije, Republike Hrvatske, Pokrajinske vlade i Grada Subotica.

- Kada su praznici hrvatske nacionalne zajednice pre desetak godina ustanovljeni smatrali smo da je neophodno da jedan od četiri praznika bude dan Svetog Josipa. Naime, neki naši praznici jesu regionalni, recimo Ivan Antunović koji je vezan za Bunjevce i Šokce ili ban Jelačić koji je vezan za sremske Hrvate, a blagdan Svetog Josipa se odnosi na sve Hrvate i svi ga obeležavaju - rekao je predsednik Hrvatskog nacionalnog veća, Slaven Bačić.

Čestitajući praznik pripadnicima hrvatske nacionalne zajednice, savetnik premijera Srbije za regionalnu saradnju i vere, Vladimir Božović je poručio da su svi građani Srbije ravnopravni, ne samo formalno već i suštinski i da jednakost među verama, nacijama i svim narodima predstavlja ono što je pozitivno i čime Srbija izlazi pred Evropu.

- Bogatstvo različitosti, ujedinjeni za bolji život, ujedinjeni za bolju, pravedniju, demokratsku Srbiju je ono što nas ujedinjuje. Misilim da je i poruka koju je ovih dana uputio britanski prestolonaslednik princ Čarls takođe podsticajna u tom smislu. On je kao što znate iz Hrvatske došao u Srbiju i iz naše zemlje uputio poruku mira, zajedništva, ljubavi u regionu i mislim da Srbija želi i neguje dobrosusedske odnose sa Republikom Hrvatskom kao matičnom zemljom Hrvata u Srbiji, a moje prisustvo ovoj proslavi to i manifestuje - kaže Vladimir Božović.

Obeležavanju je prisustvovao i ambasador Republike Hrvatske u Srbiji, Gordan Markotić, koji izrazio zadovoljstvo što je ovaj značajan datum za Hrvatsku zajednicu u celom svetu obeležen svečano i uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije.

U kulturnom delu programa je nastupilo Hrvatsko muzičko udruženje „Festival bunjevačkih pisma“, Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo „Jelačić“ iz Petrovaradina, recitatorka Dona Karan, kao i pesnikinja iz Monoštora, Anita Đipanov.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

36
Lokalac Odgovori
Voleo bi da i Srbi koji su ostali u hrvatskoj mogu isto ovako da obeleze
Bunjevac 100% Odgovori
Pustite vi nama Ivana Antunovica i sve druge Bunjevce,Hrvate slavite kako mislite.Srecan praznik!
Srbin Odgovori
Čestitam im praznik, lepo bi bilo kada bi i srbi u Hrvatskoj mogli da se okupljaju i slave, ali za sda je to nemoguća misija, pa apelujem na naše hrvate da utiču na građane Hrvatske da se poštuju prava nacionalni manjina.
čupač brkova Odgovori
Puno visoki gostivi mora da su blokirana nika poglavlja oko ulasaka u uniju al to je tek početak na kraju švigar puca čeljadi moja biće tu svašta , kod ove garniture hrvacke vlasti iz Zagreba nema cile mile borami sole i ne pitaju.
Bunjevac 100% Odgovori
Hvala visokim zvanicama i svim prisutnima (a bilo nas je zaista u lipom broju) što su se odazvali da zajedno proslavimo naš praznik.
Oko sokolovo Odgovori
Kao Srbin više poštujem Hrvate zbog čvrstog stava u odbrani nacionalnih i drugih interesa no ove naše "Srbe" Božoviće i ostale.
Bunjevac Odgovori
Hrvati,srićan Vam praznik!
Lepo je što konačno slavite i obilužavate Vaše praznike,tako i triba,a ne da uzimate od nas Bunjevaca .Mi ćemo slaviti Dan Dužijance, vi slavite sv.Josipa,mi ćemo slaviti prisajedinjenje Bačke,Banata,Baranje, koji dan kasnije i Srema kraljevini Srbiji, vi slavite bana Jelačića....svako svojei na kraju mirna Bačka!
Bunjevac2 Odgovori
Ceetitke hrvatima i od nas bunjevaca na vasem prazniku.
@lokalac naravno da ne mogu srbi tamo ni setat a kamoli slavit nesto. Ali neka ih mnoho smo iznad njih po ljudskosti...
boa Odgovori
Kako lepo i bez problema " Hrvati" u Srbiji mogu da obeleže svoj praznik, svoj dan, koriste svoj jezik, svoje pismo , imaju na svom jeziku natpis na pozorištu i svim putnim i ostalim tablama, iako ih u Republici Srbiji ima nekih 0,8%.....
Milanka Odgovori
Koliko smo mi Srbi tolerantan narod , svaka nam cast !
štaraditebre Odgovori
Srećan vam praznik Hrvati. Da Bog da da i Srbi dočekaju da javno obeležavaju svoje praznike u Hrvatskoj.
Želim vam od sveg srca da se manete Bunjevaca, tog divnog i pitomog naroda na koji ste se tako zdušno navrzli. Godinama nasilno asimilirate Bunjevce da biste svoju manjinsku zajednicu prikazali brojnijom.
Veverica Odgovori
Srbi imaju tri prestavnika u Saboru u Hrvackoj,to je ipak malo vece od ove proslave u Franjevackoj crkvi!!
pravdak Odgovori
Ugrozeni da li vas ko dira? Niko naravno,samo vi dirate nas Bunjevce,samo pazite da jednom ne dobijete po tamburi!
čupač brkova Odgovori
Veverice imaju tri ZAGARENTOVANA mista u saboru nastavu na srpskom jeziku sa srpskim barijacma na kolima idu u svadbe,u svim mestima je ispisano na ćirilčici gde žive srbi,osim u Vukovaru ali to je posebna priča prma tome trba otići pa videti.
ffilozoff Odgovori
Neobavesten sam,pitanje-da li Hrvati imaju direktnog predstavnika u skupstini Srbije,ili ulaze u skupstinu kroz glasove,u sklopu neke koalicije??? Jer se zna da onaj Pupovac,je na vlasti u Hrvatskoj,sa 3 poslanika,bez obzira dal je tudjmanov hdz,ili racanov sdp na vlasti???(oba pokojni) Mislim da je u Hrvatskoj na vlasti hdz,trenutno,a to je ekvivalent nasem sns-u...
Vesko Odgovori
Vise bih volio da svi rade, za pristojnu plaću, nego da se nadmecemo o praznicima, drzavnim,
verskim kao i nacionalnim. Tada bi svi bili zadovoljniji i mogli bi redovno sve proslavljati, kao
u ranijim vremenima, kada smo cekali i radovali se svojim kao i tuđim praznicima i svecima,
kada nikom nista nije falilo i manjkalo. Sada imamo viska praznika, a mnogi ga ne mogu pro
slavljati kako dolikuje, jer je trpeza kod vecine sve oskudnija, svakog praznika, nazalost i
kada nisu praznici.
boa Odgovori
"veverice"

Srba u Hrvatskoj ima 4,4% a pre 1991 ih je bilo preko 12,2% skoro 3 puta vise, tu razliku je pojela cica maca hrvatska demokratija poznata od 1914 do dana današnjeg jel tako?
Mađari kojih ima više, su zastupljeni u srpskom parlamentu.
Nećemo sad valjda stavljati i neke egipćane i kineze u parlament i sve ispod 1%?
Takođe ovih 9% Hrvata u SUbotici , puca od tolerancije i uvažavanja , čast izuzecima naravno...
rt Odgovori
@ ffilozoff . Jeste sigurni da ste upoznati sa temom ? Za pocetak , nisam obavesten , obznanite ekvivalent izmedju SNS i partije na vlast u komsiluku !!
Veverica Odgovori
"Trn u oku brata svog vidis,a balvan u svom ne vidis!"
Schulc Odgovori
@"Boa" i "lokalac" njemu slicni
Postoji potpisan SPORAZUM IZMEĐU REPUBLIKE HRVATSKE I SRBIJE I CRNE GORE O ZAŠTITI PRAVA HRVATSKE MANJINE U SRBIJI I CRNOJ GORI I SRPSKE I CRNOGORSKE MANJINE U REPUBLICI HRVATSKOJ, gde se jasno navodi :
Članak 9.
Stranke će omogućiti slobodno organiziranje i udruživanje pripadnika nacionalnih manjina.
Stranke će omogućiti sudjelovanje pripadnika nacionalnih manjina u donošenju odluka koje se odnose na njihova
prava i položaj na lokalnoj i regionalnoj i državnoj razini u Republici Hrvatskoj, odnosno na lokalnoj, pokrajinskoj,
republičkoj i razini državne zajednice Srbije i Crne Gore, omogućavajući osnivanje političkih stranaka i sudjelovanje
u predstavničkim i izvršnim tijelima na način da će unutarnjim zakonodavstvom osigurati:
- zastupljenost nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim tijelima na lokalnoj razini,
- zastupljenost u predstavničkim tijelima na regionalnoj i državnoj razini u Republici Hrvatskoj, odnosno na
pokrajinskoj, republičkoj i razini državne zajednice Srbije i Crne Gore.
Stranke će osigurati materijalne i druge uvjete za izbor i djelovanje izabranih predstavnika nacionalnih
manjina.

U RH se ta sporazum sprovodi, od opcina, preko Zupaniji pa do Sabora (3 zagarantirana saborska zastupnika imaju jos od 1991 godine). U Srbiji se sistematski ignorise taj sporazum. Svi vi koji kazete da Srbi u Hrvatskoj ne mogu ni slobodno ni setati ocito da su zatupljeni svojom mrznjom i dezinformiranosti. Evo samo mali segment koji je odrzan u Vukovarsko Sremskoj zupaniji.
http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vesti-za-putovanja-u-inostranstvo/11322-k-2013-?lang=lat
Isto tako"ugrozeni" Srbi u HR su dobili 10 miliona Kuna (1,5 milion €) prosle godine samo za kulturne manifestacije.
Pricate o tablama na cirilici... Sporne jesu samo u Vukovaru zbog specificnosti samog grada, ali bilo ko je bio u HR je video da su recimo u Borovu, Dalju, Erdutu...sve table na oba pisma, cak usred Dalja postoji SRPSKI DOM.
PAMETNOM SASVIM DOSTA!
Veverica Odgovori
Bravo Schulc!!
boa Odgovori
" shulc"

Kao prvo ponovo da čestitam moderatoru na pristrasnosti, što moj komentar ne objavljuje iako sam izneo samo činjenice koje su svakom dostupne na internetu, pri čemu nisam psovao, niti vređao, niti izneo ništo neistinito.

Sporazum o kome pišeš, je između zajednice Srbije i Crne gore i Hrvatske. Zaboravio si da ta zajednica više ne postoji i da države Srbija i Crna Gora samostalno donose i potpisuju sporazume sa ostalim državama.
Sledeće, kakva bi Hrvati još prava od svih mogućih koja imaju sa 0,8% koliko ih ima u R. Srbiji?
Zahtevanje više od ovog što imaju je čist bezobrazluk.
Da ti napomenem da su Srbi bili ravnopravni narod u Hrvatskoj sa Hrvatima, što zbog njihove brojnosti što zbog značaja i žrtvi koje su podneli tokom istorije.
PO definiciji ustava iz 1974 godine Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.
1931 godine su Srbi činili 18,5% stanovništva Hrvatske, do današnjih 4,4%!!!
Razlika od 14,4% je ta na koju su sadašnji Hrvati ponosni, u njih ubrajamo i decu, žene i starce, muškarce sve njih koji su platili cenu životom jer su se po nacionalnosti izjašnjavali kao Srbi.
Zbog toga smo mi u Srbiji ponosni što 0,8% Hrvata u Srbiji ima sva prava, a Hrvati nek ostanu ponosni na 14,4% Srba građana Hrvatske koje su bukvalno očistili, uništili, sklonili sa lica zemlje, kako bi napravili etničku čistu teritoriju.
stormwatch Odgovori
Jos jedno bravo Herr Schulz! Objasnili ste kako treba!
@schulc Odgovori
samo si zaboravio reći, da su Srbi na posebnom biračkom spisku(slično kao kod nas za izbore za nacionalni savet) i da oni mogu glasati samo za srpske liste, i da onda koja ima najviše dobija tri mandata.Tako da nije baš kao što si ti predstavio.
Dalje:
u hrvatskoj da bi imao službenu upotrebu jezika,pisma i ostalih prava mora biti 30%procenata,čitaj TRIDESET(hoće da dignu na 50%) a u Subotici uživate ta prava sa 10,01%.
Hrvati da idu sami na izbore mogu glat osvojiti 3 mandata(po broju stnovnija)ali ne ,lakše se šlepati i biti u vlasti od 2000god. i nda ti ovde pričaš o nekim pravima a Petar Kuntić sedi u skupštini Srbije i NIJEDNOM čitaj NIJEDNOM nije bio za govornicom.Toliko o tome,najlakše je kukati i lagati!
Što se tiče para,hrvati su dobijali ENORMNA sredstva(grad,pokrajina,rebublika,hrvatska...)dovoljno je samo videti kako taku siroti i ugroženi žive i rade Petar Kuntić,Slaven Bačić,Martin Bačić,Vesna P.,Lukendić,Balažević,Parać,Žigmanov....
pokrij se ušima i ćuti!
BUNJEVAC ŽIVI!
Nalina Odgovori
Treba naglasiti da se slavio dan nacionalne MANJINE!!! Kako se za sve ostale nacionalnosti na ovom prostoru može reći da su manjine, tako treba i za ove. Treba ih već jednom podvesti pod ono što jesu ovde- MANJINA. I daće Bog pa će tako i ostati. I treba na njima malo provesti politiku njihove matične domovine , onakvu kakvu oni sami provode kod njih, pogotovo ako još nastave s ucenama u vezi s EU. Dajte više dosta s 'Rvatima, dojadiše i Bogu i narodu.
A svima koji navode da su prava Srba tamo ista kao njihova ovde, želim brz i bespovratan odlazak u Lijepudalekabilanjihovu pa da se nauživaju pravde i ljudskosti.
rt Odgovori
@ Id) 193380 . То o pravima Srba u Hrvatskoj bi mogli pitati onih pet izbeglica u mojoj kući . Ustvari ostalo ih je červoro , najstariji je otišao da umre u svoje uništeno selo u okolini Karlovca . Činjenicu da su ih iz Karlovca , u sred leta vozili autobusom sa uključenim grejanjem sam izneo obraćajući se onom što kaže da se p a l a m u d i o obespravljenosti Srba i ponašanju prema njima u Hrvatskoj! Njega vise ne vidim na ovom dopisivanju , dok moj ovi sa sajta nisu ni objavili . Može biti da sam napravio neku grešku u slanju , pa komentar nije ni stigao do uredništva . Nego da Vas pitam , kakvo je to pismo koje nazivate u svom ophođrnju ć i r i l č i c a , jel greška u pisanju ili se i Vi u Srbiji sprdate sa Srbima . Nije suština koliko Srba i Hrvata sedi u ovom ili onom parlamentu nego o svakodnevnom šikaniranju .
Schulc Odgovori
@Boa

Repubilka Srbija se smatra pravnim naslednikom prvo SFRJ, posle SRJ i na kraju SCG! Tako da automatski nasledjuje i potpisane medjudrzavne sproazume! Niko nije spominjao da Hrvatska manjina trazi 3 parlamentarna zasttupnika nego je rec o direktnom izboru zastupnika prema sporazumu.Lako je razbacivati se procentima, samo si zaboravio na broj Hrvata koji su otisli od 1991 pa do danasnjeg dana, 50.000 nije mali broj!
Samo da ne bude zabune, meni je prvom zao bilo koga ko je morao napustiti svoj dom ili ognjiste, svakom ko je na ovaj ili onaj nacin stradao u ratu ili poratnim dogadjanjima. Osnovna prava nemaju. Ukinuta je Hrvatska redakcija na Radio Subotici, informiranje je na najnizoj razini. U skolama se vrsi pritisak na decu koji idu na Hrvatskom jeziku....trazi se svaki nacin da se ukinu razredi..... osim Duzijance i Prela (koje se u vecini % financira iz sopstvenih sredstava ) sta ima od kulturnih manifrstacija. Bicu bezobrazan, pa cu reci, ja kao Hrvat u Srbiji bi bio presretan da imam prava i mogucnosti kao Srbi u Hrvatskoj. Ajmo se malo menjati...U pogranicnim zupanijama u policiji je 50% Srba. koliko ima Hrvata u Policiji u Subotici??? Dali je potrebno dalje navoditi????
boa Odgovori
"@shulc"

Zato je po meni najbolje primeniti reciprocitet. Kad Hrvati u Subotici dostignu brojnost od 30% mogu tražiti pravo na jezik, školovanje, medije i sve ostalo što Srbi u Hrvatskoj zahvaljujući njihovoj brojnosti i teškim žrtvama još uvek nemaju.

Ostali neobavešteni, neinformisani i puni neznanja bolje malo da pogledaju kako stvari realno stoje umesto što čestitaju komentatoru koji je još više van toka.
ffilozoff Odgovori
#rt,ekvivalent je da su hdz i sns bili i ostali ultra desnica...sada se skrivaju iza ljubavi prema EU...a ratovi na prostorima bivse sfrj su najvise bili pocinjali sa raspirivanjem mrznje ove dve partije nasminkane ustastvom i cetnistvom...pa i sadasnji predsednik je ....
boa Odgovori
"schulc"

Ne "razbacuje" se ovde sa procentima, već je reč o proverenim dokazanim istinitim činjenicama.

Žalosno je što u procente stanu žrtve dečijih logora kao i svi ljudi koji su bili osuđeni na smrt samo zato jer su po nacionalnosti Srbi, a hrvatski su građani. Isto je činjenica da su ti ljudi brutalno uklonjeni zarad čiste etničke teritorije i zarad bolesnih nacističkih ciljeva, kako u drugom svetskom ratu tako 1991 tako i danas.

U tvom komentaru si izneo nekoliko neistinitih, neproverenih, čak i izmišljenih podataka.

1*: Pogledaj stanje i kretanje broja Hrvata u R. Srbiji, videćeš da se stanje nije drastično promenilo, a brojka od 50 000 bi dovela do velike promene stanja, što znači da je izmišljena.
1991 broj Hrvata u R. Srbiji je 1,08%, a 2002 0,94% .
Izvor je hrvatska wikipedija.

2*: Radio Subotica emituje program na hrvatskom jeziku od 18h do 21h , (tako piše na sajtu)
3*: Dužijanca se finansira iz gradskog budžeta, kao i prelo, znači novcem svih građana Subotice i to su naše Bunjevačke manifestacije ne hrvatske, međutim finansije dolaze iz istog mesta, iz budžeta Subotice.
4*: Informisanje preko novina Hrvatska riječ, Hrvatska nezavisna lista subotica, kao i preko istomenih sajtova na internetu, gde se danas informiše sve više ljudi, bez obzira na naciju.
5*: Razredi se ukidaju po celoj Srbiji, i celom regionu, čak i šire u Evropi zbog manjka dece u školama, ukidaju se čak i škole tj. zbog negativnog nataliteta, odlaska ljudi u gradove, inostranstvo...
6*:Prvi sam da u policiji rade stručni ljudi bez obzira na naciju, međutim Srba u Hrvatskoj ima mnogo više nego Hrvata u Subotici. Od 9% Hrvata oduzmi decu, starije, nesposobne, one koji ne žele da rade u policiji, pa onda dobiješ broj onih koji treba da prođu obuku, kad se prijave, ako se prijave.
U Hrvatskoj prava Srbima su zagarantovana ( u teoriji, pošto praktično ništa nije tako) samo, i to SAMO u slučaju da ih ima više od 30%. Znači 3x više nego u Subotici!
Ako bi bio srećan da se nalaziš u obrnutom položaju, skupi ljude, pišite peticiju, zakaži sastanke sa ljudima koji o tome odlučuju i traži reciprocitet ja bih te prvi podržao.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.