Komentara: 8
Pregleda: 2773
Foto

Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

03.12.2014. u 16:59h
Izvor: Subotica.com
Savez invalida rada Vojvodine u restoranu „Spartak“ proslavio pola veka postojanja, a svečanosti su prisustvovali Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Željko Bažek, zamenik pokrajinskog sekretara za socijalna pitanja, kao i predstavnici 33 opštinske organizacije.
Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Savez invalida rada Vojvodine ima oko 20 000 članova, ali da je invalida mnogo više pokazuje podatak da na teritoriji pokrajine ima  75.000 korisnika invalidskih penzije i 6.000 korisnika delimične penzije.
Po rečima državnog sekretara Nenada Ivaniševića, saradnja ovog Saveza i ministarstva najbolji je primer dobre saradnje države i nevladinih organizacija.

- Nevladine organizacije su partneri ministrstva i to što neko u poslednje vreme pokušava da nametne tenziju da su NVO  i ministarstva na suprotnim stranama, to nije tačno – naglašava Ivanišević. - Godinama unazad pomažemo NVO, zajedno radimo međunarodne projekte, a razvoj Srbije u demokratskom društvu jeste naš zajednički cilj. Sa Savezom invalida rada imamo sjajnu saradnju, njihove primedbe su uvažavane  i uskoro krećemo u promenu Zakona o socijalnoj zaštiti  i pozvaćemo sve NVO da aktivno učestvuju u tome. Ideja ministarstva je da se pomognu lokalne samouprave, da pokažemo da država brine o sobama sa invaliditetom i u Subotici će uskoro početi izgradnja jednog dela objekta koji će biti namenjen osobama sa invaliditetom.

Ivanišević je dodao da će revizija invalidskih penzija biti stalan proces, da je kupovina penzija iz nas i da će inspekcije nastaviti da kontrolišu poslodavce kako primenjuju Zakon o zapošljavanju invalida.

Upravo Zakon o zapošljavnju osoba sa invaliditetom bio je jedan od propisa za koji se zalagao pokrajinski Savez invalida rada.    

- Samo doslednom primenom zakona možemo da rešimo tu problematiku, a zalagali smo se i  da se promeni Zakon o penziono-invalidskom osiguranju iz 2003. godine po kome se delimična  penzija mogla koristiti pet godina, ali zahvaljujući našim naporima taj zakon je proenjen dok se ne stekne jedan od uslova za ostvarivanje penzije – ističe Stana Svilarov, predsednica Saveza invalid arada Vojvodine. - Ne možemo bit zadovoljni svojim položajem jer su zaista teška vremena i sveopšta je kriza, ali smo zadovoljni  jer živimo 50 godina kao organizacioni odbor. Savez invalida rada  osnovale su organizacije koje su osnovane pre 1964. godine, a okuplja ljude čija je invalidnosta nastala tokom radnog vreme i radnog veka.

Izvor: Subotica.com
Svečanost povodom obeležavanja 50 godina postojanja Saveza invalida rada Vojvodine Svečanost povodom obeležavanja 50 godina postojanja Saveza invalida rada Vojvodine Svečanost povodom obeležavanja 50 godina postojanja Saveza invalida rada Vojvodine Svečanost povodom obeležavanja 50 godina postojanja Saveza invalida rada Vojvodine Svečanost povodom obeležavanja 50 godina postojanja Saveza invalida rada Vojvodine Svečanost povodom obeležavanja 50 godina postojanja Saveza invalida rada Vojvodine Svečanost povodom obeležavanja 50 godina postojanja Saveza invalida rada Vojvodine Svečanost povodom obeležavanja 50 godina postojanja Saveza invalida rada Vojvodine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2773
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.