Komentara: 0
Pregleda: 2679

Obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti

11.05.2018. u 17:14h
Izvor: RTV Yueco
Različitim sportskim dešavanjima na sportskim terenima OŠ „Jovan Mikić“ po deveti put je u Subotici obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti, u organizaciji Zavoda za javno zdravlje uz podršku brojnih partnera. Ovogodišnnji Dan fizičke aktivnosti obeležava se pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“, kako bi se promovisala fizička aktivnost kod dece i mladih i kako bi se ukazalo na značaj fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja.
Obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Učenici sedmih razreda OŠ „Jovan Mikić“, uz sve ostale đake koji su bili zainteresovani, aktivno su učestvovali u sportskim dešavanjima organizovanim povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Đaci ove škole svesni su značaja fizičke aktivnosti za pravilan rast i razvoj.

- Pa jako je lepo i svi bismo morali da se bavimo sportom i da budemo aktivni, a ne samo da sedimo kod kuće - istakao je učenik OŠ „Jovan Mikić“.

- Bitno je da se bavimo sportom, kako bismo bili zdravi i da ne bismo imali problema sa kičmom - dodao je njegov vršnjak.

- Bavim se odbojkom od prvog razreda zato što mi je to omiljeni sport i mislim da je to najbitnije, da se deca bave sportom zato što smo svi u razvoju i zato što je to zdravo - objasnila je učenica ove škole.

Obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti

OŠ „Jovan Mikić“ po četvrti put je domaćin obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Učenici ove škole danas su igrali odbojku, penjali se po veštačkoj steni i igrali razne zabavne igre na poligonu poput povlačenja konopca, skakanja u vreći i prelazka prepona. Ove godine obeležavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti poklopilo se sa aktivnostima kojima škola obeležava 58. godišnjicu postojanja. Povodom Dana škole, sutra u 17 časova u prostorijama ove obrazovne ustanove biće organizovana svečanost.

- Već tradicionalno obeležavamo Međunarodni dan fizičke aktivnosti u našoj školi, uvek je to jako lepo, jedna dobra energija koju učenici jako vole, zbog čega smo ovaj dan uvrstili u naš godišnji Plan rada. Ove godine se to poklopilo i sa danima obeležavanja Dana škole, koji obeležavamo više dana - rekla je Marija Milodanovič, direktorka OŠ „Jovan Mikić“.

Obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Statistike pokazuju da u proseku sedimo 5 sati dnevno, a da deca najveći deo dana provode uz televizor, mobilni telefon ili kompjuter. Istraživanja u našoj zemlji iz 2013. godine, pokazuju da preporučenih 30 minuta hodanja svaki dan ima 55% odraslih muškaraca i 46% žena. Fitnesom, sportom i rekreacijom u slobodno vreme bar tri puta nedeljno bavi se tek 16% muškaraca i 5% žena. Osam od deset dece od 7 do 14 godina je u slobodno vreme jednom do dva puta nedeljno imalo fizičku aktivnost tako da se zaduva i oznoji.

- U svetu je postalo evidentno da je čovek prestao da koristi svoj najveći organ, a to je organ za kretanje. Prestali smo da se krećemo, a razlog tome leži u činjenici da nove tehnologije i automatizacija poslova čine da ne moramo toliko da se angažujemo i krećemo. Ovo je prilika da apelujemo na našu decu, koja bi trebalo da usvoje fizičku aktivnost u svoje svakodnevne aktivnosti, a poruku upućujemo i svim našim odraslim sugrađanima da je za njihovo dobro zdravlje, unapređenje i očuvanje važno da se svaki dan bar 30 minuta kreću - poručila je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Nedostatak fizičke aktivnosti identifikovan je kao četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti koji je odgovoran za 6% svih smrtnih slučajeva u svetu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2679
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

osnovna škola jovan mikić

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

međunarodni dan fizičke aktivnosti

sportske aktivnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.