Komentara: 10
Pregleda: 4030
Foto

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

10.10.2017. u 18:50h
Izvor: Subotica.com
Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca na spomen kompleks na Trgu žrtava fašizma i palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi danas je obeleženo 73 godine od oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu. Stradalima su počast odali ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, gradonačelnik Bogdan Laban, predstavnici SUBNOR-a i brojne strane delegacije.
Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Predstavnici SUBNOR-a podsetili su da je 10. oktobar najznačajniji datum u istoriji Subotice, kao i da je dužnost svih građana da neguju uspomene na borce, a posebno na  komandanta prvog Subotičkog partizanskog odreda.

- Dužnost nam je da negujemo posebne uspomene na komadanta prvog Subotičkog partizanskog odreda, vrhunskog sportistu i heroja, Jovana Mikića Spartaka, koji je za oslobođenje svog rodnog grada dao svoj mladi život na oltar slobode. Po oslobođenju grada, Subotica je dala preko 2000 mladića i devojaka u redove Osme vojvođanske udarne brigade, 586 se nikada nije vratilo kući, poginuli su, a preko hiljadu se vratilo kući kao ratni vojni invalidi, žrtva je velika. Moramo nastojati da u naše redove  uključimo mlade koji će nastaviti negovanje tradicije narodnooslobodilačke borbe – poručio je dr Radmilo Todosijević, potpredsednik Gradskog odbora SUBNOR-a.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Na značaj antifaštističke borbe i bogatu tradiciju podsetio je i gradonačelnik Bogdan Laban, koji je istakao da je obeležavanje ovog datuma obaveza svih građana.

- Poštujući herojsku borbu rodoljuba i antifašista, čiji su najviši ideali bili sloboda i ravnopravnost među narodima, njihovo pravo da budu svoji na svome, naša zajednička obaveza je obeležavanje 10. oktobra, da čuvamo uspomenu na značaj pobede nad fašizmom i nacizmom. Večno sećanje i duboko i iskreno poštovanje, najmanje je što smo dužni žrtvama, koji su u temelje naše slobode ugradili svoje živote, ali i prema generacijama koje dolaze, kojima moramo da ostavimo slobodnu, razvijenu, stabilnu i prosperitetnu Srbiju - rekao je Laban

Kako su jedinice Crvene armije dale veliki doprinos oslobođenju Subotice od okupatora, svečanosti je prisustvovao ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin, koji je istakao da su odnosi dve zemlje na visokom nivou, te da će tako biti i u budućnosti.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

- Zainteresovani smo da Srbija bude jaka, silna, nezavisna, suverena, to je osnova naših odnosa zato što imamo iste interese i ne moramo ništa novo da izmišljamo. To radimo zato što su u praksi problemi poput Kosova i Metohije i drugih u suštini zajednički problemi. Mislim da naše zemlje očekuje dobra budućnost i da naša saradnja može biti korisna za razvoj zemlje, regiona i gradove - rekao je Čepurin, kojem je na svečanoj sednici uručena plaketa.

Nakon svečane akademije ambasador Rusije, predstavnici lokalne samouprave, strane delegacije, predstavnici boraca i ostali poštovaoci položili su vence na spomenik  na Trgu žrtava fašizma i na spomenik palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Izvor: Subotica.com

Svečana sednica povodom Dana pobede nad fašizmom

Svečana sednica povodom Dana pobede nad fašizmom Svečana sednica povodom Dana pobede nad fašizmom Svečana sednica povodom Dana pobede nad fašizmom Svečana sednica povodom Dana pobede nad fašizmom Svečana sednica povodom Dana pobede nad fašizmom Svečana sednica povodom Dana pobede nad fašizmom Svečana sednica povodom Dana pobede nad fašizmom Svečana sednica povodom Dana pobede nad fašizmom
Pogledaj ostale fotografije

Polaganje venaca u Spomen parku na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi povodom Dana pobede nad fašizmom

Polaganje venaca u Spomen parku na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi povodom Dana pobede nad fašizmom
Pogledaj ostale fotografije

Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom

Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 4030
Povezane teme

dan pobede nad fašizmom

bogdan laban

radmilo todosijević

svečana sednica

spomenik žrtvama fašizma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.