• Pregleda: 2706

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca na spomen kompleks na Trgu žrtava fašizma i palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi danas je obeleženo 73 godine od oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu. Stradalima su počast odali ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, gradonačelnik Bogdan Laban, predstavnici SUBNOR-a i brojne strane delegacije.
Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Predstavnici SUBNOR-a podsetili su da je 10. oktobar najznačajniji datum u istoriji Subotice, kao i da je dužnost svih građana da neguju uspomene na borce, a posebno na  komandanta prvog Subotičkog partizanskog odreda.

- Dužnost nam je da negujemo posebne uspomene na komadanta prvog Subotičkog partizanskog odreda, vrhunskog sportistu i heroja, Jovana Mikića Spartaka, koji je za oslobođenje svog rodnog grada dao svoj mladi život na oltar slobode. Po oslobođenju grada, Subotica je dala preko 2000 mladića i devojaka u redove Osme vojvođanske udarne brigade, 586 se nikada nije vratilo kući, poginuli su, a preko hiljadu se vratilo kući kao ratni vojni invalidi, žrtva je velika. Moramo nastojati da u naše redove  uključimo mlade koji će nastaviti negovanje tradicije narodnooslobodilačke borbe – poručio je dr Radmilo Todosijević, potpredsednik Gradskog odbora SUBNOR-a.

Na značaj antifaštističke borbe i bogatu tradiciju podsetio je i gradonačelnik Bogdan Laban, koji je istakao da je obeležavanje ovog datuma obaveza svih građana.

- Poštujući herojsku borbu rodoljuba i antifašista, čiji su najviši ideali bili sloboda i ravnopravnost među narodima, njihovo pravo da budu svoji na svome, naša zajednička obaveza je obeležavanje 10. oktobra, da čuvamo uspomenu na značaj pobede nad fašizmom i nacizmom. Večno sećanje i duboko i iskreno poštovanje, najmanje je što smo dužni žrtvama, koji su u temelje naše slobode ugradili svoje živote, ali i prema generacijama koje dolaze, kojima moramo da ostavimo slobodnu, razvijenu, stabilnu i prosperitetnu Srbiju - rekao je Laban

Kako su jedinice Crvene armije dale veliki doprinos oslobođenju Subotice od okupatora, svečanosti je prisustvovao ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin, koji je istakao da su odnosi dve zemlje na visokom nivou, te da će tako biti i u budućnosti.

- Zainteresovani smo da Srbija bude jaka, silna, nezavisna, suverena, to je osnova naših odnosa zato što imamo iste interese i ne moramo ništa novo da izmišljamo. To radimo zato što su u praksi problemi poput Kosova i Metohije i drugih u suštini zajednički problemi. Mislim da naše zemlje očekuje dobra budućnost i da naša saradnja može biti korisna za razvoj zemlje, regiona i gradove - rekao je Čepurin, kojem je na svečanoj sednici uručena plaketa.

Nakon svečane akademije ambasador Rusije, predstavnici lokalne samouprave, strane delegacije, predstavnici boraca i ostali poštovaoci položili su vence na spomenik  na Trgu žrtava fašizma i na spomenik palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Realan Odgovori
Partizani, četnici, ustaše, fašizam, komunizam, patriotizam... i tako ceo vek. Neznanje, nestručnost, nerad i posledično sve slabije ekonomsko stanje (čitaj, sve veća beda) guraju se pod tepih. A pod njim đubreta koliko hoćeš.
ffilozoff
SUBOTICA je oslobodjena od fasizma 10.10.1944. Crvena armija sastavljena od ukrajinskih partizana i jugoslovenskih partizana je oslobodila SU. E,sad se namece puno pitanja-otkud u skupstini naslednici ideja cetnika,ljoticevaca,nedicevaca,pecanaca,i ostalih saradnika fasista? REALAN dobro pise-mante se ustasa,cetnika,partizana,vec radite na boljem zivotu...Drzava u kojoj se svaki dan raspravlja o balijama,ustasama,cetnicima,po televizijama je nazadna,i prikrivaju se beda,nemastina...Pa Nama mladi strucnjaci odlaze,a ostaju neobrazovani i neznalice,koji hoce leba bez motike...SUBOTICA je oslobodjena,a danas nikad bednija...
Rastafarijanac Odgovori
Za vašu informaciju, 10. oktobar je dan oslobođenja Subotice, a dan pobede nad fašizmom je 9. maj.
Realan
Zar mislite da "obrazovani" kadar srpske "elite" to zna?
Beli Odgovori
Победа над фашизмом... хаха!
Ако смо победили фашизам ста онда онај дебели тамо у првом реду на овој слици и зашто нам државу води А.В.?
rt Odgovori
Uz dužno poštovanje spomenutih , nisam uočio čin , ime i državu koju predstavlja oficir na fotografijama broj 20 , 22 i 23 prilikom polaganja venaca na Trgu žrtava fašizma . Uveren sam , da to jeste propust . Rado bih da je to moj , usled površnog čitanja teksta iznad fotografija . Moja malenkost veruje , da se ambasador Ruske federacije , ne bi našao uvređen ~ spominjanjem tog podatka .
pista Odgovori
Zasto se u izvestaju ne spominje predstavnik ambasade Ukrajine. Koje je ovo rusofilstvo? Pa nisu Crvenu Armiju cinilo samo Rusi, vidi se i po imenima na spomeniku i na plocama u Dudovoj sumi. Ovako se favorizuju Rusi koji su bili deo Crvene Armije nekadasn jeg Sovjetskog Saveza.. nemojte tako....
rt
Upravo tako PISTA ,jedino sto ste Vi bili eksplicitniji . Nije u redu da se ne spomenu , pogotovo sto su prisutni i rukuju se sa gospodom iz gradske vlasti . Srdacno i prijateljski . OVAKO MI TEKST DELUJE NE SAMO OKRNJENO , NEGO I SNISHODLJIVO .
ime ruže Odgovori
Čemu svirka na groblju? Bez obzira na repertoar, to je trebalo da bude deo programa na nekoj drugoj lokaciji.
drug Bajić metač tavana z'Đurđina Odgovori
Fala Bogu,dobar je ovaj antifašizam dok se mož mazat na kruv.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.