Komentara: 8
Pregleda: 4220
Foto

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

09.05.2017. u 15:53h
Izvor: Subotica.com
Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i spomen kompleks na pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi i odavanjem počasti svima koji su tokom Drugog svetskog rata svoje živote položili na oltar slode, danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom.

- Na današnji dan, pre 72 godine završen je Drugi svetski rat, slomom monstruoznih ideologija nacizma i fašizma, najvećeg zla koje je zadesilo svet. Po broju žrtava, to je bio najsuroviji rat u istoriji čovečanstva i u njemu je živote izgubilo više od 55 miliona ljudi. Te žrtve i njihovu hrabrost niko i nikada ne sme da zaboravi – naglasio je gradonačelnik Bogdan Laban. - U tom frontu hrabrih i odlučnih ljudi bio je i naš narod i naša zemlja i zato se i danas sa ponosom sećamo Srbije u antifašističkoj koaliciji. Naši preci bili su na strani slobode, pravde i istine i dužni smo im slobodu koju danas imamo. U toj borbi veliki doprinos dala je i Subotica u kojoj su antifašistički pokret činili njeni građani različite nacionalne, verske i socijalne pripadnosti, ali ujedinjeni za mir i slobodu. U Drugom svetskom ratu stradalo je više od sedam hiljada građana Subotice.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Gradonačelnik je dodao i da danas postoje oni koji žele da umanje značaj srpskog naroda u antifašističkoj borbi, kao i to da smo svedoci povampirenja fašizma u našem okruženju.

- Pred tom pretnjom ne smemo da zatvaramo oči i jedan od načina u borbi protiv toga je nezaborav za žrtve antifašističke borbe. Za vrednosti za koje su se oni borili, bori se i današnja Srbija i njeno rukovodstvo – poručio je Laban.

Vence su položili čelnici Grada, načelnik Sevrenobačkog upravnog okruga, predstavnici diplomatskog kora, delegacije SUBNOR-a, potomci boraca NOB-a, političke partije i organizacije.

Izvor: Subotica.com

Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom

Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom
Pogledaj ostale fotografije

Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom

Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4220
Povezane teme

dan pobede nad fašizmom

dan pobede 9. maj

pravoslavno groblje

bogdan laban

trg žrtava fašizma

groblje dudova šuma

drugi svetski rat

spomenik žrtvama fašizma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.