• Pregleda: 2645

Obeležen Dan osoba sa invaliditetom

Manifestacijom „Različiti a isti“, 15. po redu, u našem gradu danas je obeležen Dan osoba sa invaliditetom. U programu su učestvovali članovi Gerontološkog centra, učenici OISŠ „Žarko Zrenjanin“, štićenici Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju „Kolevka“ i Školskog centra sa domom učenika „Dositej Obradović“, koji su još jednom pokazali svoje talente.
Obeležen Dan osoba sa invaliditetom

U ime Vlade Srbije manifestaciji je prisustvovala Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, koja je poručila da osobe sa invaliditetom ne žive pored nas, nego sa nama.

- Izuzetno je važno da se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava u lokalnim samoupravama, a Subotica je dobar primer za to. Okupile su se ustanove koje brinu o različitim oblastima, zdravstvo, socijalna zaštita, obrazovanje i to je dobar način da se problemi sa kojima se suočavaju, kao i prednosti koje imaju osobe sa invaliditetom pokažu građanima - poručila je Paunović. - U Srbiji živi više od 800 hiljada osoba sa invaliditetom, veliki broj je u ustanovama socijalne zaštite, veliki broj je u svojim porodicama, a neki su još uvek, nažalost, daleko od očiju javnosti. Zbog toga je važno da te osobe ne zaboravimo i da se potrudimo da sva njihova prava u našoj zemlji budu zadovoljena. Kancelarija za ljudska i manjinska prava je ove godine širom Srbije imala izložbu „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“ i kroz istaknute osobe koje su imale invaliditet, kao što su Ruzvelt, Frida Kalo, Rej Čarls, Vuk Karadžić, pokazali kakav su oni doprinos dali društvu u kome su živeli.

Institucije koje su se danas okupile u atrijumu hotela „Galerija“ o osobama sa invaliditeom brinu svakodnevno.

- O njima ne govorimo kao o osobama sa posebnim potrebama jer sve one imaju potrebe kao mi. Naš zadatak je da njihove potrebe, koje su iste kao naše, zadovoljimo na isti način kao kod osoba koji nemaju invaliditet - objasnio je Nenad Ivanišević, direktor Geronotloškog centra. - Mi svi svakodnevno sarađujemo, mi se ne bavimo osobama sa invaliditetom samo ovog datuma, nego pokazujemo šta radimo u našim institucijama i kakve su okolnosti u kojima žive. Imamo veliki broj dece sa invaliditetom koja se upisiju u škole, a to je upravo naš cilj da pokažemo da invaliditet nije sramota i da takav čovek ne sme biti isključen iz zajednice. Oni su sastavni deo društva, kapital i potencijal i na nama je da to izvučemo na svetlost dana i pokažemo da su oni ravnopravni građani.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
srdjan1974 Odgovori
Sve je organizovano kako bi Dzej odradio jos jednu promociju, na 11 slika se on nalazi, toliko je lep ili je to dogovor sa fotografom?
Bloker Odgovori
Dzej/magacioner...zivotna zelja mi je da budem prvi covek grada, necu pitati za cenu!
Istina... Odgovori
Da li to "napredni" svet slavi sopstvenu neispravnost (validan=ispravan, nevalidan,invalidan=neispravan)?
Lidija Odgovori
Ponovo sve dogovoreno da se na vecini fotografija pojavljuje Dzej!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.