Komentara: 37
Pregleda: 4652

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu

13.11.2015. u 14:33h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na Spomen ploču na Železničkoj stanici i na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu danas je obeleženo 97 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.
Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu

Na današnji dan 1918. godine, tačno u 10.15 časova, srpska vojska, predvođena potpukovnikom Antom Živulovićem i majorom Mihajlom Bodijjem, vozom je stigla na Železničku stanicu i donela vest o kraju Velikog rata. Samo 12 dana kasnije odlukom Velike narodne skupštine o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje, Subotica je zvanično postala deo Srbije. 

- Ovo je veoma važan datum za sve nas, njime je otvorena nova stranica u istoriji grada. Značajan je ne samo za srspki narod nego i sve koji ovde žive, jer je dolaskom srpske vojske na Železničku stanicu u Suboticu stigla i dugoočekivana sloboda - podsetio je zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković.

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu

Počast borcima palim za slobodu odali su brojni građani, a vence su položili Dragi Vučković, načelnik Svernobačkog okruga, gradonačelnik Jene Maglai, Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada, predstavnici Srpskog i Bunjevačkog kulturnnog centra, Udurženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, Saveza srpskih udruženja SBO i drugih zavičajnih udruženja.

Svečana akademija "Braća uvek i uvik zajedno"

Kao i prethodnih godina na sceni Jadran" održana je svečana akademija "Braća uvek i uvik zajedno", koju su organizovali Srpski kulturni centar "Sveti Sava"  Bunjevački kulturni centar. Manifestacija se održava od 1991. godine, kada je obnovljena povelja o bratimljenju Srba i Bunjevaca i dogovorena saradnja o zajedničkom obeležavanju važnih istorijskih datuma. 

Novembar 1918. godine krupnim slovima upisan je u istoriji srpskog i bunjevačkog naroda. Podsetimo, 5. novembra je u stanu Vladislava Manojlovića održan sastanak na kome je odlučeno da se osnuje Bunjevačko-srpski narodni odbor i da se za predsednika izabere Šime Milodanović. Osnivački zbor održao se  10. novembra pred više hljada oduševljenih građana Subotice, tada je odlučeno i da se formira mesni odbor, koji je imao za zadatak da pripremi sve što je potrebno za održavanje Velike narodne skupštine, na kojoj su Bunjevci predvođeni sveštenikom Blaškom Rajićem odigrali veliku ulogu.

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu

Fotografija: YuEco

- Dan kada se obeležava oslobođenje Subotice u Prvom svetskom ratu predstavlja vrlo važan datum u istoriji našeg naroda. I mi i generacije koje dolaze moramo sećati naših predaka koji su u borbi za slobodu dali ono što je najdragocenije - svoje živote - poručio je Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada. - Ovo je prilika da se na  trenutak osvrnemo na događaje iz burne subotičke jeseni 1918. godine i vreme kada su rodoljubive težnje južnoslovenskih naroda počele da se ostvaruju. Na nama i budućim generacijama je da sačuvamo misao usvajanja nacionalnih vrednosti i tekovina, da sa ponosm odajemo počast precima, ali i da osudimo pokušaje prekrajanja i minimiziranja  istorijskih činjenica.

U Umetničkom programu nastupili su mešoviti hor SKC "Sveti Sava", pevačka grupa "Zvuci sa kamena", dramski umetnik Miloš Stanković, koji je čitao delove iz teksta "Solunci govore", ansambl Bunjevačkog kulturnog centra i KUD "Svetozar Marković" iz Novog Sada.

Izvor: Subotica.com

Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine

Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine
Pogledaj ostale fotografije

Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice

Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 4652
Povezane teme

dan oslobođenja subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.