Komentara: 9
Pregleda: 3076
Foto

Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

10.10.2022. u 14:20h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca kod Spomenika žrtvama fašizma i kod Spomen-kompleksa palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi danas je obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.
Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

Na današnji dan, pre 78 godina naš grad je oslobođen od fašizma, najvećeg zla u celokupnoj istoriji ljudskog roda, podsetio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na komemorativnom skupu koji je održan na Trgu žrtava fašizma. 

Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizmaNa današnji dan, 1944. godine borci Subotičkog partizanskog odreda i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u sadejstvu sa vojnicima Crvene armije oslobodili su naš grad od fašističkog okupatora. Na dan u kom je njegov grad izvojevao pobedu, smrtno je ranjen komandant Subotičkog partizanskog odreda Jovan Mikić Spartak, a nešto kasnije poginuo je i komandant bataljona Tivadar Felegi Radenko. Poznato je da su u našem gradu antifašistički pokret činili ljudi različite nacionalne i verske pripadnosti, različitog socijalnog statusa i obrazovanja, ali jedinstveni u borbi za slobodu - kazao je gradonačelnik Bakić, i dodao da se poslednjih godina mnogo toga preduzima u cilju da se od zaborava otrgne velliki doprinos građana Srbije u antifašističkoj borbi - Dan oslobođenja Subotice ove godine obeležavamo u okolnostima kada se sukob u Ukrajini zaoštrava, kada energetska kriza pogađa ceo svet, ali i u vreme kada su u našem regionu sve izraženiji pokušaji prekrajanja činjenica i potpunog falsifikovanja istorije. Naša obaveza je da nikada ne dozvolimo da se ono što je nepobitno tačno prepravlja i da laž pobedi istinu. Naša Srbija stoji na braniku istorijske istine, a činjenica je da smo u borbi za slobodu u dva svetska rata izgubili oko 3 miliona duša.

U antifašističkoj borbi veliki doprinos dali su i građani Subotice. Više od 7 hiljada naših sugrađana dalo je život za slobodu svoga grada.

Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma- Ovo je jedan od najvažnijih pranika za Suboticu, to je dan kada nam je došla sloboda, a od toga ništa vrednije nema. Zahvalni smo palim borcima koji su svoj život položili na oltar otadžbine. Mnogo naših sugrađana preminulo je u borbama ili u logorima - podsetio je Maksim Bakrač, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a.

Vence kod Spomenika žrtvama fašizma, između ostalih, položili su gradonačelnik Stevan Bakić, predsednik Severnobačkog okruga Bojan Šoralov, članovi nekoliko gradskih organizacija SUBONOR-a, predstavnici Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, članovi Jevrejske opštine, komunisti Subotice, kao i druge nevladine organizacije, političke stranke i partije. 

Komemorativnom skupu prisustvovali su i đaci OŠ "Đuro Salaji". 

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3076
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

subnor subotica

polaganje venaca

dan oslobođenja subotice

stevan bakić

spomenik žrtvama fašizma

maksim bakrač

dan oslobođenja subotice u drugom svetskom ratu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.