Komentara: 9
Pregleda: 4064
Foto

Obeležen Dan oslobođenja Subotice

11.10.2020. u 13:17h
Izvor: Subotica.com
Komemorativnim skupom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i Spomen kompleks palim Crvenoarmejcima u Dudovoj šumi juče je obeležen 10. oktobar, Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.
Obeležen Dan oslobođenja Subotice

Zbog epidemiološke situacije, ove godine izostala je svečana sednica Skupštine grada.

- Proslavljamo 76. godišnjicu oslobođenja našeg grada od ideologije utemeljene na mržnji i zločinu, od okupacije tokom koje je u logore smrti odvedeno više od četiri hiljade subotičkih Jevreja, dok su sa svoje junačkim podvizima zaslužene zemlje proterivani i mnogi subotički Srbi, solunski junaci, a stradali su i rodoljubi Bunjevci, Hrvati i svojoj zemlji i slobodarskim vrednostima odani Mađari – podsetio je gradonačenik Subotice Stevan Bakić. – Veliki umetnik Toma Roksandić izradio je delo koje slavi pobedu za vekove, spomenik koji slavi pravu vrednost antifašizma. Ovaj dan, 10. oktobar, će zauvek biti veliki datum za Suboticu jer je tada učinjeno veliko delo rodoljublja, hrabrosti i dostojanstva. To je bila borba za opšte ljudske vrednosti. Srbija kao pobednik u borbi protiv fašizma stoji na braniku istorijske istine i pruža snažan otpor svakom revizionizmu. Mnogo se čini poslednjih godina da se od zaborava otme podvig našeg naroda u Prvom i Drugom svetskom ratu. Grad Subotica sledi takav pristup, pa će i ubuduće proslava 10. oktobra ostati svečana i od najvećeg značaja. Zbog predaka, a još više zbog potomaka.

Obeležen Dan oslobođenja SuboticeGradonačelnik Bakić poklonio se senima Crvenoramejaca palih za slobodu našeg grada i zahvalio se svim ruskim i beloruskim prijateljima koji su bili uz nas u najtežim trenucima.

- U ime Grada Subotice izražavam veliku zahvalnost bratskoj Crvenoj armiji i velikoj Rusiji i Belorusiji za sve što su uradili u Drugom svetskom ratu prilikom oslobađanja Srbije, za sve žrtve koje su položili. Hvala i što i danas rade za Srbiju i ono što će raditi ubuduće – poručio je Bakić.

Obeležen Dan oslobođenja Subotice

Na herojske podvige naših predaka podsetio je i Maksim Bakrač, predsednik gradske organizacije SUBNOR-a.

- Danas je dan zahvaljujući kome Subotica raste i razvija se i postaje jedan od najlepših gradova u našoj zemlji. To je zasluga njenih građana, boraca i onih koji su nam pre 76 godina doneli slobodu, i onih koji su nastavili borbu za izgradnju i stvaranje Subotice – poručio je Bakrač. – Ovaj i drugi spomenici je odgovor na sve ono što je bila oslobodilačka krvava borba, gde nam je sve narod ginuo – na ratištima, u logorima, jamama, rekama… Bio je to ogroman, stravičan terror. Ali narod se ne može tako lako pobediti. Naša vojska i narod su pobedili i ubuduće će pobeđivati sve one koji nasrnu na nas, na našu slobodu, kuću i prag… Srbi, kao narod koji je miroljubiv i ne zna da mrzi, vratiće se na svoja ognjišta na Kosovo, u Liku, Slavoniju, Baranju, na svoju srpsku zemlju jer su tu koreni. Narod bez korena i istorije nije narod, a mi imamo slavnu istoriju i slavne pretke. To moramo da čuvamo i negujemo i mlade naraštaje učimo tome da znaju ko su, jer  ako znaju ko su znaće i da poštuju sve sa kojima žive u našem lepom gradu!

Obeležen Dan oslobođenja Subotice

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Subotice, a u ime Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio načelnik Okruga, Dragi Vučković.

Obeležen Dan oslobođenja SuboticeObeležen Dan oslobođenja SuboticeU ime ambasade Ruske federacije u Beogradu venac su položili pomoćnik vojnog atašea, pukovnik Vladimir Bikov i ataše za kulturu Denis Kruglov, a u ime ambasade Belorusije delagacija koju je predvodio ambasador Valerij Briljov.

Izvor: Subotica.com

Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima

Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima
Pogledaj ostale fotografije

Obeležavanje 76. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma

Obeležavanje 76. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Obeležavanje 76. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Obeležavanje 76. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Obeležavanje 76. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Obeležavanje 76. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Obeležavanje 76. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Obeležavanje 76. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Obeležavanje 76. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4064
Povezane teme

dan pobede nad fašizmom

osnovna škola 10. oktobar

polaganje venaca

dan oslobođenja subotice

trg žrtava fašizma

stevan bakić

spomenik žrtvama fašizma

spomenik palim crvenoarmejcima

maksim bakrač

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.