• Pregleda: 3910

Obeležen Dan medicinskih sestara i tehničara

Akcijom kontrole zdravlja u centru grada obeležen je Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. U obeležavanju ovog datuma učestvovale su sve službe Doma zdravlja.
Obeležen Dan medicinskih sestara i tehničara

Dan sestrinstva se širom sveta obeležava 12. maja u znak sećanja na začetnicu modernog sestrinstva, Florens Najtingel, koja je polovinom 19. veka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu negu bolesnih. Ovaj datum je ustanovljen pre pola veka sa ciljem da se ukaže na značaj i poteškoće sa kojima se suočavaju predstavnici ove profesije.

- U našoj zemlji ali i u drugim zemljama, medicinske sestre i tehničari su slabo plaćeni zato i naši građani odlaze u Nemačku, jer ni tamo mladi ne žele da se školuju za ovaj poziv jer je slabo plaćen. Niske su zarade naspram odgovornosti, jer su medicinske sestre i tehničari prvi u kontaktu sa pacijentom. Na ovaj datum, želimo da ukažemo na značaj zdravstvene nege koju mi pružamo a koja je važan segment lečenja - kaže Borislav Davčik, glavni tehničar SHMP Doma zdravlja.

U okviru akcije, lekari i medicinske sestre Centra za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti su u saradnji sa Službom opšte medicine i Službom za zdravstvenu zaštitu radnika građanima merili vrednost krvnog pritiska, nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi. Medicinske sestre Dispanzera za plućne bolesti su davale savete o pravilnom korišćenju inhalatora, pedijatri o ishrani i nezi dece, dok je Stomatološka služba najmlađima predstavila pravilnu oralnu higijenu. Edukaciju o merama Osnovne životne podrške, koje u slučajevima iznenadnog zastoja srca mogu nekome da sačuvaju život, pružala je Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja.

Nakon aktivnosti na trgu, u prostorijama Društva lekara Vojvodine 14 medicinskih sestara i tehničara dobilo je zahvalnice za svoj rad. Zahvalnice su dodeljene i zaposlenima u Službi za hitnu medicinsku pomoć, koji su u prethodnom periodu bili izloženi nasilju od strane pacijenata u alkoholisanom stanju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Uvek u pravu Odgovori
Neka im je srećan praznik i da u narednim godinama njihov položaj bude popravljen i sa strane uslova rada i zarada.
Mile Odgovori
Kako male zarade,kad vam je Vučić rekao da vam dobro ide?
Doctor Odgovori
Trebali ste održati taj dan negde na zapadu,gde ćete više naših zdrastvenih radnika naći ili učiniti sve da one ostaju u zemlji!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.