Komentara: 3
Pregleda: 4580
Foto

Obeležen Dan medicinskih sestara i tehničara

12.05.2017. u 15:38h > 17:50
Izvor: Subotica.com
Akcijom kontrole zdravlja u centru grada obeležen je Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. U obeležavanju ovog datuma učestvovale su sve službe Doma zdravlja.
Obeležen Dan medicinskih sestara i tehničara

Dan sestrinstva se širom sveta obeležava 12. maja u znak sećanja na začetnicu modernog sestrinstva, Florens Najtingel, koja je polovinom 19. veka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu negu bolesnih. Ovaj datum je ustanovljen pre pola veka sa ciljem da se ukaže na značaj i poteškoće sa kojima se suočavaju predstavnici ove profesije.

- U našoj zemlji ali i u drugim zemljama, medicinske sestre i tehničari su slabo plaćeni zato i naši građani odlaze u Nemačku, jer ni tamo mladi ne žele da se školuju za ovaj poziv jer je slabo plaćen. Niske su zarade naspram odgovornosti, jer su medicinske sestre i tehničari prvi u kontaktu sa pacijentom. Na ovaj datum, želimo da ukažemo na značaj zdravstvene nege koju mi pružamo a koja je važan segment lečenja - kaže Borislav Davčik, glavni tehničar SHMP Doma zdravlja.

Obeležen Dan medicinskih sestara i tehničara

U okviru akcije, lekari i medicinske sestre Centra za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti su u saradnji sa Službom opšte medicine i Službom za zdravstvenu zaštitu radnika građanima merili vrednost krvnog pritiska, nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi. Medicinske sestre Dispanzera za plućne bolesti su davale savete o pravilnom korišćenju inhalatora, pedijatri o ishrani i nezi dece, dok je Stomatološka služba najmlađima predstavila pravilnu oralnu higijenu. Edukaciju o merama Osnovne životne podrške, koje u slučajevima iznenadnog zastoja srca mogu nekome da sačuvaju život, pružala je Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja.

Nakon aktivnosti na trgu, u prostorijama Društva lekara Vojvodine 14 medicinskih sestara i tehničara dobilo je zahvalnice za svoj rad. Zahvalnice su dodeljene i zaposlenima u Službi za hitnu medicinsku pomoć, koji su u prethodnom periodu bili izloženi nasilju od strane pacijenata u alkoholisanom stanju.

Izvor: Subotica.com
Promocija zdravlja u sklopu obeležavanja Dana medicinskih sestara (sestrinstva) Promocija zdravlja u sklopu obeležavanja Dana medicinskih sestara (sestrinstva) Promocija zdravlja u sklopu obeležavanja Dana medicinskih sestara (sestrinstva) Promocija zdravlja u sklopu obeležavanja Dana medicinskih sestara (sestrinstva) Promocija zdravlja u sklopu obeležavanja Dana medicinskih sestara (sestrinstva) Promocija zdravlja u sklopu obeležavanja Dana medicinskih sestara (sestrinstva) Promocija zdravlja u sklopu obeležavanja Dana medicinskih sestara (sestrinstva) Promocija zdravlja u sklopu obeležavanja Dana medicinskih sestara (sestrinstva)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4580
Povezane teme

kontrola zdravlja

promocija zdravlja

dan medicinskih sestara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.