• Pregleda: 2199

Obeležen Dan hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

U novosadskom "Spensu" sinoć je održana svečanost na kojoj je, uz prisustvo velikog broja visokih zvanica, obeležen Dan rođenja bana Josipa Jelačića - praznik hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.
Obeležen Dan hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

Na svečanosti povodom praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji priređen je bogat kulturno-umetnički program, a goste-domaćine je pozdravio i predsednik Vlade APV.

- U širokom nacionalnom, konfesionalnom i kulturnom spektru koji nazivamo skladom vojvođanskih različitosti, hrvatska nacionalna manjina je izuzetno važna nijansa i to nije samo politička fraza, već iskreno i trajno opredeljenje Pokrajinske vlade i izraz demokratičnosti društva u kojem živimo - izjavio je sinoć predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović.

On je rekao da Pokrajinska vlada, kroz svoje mehanizme, pruža značajnu podršku očuvanju i razvoju identiteta hrvatske manjine u celini.

- Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za funkcionisanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i za kulturno stvaralaštvo i izdavaštvo na hrvatskom jeziku i sa tim ćemo nastaviti i u budućnosti, u značajnije većem obimu - rekao je Mirović - Položaj pripadnika hrvatske manjine u Srbiji, odnosno srpske manjine u Hrvatskoj od ključnog je značaja i zato je važno da radimo više na onom što nas spaja i da tražimo nove puteve saradnje.

Svečanosti,  koja je održana u SPC „Vojvodina“ u Novom Sadu, prisustvovali su i pokrajinski sekretar za nauku i visoko obrazovanje Zoran Milošević, ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, predstavnici konzulata Hrvatske u Srbiji, Grada Novog Sada i Grada Zagreba.

Program je juče počeo svetom misom u crkvi svetoga Jurja u Petrovaradinu. Nakon toga u "Spensu" je upriličen svečani skup na kojem je održan prigodan kulturno-umetnički program. tokom kojeg su nastupili dečja kreativna "Petrovaradionica", mešoviti pevački sastav, Jelačićeva tamburaška mornarica i klapa Društva, kao i ženska pevačka grupa Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo" iz Subotice.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
orion Odgovori
Cenimo svoje poštujmo tuđe.
Mijo Odgovori
Kad uskoro ukinu Bunjevce ovih će biti još više.Navodno iz Evrope stižu takvi uslovi.
DRAPO
Mijo NE SERI !!!
Realan
Bunjevce će ukinuti "Srbi", isto kao i Srbe. Ne znate vi njih, Arčibald Rajs ih je davno prozreo i o njima knjigu napisao. Žao mi je što su "moji", ko je njih poznavao pakao im neće teško pasti.
Ja Odgovori
Vidimo se na proslavi Dana srpske nacionalne manjine u, recimo, Slavonskoj Požegi, Osijeku, Karlovcu,... Mrš!!! Prevladaće Bunjevci jednom, fala nebesima!!!
Dobronamerni
Činjenica je da Srbima u Hrvatskoj nije lako, ali zato i oni, kao i Hrati u Srbiji, slave svoje praznike i običaje, na koje im dolazi recimo prvi čovek u državi. Verovatno ni tu ni tamo, državni funkcioneri nisu ludi za svojim manjinama, al ih ispoštuju s vremena na vreme, jer moraju. Nadam se da grešim...
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/plenkovic-na-primanju-snv-a-povodom-pravoslavnog-bozica-obecao-dovodenje-struje-i-vode-u-sva-mjesta-u-rh-gdje-zive-srbi-mir-bozji-hristos-se-rodi/6908196/
Hrvoje
Na svaki pravoslavni Božić u Srpskom narodnom veću u Zagrebu nazoči najmanje nekoliko ministara, premijer i/ili predsednik Hrvatske, gradonačelnik Zagreba!
Uvek u pravu Odgovori
Kad će biti obeležen dan rođenja Dragoljuba Draže Mihajlovića pita se srpska manjina u Srbiji?
Pipi Odgovori
Bolje necu nista ni da komentarisem.....Cim su Hrvati u pitanju odmah cenzura.....Da bar Srbi u Hr imaju ista prava.....pale im Stampu po Zg u po bela dana,vredjaju i nikom nista.....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.