Komentara: 9
Pregleda: 2726

Obeležen Dan hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

17.10.2018. u 11:05h
Izvor: Subotica.com
U novosadskom "Spensu" sinoć je održana svečanost na kojoj je, uz prisustvo velikog broja visokih zvanica, obeležen Dan rođenja bana Josipa Jelačića - praznik hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.
Obeležen Dan hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

Na svečanosti povodom praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji priređen je bogat kulturno-umetnički program, a goste-domaćine je pozdravio i predsednik Vlade APV.

- U širokom nacionalnom, konfesionalnom i kulturnom spektru koji nazivamo skladom vojvođanskih različitosti, hrvatska nacionalna manjina je izuzetno važna nijansa i to nije samo politička fraza, već iskreno i trajno opredeljenje Pokrajinske vlade i izraz demokratičnosti društva u kojem živimo - izjavio je sinoć predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović.

On je rekao da Pokrajinska vlada, kroz svoje mehanizme, pruža značajnu podršku očuvanju i razvoju identiteta hrvatske manjine u celini.

Obeležen Dan hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

- Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za funkcionisanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i za kulturno stvaralaštvo i izdavaštvo na hrvatskom jeziku i sa tim ćemo nastaviti i u budućnosti, u značajnije većem obimu - rekao je Mirović - Položaj pripadnika hrvatske manjine u Srbiji, odnosno srpske manjine u Hrvatskoj od ključnog je značaja i zato je važno da radimo više na onom što nas spaja i da tražimo nove puteve saradnje.

Svečanosti,  koja je održana u SPC „Vojvodina“ u Novom Sadu, prisustvovali su i pokrajinski sekretar za nauku i visoko obrazovanje Zoran Milošević, ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, predstavnici konzulata Hrvatske u Srbiji, Grada Novog Sada i Grada Zagreba.

Obeležen Dan hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

Program je juče počeo svetom misom u crkvi svetoga Jurja u Petrovaradinu. Nakon toga u "Spensu" je upriličen svečani skup na kojem je održan prigodan kulturno-umetnički program. tokom kojeg su nastupili dečja kreativna "Petrovaradionica", mešoviti pevački sastav, Jelačićeva tamburaška mornarica i klapa Društva, kao i ženska pevačka grupa Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo" iz Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 2726
Povezane teme

hrvatska nacionalna manjina

igor mirović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.