Komentara: 3
Pregleda: 4753
Foto

Obeležen Dan Evrope na Trgu slobode

09.05.2017. u 16:55h
Izvor: Subotica.com
Danas se obeležava 9. maj, Dan Evrope, kada je pre 67 godina pokrenuta inicijativa za stvaranje Evropske unije. Tim povodom, postavljeni su štandovi na Trgu slobode sa radovima mladih subotičkih umetnika i sa promotivnim publikacijama EU info centra.
Obeležen Dan Evrope na Trgu slobode

Dan Evrope je prilika da se građanima približi koncept Evropske unije, od prvih koraka načinjenih 1950-tih godina pa do danas, uz podsećanje na razloge njenog nastanka. Prema rečima Silvije Patarčić, lokalne kordinatorke Centra lokalne demokratije, cilj je da se građani bolje informišu o Evropskoj uniji, njenim institucijama, državama članicama, kao i o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

- Veoma je bitna informisanost građana, da znaju šta ih očekuje, koje su to reforme koje se sprovode, šta je to što Srbija treba da uradi da bi pristupila Uniji. Najviše ih zanima kako će to uticati na njihov svakodnevni život i koje će pogodnosti osetiti ukoliko budu građani Evropske unije – kaže Silvija Patarčić.

Obeležen Dan Evrope na Trgu slobode

U ovogodišnjem programu, pored publikacija EU info centa i ostalih partnera, mladi subotički umetnici predstavili su svoje radove u okviru aktivnosti „Moj grad – grad interkulturalnosti“. Želja je da se ovom manifestacijom što više mladih privuče i zainteresuje.

- Najvažnija ciljna grupa su nam mladi, jer nam je bitno da već sada dobiju što više informacija o Evropskoj uniji. Imamo i publikacije koje su namenjene baš njima, a tiču se studiranja, razmena i ostalih mogućnosti koje Evropska unija pruža – rekla je Patarčić i dodala da je Dan Evrope dobra prilika da građani dođu na Trg i da porazgovaraju sa njima o svemu što ih zanima o Evropskoj uniji.

Obeležen Dan Evrope na Trgu slobode

Danom Evrope se obeležava godišnjica objavljivanja Šumanove deklaracije, koja je bila prvi korak u stvaranju današnje Evropske unije. Tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman je 9. maja 1950, predstavio predlog stvaranja zajedničke, nadnacionalne organizacije, koja je imala za cilj da udruži evropske zemlje u proizvodnji uglja i čelika i tako onemogući ratne sukobe među njima. Ove godine obeležava se i 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora, kojima je uspostavljena Evropska ekonomska zajednica, preteča današnje Evropske unije.

Velimir Pleša, Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, rekao je da Srbija ima podršku Hrvatske pri pristupanju Evropskoj uniji, ali da će se zalagati da se uslovi koje je Hrvatska morala da ispuni prilikom ulaska u Uniju, u jednakoj meri odnose i na Srbiju.

Obeležen Dan Evrope na Trgu slobode

- Sasvim sam siguran da će se, prilikom pristupanja Srbije Evropskoj uniji, Hrvatska pokazati kao njen partner, ali isto tako da će znati zaštititi interese hrvatske nacionalne manjine, pre svega ovde u Vojvodini. Siguran sam da će se, u međusobnim razgovorima, pitanja koja se trenutno čine nerešivim rešiti, i da će Republika Srbija u neko skorije doba biti ravnopravna članica Evropske unije – uveren je Pleša.

Obeležavanje Dana Evrope organizuje Centar lokalne demokratije u saradnji sa Gradom Subotica, Kancelarijom za mlade Grada Subotice i Italijanskim kulturnim centrom Piazza Italia.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana Evrope Obeležavanje Dana Evrope Obeležavanje Dana Evrope Obeležavanje Dana Evrope Obeležavanje Dana Evrope Obeležavanje Dana Evrope Obeležavanje Dana Evrope Obeležavanje Dana Evrope
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4753
Povezane teme

dan evrope

velimir pleša

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.