Komentara: 65
Pregleda: 6182
Foto

Obeležen "Dan Dužijance"

18.08.2015. u 09:42h
Izvor: Subotica.com
Svečanom povorkom kroz centar grada, velikim kolom, polaganjem venaca na spomenik svešteniku Blašku Rajiću a potom svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće i predajom hleba od ovogodišnjeg roda žita, pripadnici bunjevačke nacionalne manjine obeležili su juče „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika.
Obeležen "Dan Dužijance"

Proslavu je organizovao Bunjevački nacionalni savet, a obeležavanju su prisustvovali brojni građani.

- “Dan Dužijance“ je veoma značajan datum za Bunjevce, to je proslava hleba od novog žita i jedne rodne godine, ona se vekovima obeležavala na različite načine, najpre samo na njivama i salašima, od 1911. godine u crkvi a od 2006. godine BNS ga obeležava kao nacionalni praznik – objasnila je mr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica BNS.

U ime Vlade Srbije, svečanosti je prisustvovao Vlado Radulović, savetnik u Kancelariji za ljudska i manjinska prava, koji je pohvalio rad i angažovanje BNS na očuvanju kulture, tradicije i obrazovanja bunjevačke manjine.

- Ovakvi skupovi su od velikog značaja i za Suboticu i za celu Srbiju i veoma je značajno da manjine obeležavaju i čuvaju svoju tradiciju – naglasio je Radulović.

Po rečima zamenika gradonačelnika Tomislava Veljkovića, značaj ovog praznika prepoznao je i grad Subotica, koji je po prvi put njegovo obeležavanje svrstao u manifestacije od posebnog značaja za grad.

Pored Dana dužijance, Bunjevci slave još tri nacionalna praznika - Veliko prelo 2. februara, Dan osnivanja Bunjevačkog nacionalnog saveta 23. februara, i 25. novembar - Dan velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 65
Pregleda: 6182
Povezane teme
nacionalni savet bunjevaca suzana kujundžić ostojić dan dužijance bunjevački nacionalni savet bunjevačka dužijanca nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine bunjevačka nacionalna manjina
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.