Komentara: 65
Pregleda: 6620
Foto

Obeležen "Dan Dužijance"

18.08.2015. u 11:42h
Izvor: Subotica.com
Svečanom povorkom kroz centar grada, velikim kolom, polaganjem venaca na spomenik svešteniku Blašku Rajiću a potom svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće i predajom hleba od ovogodišnjeg roda žita, pripadnici bunjevačke nacionalne manjine obeležili su juče „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika.
Obeležen "Dan Dužijance"

Proslavu je organizovao Bunjevački nacionalni savet, a obeležavanju su prisustvovali brojni građani.

- “Dan Dužijance“ je veoma značajan datum za Bunjevce, to je proslava hleba od novog žita i jedne rodne godine, ona se vekovima obeležavala na različite načine, najpre samo na njivama i salašima, od 1911. godine u crkvi a od 2006. godine BNS ga obeležava kao nacionalni praznik – objasnila je mr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica BNS.

U ime Vlade Srbije, svečanosti je prisustvovao Vlado Radulović, savetnik u Kancelariji za ljudska i manjinska prava, koji je pohvalio rad i angažovanje BNS na očuvanju kulture, tradicije i obrazovanja bunjevačke manjine.

Obeležen "Dan Dužijance"

- Ovakvi skupovi su od velikog značaja i za Suboticu i za celu Srbiju i veoma je značajno da manjine obeležavaju i čuvaju svoju tradiciju – naglasio je Radulović.

Po rečima zamenika gradonačelnika Tomislava Veljkovića, značaj ovog praznika prepoznao je i grad Subotica, koji je po prvi put njegovo obeležavanje svrstao u manifestacije od posebnog značaja za grad.

Obeležen "Dan Dužijance"

Pored Dana dužijance, Bunjevci slave još tri nacionalna praznika - Veliko prelo 2. februara, Dan osnivanja Bunjevačkog nacionalnog saveta 23. februara, i 25. novembar - Dan velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje bunjevačkog praznika "Dan Dužijance" Obeležavanje bunjevačkog praznika "Dan Dužijance" Obeležavanje bunjevačkog praznika "Dan Dužijance" Obeležavanje bunjevačkog praznika "Dan Dužijance" Obeležavanje bunjevačkog praznika "Dan Dužijance" Obeležavanje bunjevačkog praznika "Dan Dužijance" Obeležavanje bunjevačkog praznika "Dan Dužijance" Obeležavanje bunjevačkog praznika "Dan Dužijance"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 65
Pregleda: 6620
Povezane teme

nacionalni savet bunjevaca

suzana kujundžić ostojić

dan dužijance

bunjevački nacionalni savet

bunjevačka dužijanca

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.